Ta vara på din lavendel – så använder du den bäst

Ljuvligt doftande, vacker och en riktig fjärilsmagnet. Få blommor är så älskade som just lavendel – eller så pass användbara. Här tipsar vi om på hur du kan ta tillvara på denna fantastiska blomma. 

Ta vara på din lavendel – så använder du den bäst

Kanske har du träffat på torkad lavendel i påsar bland kläderna i någon byrålåda, eller bland lakanen i linneskåpet hos någon äldre släkting någon gång? Det är nämligen bara ett av de olika sätt som lavendeln har använts för sin härligt aromatiska doft under åren.

Lavendel är en medelhavsväxt som tros ha funnits i Norden sedan 1400-talet. På den tiden var det främst munkar som odlade den i klosterträdgårdar, och de eteriska oljorna i växten ansågs fungera både kramplösande och lugnande.

Numera odlar många av oss lavendel i rabatter eller krukor endast för de vackra blommornas skull – men vi kan också göra mycket med de nästan vissna blommorna och riset vi klipper bort. Här berättar vi om några av lavendelns användningsområden. 

Lavendelns fantastiska doft - Så tar du vara på den

Idag är lavendel främst prydnadsväxt eller för parfymindustrin som denna växt odlas fram, även om den påträffas som smaksättare av såväl godis, bakverk och teer som krydda för olika kötträtter. Utöver det så har lavendeln även en historia bakom sig som läkeväxt, där den sägs ha såväl lugnande som krampstillande effekter. Sitt namn har den fått från latinets lavare som betyder ”tvätta”, eftersom den i århundraden har använts inom tvål och tvättmedel.

Det är däremot minst lika vanligt att man väljer att odla upp denna buskväxt med sina smala stänger med silvergrå blad och väldoftande blåvioletta blommor, bara för den fröjd för ögat som det är att ha lavendel i hemmet på något vis. Om du aldrig har sett ett en blommande lavendeläng någon gång tidigare så har du en fantastisk upplevelse framför dig. Det är något utöver det vanliga.

Så här kan du använda lavendeln för att ta vara på dess härliga doft:

  • Torkade buketter - Lavendel har en underbar doft och det enklaste sättet att njuta av den är att hänga små buketter på tork i badrum, sovrum eller på andra ställen där vi önskar en god doft.
  • Doftpåsar - Blommorna kan även sys in i doftkuddar för att läggas i byrån eller garderoben, och anses då även hålla malen borta. Vill du inte sy eller köpa påsar går det förstås lika bra att lägga blommorna i en strumpa eller i något tygstycke.
  • Spray - Ett annat sätt att avnjuta doften på är att göra lavendelspray som kan användas istället för parfym. Blommorna läggs då i uppkokat vatten en stund innan det silas.
  • Dofttvål - Det går även att använda lavendel i egen tvål
  • Väldoftande skor - Lägg den i illaluktande skor för bättre lukt.
  • Sprid god arom på vintern - Stjälkarna kan sparas och eldas i öppna spisen om hösten och vintern, där de avger en kryddig, lugnande doft.

Lavendel i maten

Lavendel är ätlig och har en blommig doft och smak, den kan med fördel användas som dekoration på tårtor, desserter, glass och bakelser. Bäst är att skörda blommorna när de nästan blommat över då innehåller de nämligen som mest av den eteriska oljan. 

Lavendeln kan användas som den är, torkas eller blandas i en burk socker för framtida bakning.

Att använda lavendel i maten är ännu lite ovanligt i Norden, men i medelhavsområdet används den ofta ungefär som rosmarin eller timjan. Då är det främst bladen som används, dessa går också att använda i sallader, men ta bara en nypa då smaken lätt blir övermäktig.

Lavendel lockar nyttiga insekter och skrämmer bort de besvärliga

Lavendel är en riktig insektsmagnet och kanske är det blommans viktigaste uppgift? Genom att locka pollinerare som fjärilar och bin får du bättre pollinering av närliggande växter och därmed större skörd. En häck med lavendel runt kökslandet kan därför vara en bra idé.

Lavendel är liksom många andra lila blommor särskilt populär hos fjärilar – men ogillas av myggor och fästingar. Lite lavendel i ljuset vid uteplatsen håller myggor på avstånd medan lavendelolja på huden på människor och husdjur sägs avskräcka fästingar.

Använd gärna oljan tillsammans med kokosolja eller rosmarin för extra effekt.

Lavendel lugnar

Lavendelolja är lätt att göra själv och anses vara lugnande, ångestdämpande och antiinflammatorisk. Notera dock att den endast bör användas utvärtes och inte ska drickas.

Några droppar lavendelolja före läggdags anses ge bättre sömn liksom en bukett bredvid sängen.

Doftpinnar är också något du kan skapa med lavendel. Det är kort och gott tunna träpinnar som placeras i oljan och sprider härlig doft i rummet.

Gör eterisk olja av lavendel - steg för steg

  • Lägg färska lavendelblommor i en steriliserad glasburk. 
  • Häll över en fin matolja, till exempel rapsolja. Det ska vara så mycket att oljan precis täcker blommorna. 
  • Sätt på ett lock och ställ oljan i ett soligt fönster. Låt den stå cirka en vecka. 
  • Sila den färdiga oljan och häll upp den i en ren flaska. Förvara den därefter mörkt.

Kom ihåg att det inte ska finnas någon press i trädgården, vill du inte göra något alls med blommorna så gör inte det, de ger underbar njutning precis så som de är. Låt handen svepa bland de doftande buskarna eller ta en fika i närheten medan du njuter av sommaren och humlors mjuka surranden. 

SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)


Läs merDin varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen