Odla i pallkrage

Odla i pallkrage

Odla egna grönsaker, kryddor och bär på ett smidigt och lättskött sätt i pallkragar. Dessa kan placeras både i trädgården, på terrassen och balkongen, det är bara underlaget som varierar.

Rusta pallkragen med rätt tillbehör

En pallkrage är en stapelbar ram som finns i två olika storlekar. Höjden kan väljas beroende på vad som ska odlas och önskemål om arbetshöjd. För sallat och andra växter med små rotsystem räcker en enkel pallkrage, för växter med utbredda och mer djupgående rotsystem som t.ex. potatis behövs två eller tre kragar på höjden. Läs mer om hur du kan lyckas med rätt tillbehör på sidan Så här bygger du din pallkrage >>.

Att börja sin odlingsbana i pallkragar är ett utmärkt sätt att skaffa sig kunskap och erfarenhet för att kanske senare utvidga till kolonilott, större odlingsområde på tomten eller i en gemensamhetsodling i staden.

I trädgården

Placera dina pallkragar på en solig plats och gärna i anslutning till hus, förstutrapp eller altan. Då har du nära till det goda och får ett härligt blickfång. Underlaget har ingen betydelse men om du placerar kragarna på gräs kan du ta bort grässvålen och vända den upp och ner såvida du inte har rotogräs i gräsmattan.
Täck botten på pallkragen med markväv, låt den gå upp en bit på insidan av kragen och häfta fast eller lägg blöta tidningar (utan häftklamrar) i botten.

En pallkrage rymmer ungefär 200 liter jord. Gör en härlig blandning jord bestående av hälften naturgödslad planteringsjord och hälften kogödsel. Om du vill kan du bottna med växtrester och löv.

Runt omkring pallkragen

Har du fler pallkragar på ett område kan du välja material runt lådorna efter vilken stil som passar dig. Grus eller sten, flis, marktegel eller gräs. Det är pratiskt att kunna komma in med gräsklippare eller skottkärra mellan lådorna för att göra det mer lättarbetat.

På balkong eller terrass

Visst går det att odla på balkongen, ytan är självklart begränsad men med den lilla pallkragen får man plats både med odling och med en sittmöbel på de flesta balkonger. Lägen i växt och öst är kanske det mest idealiska med halva dagen sol och halva dagen skugga. Söderbalkonger är det bästa om du vill odla bär, frukt, tomater och gurka.

På norrbalkonger är utmaningen lite större, men bladgrönsaker och någon kålväxt fungerar. Täck botten på pallkragen med grovplast så att vatten och jord inte kan rinna ut (det brukar inte uppskattas av grannen under), låt den gå upp en bra bit på insidan av kragen och häfta fast. Bottna med 2 stora säckar lecakulor för att skapa ett dräneringslager. Fyll sedan på med jord som ovan.

Se alla pallkragar och tillbehör >>

Tidig start

I pallkragen blir det varmare än vad det är i marken runtomkring, vilket gör att sådden kan dras igång tidigare än i ett grönsaksland. Läs anvisning på fröpåsarna för varje sort, men våga starta lite tidigare i pallkragen.

Tips på vad du kan odla

Välj det ni faktiskt äter både i sort och i mängd, det är t.ex. knappast någon vits att odla en hisklig massa bönor om ingen i familjen tycker det är gott. Utgå även från en rimlig nivå beroende på hur mycket tid och energi ni vill lägga på odlingen. Att börja med ett allt för stort projekt kan snarare ta död på odlingsglädjen än att få den att växa.

Några populära saker att odla som du hittar hos Plantagen är jordgubbar och andra bär, kryddor, potatis och grönsaker.

Kryddor

Kryddor är användbart och lättodlat, de är dessutom vackra att se på och doftar gott. Om du låter några plantor gå upp i blom lockars fjärilar, bin, humlor och andra nyttodjur till din odling. Annars får du fräschast och godas kryddor om du skördar regelbundet.

Odla på höjden

För att maximera ytan är det smart att odla grödor som växter högt blandat med mer lågväxande sorter. Tips på höga sorter är tomater, gurka, bönor och ärtor.

Bladgrönt

Som exempel på bladgrönt kan nämnas den populära ruccolan, bladspenat, Pak Cho, bladsallat m fl. Bladen skördas kontinuerligt hela säsongen och ger en dig en fräsch och välsmakande salladsgrund. Så i omgångar med ett par veckors mellanrum ända fram i augusti så kan du skörda en bit in på hösten.
Jämna till jordytan, dra fåror med handen och så − superenkelt.

Bestäm själv om du vill så i rader eller en cirkel, zick-zack eller bredså över hela lådan. Hur djupt fröet ska sås står på påsen för respektive sort. Det krävs ingen hård gallring av bladgrönt eftersom de ska skördas efterhand som de kommer upp. Gallra så att de inte trängs men ändå rör vid varandra. Då får du god skörd och vackra lådor.

Inte bara grönsaker

Odlingskragar är starkt förknippade med att odla grönsaker men du kan odla allt i en pallkrage. En blomsteräng, bärbuskar, rabarber, äppelträd, tulpaner, solrosor sommarblommor, bara fantasin sätter gränser.

Växtföljd

För att få ut maximalt av jorden bör du inte odla samma sak år efter år i dina lådor, då utarmas jorden och risken för skadedjur, svampar och bakterier ökar. Växla grödor och skriv gärna ner en plan så du kommer ihåg från år till år vad du odlat. Ett annat sätt är givetvis att byta ut jorden varje år.

 

Vattna

Ta hand om regnvattnet så hushåller du med grundvattnet och förser dessutom dina plantor med mjukt solvarmt vatten. Växterna behöver en ordenligt rotblöta när de väl kommit igång att växa. Det är bättre att vattna rejält få gånger än att dutta med små doser. Ca 20-30 liter krävs per kvardrat men var varsam och vattna med stril, droppslang eller fin stråle från slangen.

Gödsla

Påsjordens näring räcker ungefär 3 veckor, har du blandat i kogödsel räcker näringen lite längre sedan behöver du gödsla med antingen hönsgödsel, egen kompost eller annat ekologiskt/organiskt gödsel.

Locka pollinerare till din odling

Bjud in fjärilar, bin och humlor till din odling med blommande växter. Insekter är ovärderliga pollinerare och ju bättre pollinerare desto större skörd får du.

Videväxter som blommar tidigt lockar nykläckta humlor och bin.

Kryddväxter som mynta, timjan, rosmarin, lavendel och oregano har mycket nektar och drar till sig både fjärilar, humlor och bin.

Prydnadsbuskar som fjärilsbuske, hägg, syren och kaprifol är riktiga fjärilsmagneter.

Växter med enkla blommor ger mer hektar än dubbelblommande.

Många av samma sort gör det lättare för bin och humlor att hitta fram.

Sätt upp fågelholkar och fågelbad för att locka småfåglar som mumsar i sig skadliga insekter, larver och sniglar. Träd och buskar med bär, frön och frukter som fåglarna får äta av är säkra kort för att få mer fåglar i trädgården.

För att skydda dina jordgubbar mot just nämnda fåglar kan du köpa en extra pallkrage för att få lite höjd ovanför dina plantor. Fäst ett nät över pallkragen så kommer fåglarna inte åt de bär du helst vill ha själv.

På hösten

Även under hösten och förvintern kan du så och skörda grönsaker. I augusti-september lämpar sig asiatisk kål, rädisa, spenat och vintersallat bra då de både gror och växer snabbt. Svala temperaturer gör också att skadedjuren minskar. Skörda under höst och tidig vinter.

Ramslök, salladslök och vintersallat men också välkända blommor som blåklocka, borstnejlika, förgätmigej, pensé och prästkrage kan du så under september och oktober. Fröerna hinner då gro och bilda en bladrosett som övervintrar. Skydda de små plantorna med löv eller väv innan frosten kommer. Det kan dock vara bra att tydligt markera plantorna så att du säkert hittar dem igen när snön smälter bort. När ljuset återvänder på våren börjar plantorna växa och du får en härligt tidig start i trädgården.

Ännu senare på hösten i oktober och november, just innan frosten kommer kan du så grönsaker som dill, gräslök, lök (lökfrö men inte sättlök), morot, palsternacka, persilja, persiljerot, rädisa, rättika, sallat och svartrot. En del ettåriga sommarblommor kan komma igång extra tidigt med höstsådd, t.ex. atlasblomma, blåklint, riddarsporre, ringblomma, sömntuta och vallmo.

Många perenner lämpar sig också för höstsådd. Fröerna ska övervintra i jorden och gro först när ljus och värme återvänder på våren. Det här är naturens egen metod och den passar främst för fröer som tål kyla eller som behöver kylbehandling (s.k. stratifiering) för att gro.
Under oktober-november är det även dags att sätta vitlöken som ska skördas nästa år.

Väljer du att låta bädden vila under vintern är det suveränt att täcka bädden med löv, halm eller annat växtavfall. Nästa säsong förbättras jorden genom att mylla ner nya påsar gödsel eller kompost.

Så här bygger du din pallkrage >>

Se alla pallkragar och tillbehör >>