Prästkrage – plantering och skötsel

Ingenting säger svensk sommar, härlig sol och midsommar så mycket som en prästkrage gör. Denna fleråriga ört är en av den svenska florans kanske mest klassiska växter och uppskattas än idag på väldigt många sätt, både som en självklar del av blandade rabatter och som snittblommor till buketter.

Prästkrage – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Leucanthemum vulgare
Familj: Korgblommiga växter (Asteraceae)

Odlingstips och skötselråd för prästkrage

Prästkragen är en mycket härdig och tålig blomma som övervintrar på ett utmärkt sätt genom att lämna kvar små, gröna blad i rosetter. Med andra ord  betyder det att en planterad prästkrage har väldigt goda chanser att överleva till nästa sommar, och de trivs än bättre om de tillåts att föröka sig i grupp, gärna på ett vilt sätt i en del av trädgården.

Det vilda växtsättet gynnar prästkragen då den skapar ett ljuvligt skådespel i trädgårdens lummiga delar och lyfter upp sina omkringliggande växter till nya nivåer – av den anledningen är den också mycket tacksam att samplantera i rabatter eller i krukor.

Prästkragen finns att köpa som plantor, men det är förhållandevis lätt att odla upp den från frö. Plantorna i krukor kan med fördel planteras ut under sensommaren för att på nytt plockas upp till våren till samma kruka – eller bara låta dem vara och växa upp på plats.

Läge och placering

Prästkragen är en soldyrkare av rang och älskar att lapa åt sig av all sol som den kommer åt. Ju mer sol desto klarare kommer den gula färgen att lysa, och den har heller inga problem med att stå i halvskuggiga områden. Det påverkar dock både tillväxt och färger, men kommer fortfarande vara lika praktfull i en skuggig rabatt. Prästkragen har sin blomningstid under högsommaren, framför allt i juni och juli, vilket betyder att man kommer att kunna njuta av blommans skönhet under många av sommarens fina dagar.

Jord till prästkrage

När det gäller jordsmån är prästkragen tämligen anspråkslös av sig, men har såklart förhållanden som den trivs som bäst i. Prästkragen tål att jorden torkar upp, speciellt när växten har fått växa till sig, men den föredrar dock att stå i jord som är mer eller mindre fuktig och full av näring, samtidigt som dräneringen är bra. För som med många andra växter så är prästkragen känslig för övervattning, då svamp och skadedjur förstör växten. Vanlig planteringsjord är jord som prästkragen kommer att trivas alldeles utmärkt i.

Skötsel och underhåll

Det kan också vara bra att ge prästkragen extra näring, speciellt vid utplanteringstillfället. Då använder du vanligt trädgårdsgödsel. Prästkragen övervintrar som sagt bra och ska gallras och beskäras under våren, vilket man gör ända till marknivå.

Klassikern i rabatter och under huvudkudden

När det är dags att följa midsommartraditionen med att plocka sju sorters blommor och lägga dem under huvudkudden är prästkragen många gånger en av de blommorna som plockas först. Tanken är att man ska plocka vilda blommor för denna tradition, och prästkragen är inte bara vacker och lyser med sin närvaro, den är också lätt att hitta lite överallt under just midsommar. Det gör att det har blivit en given favorit att inte enbart plocka för traditionens skull, utan också för att dekorera midsommarstång, kransar och ordna blombuketter på midsommarbordet. Prästkragen är på många sätt synonym med denna tid på året och det blir ingen riktig midsommar utan att denna blomma får lysa med sin skönhet.

Utseende

Prästkragen är också en ganska unik blomma, för det som många anser vara en enda blomma växande på en ensam stjälk är faktiskt två. Den korgblommiga delen, i vilken familj prästkragen sorteras in i, är den gula mitten, diskblomman. Dessa är små, små blommor som är tätt förgrenade och bildar en läckert gul skiva i mitten. De har en rörformig blomkrona och är den delen av prästkragen som är tvåkönad.

Prästkragen består också av en kantblomma, en krage om man så vill, och är det som liknar kronblad. De strålar ut från skivan vilket också har gett dem beskrivningen strålblommor. Hos prästkragen är denna blomma enkönad och saknar pollen, till skillnad från mittblommorna. Det är denna del av prästkragen som ger de ikoniskt vita bladen som under en lång tid ringar in det intensivt gula och skapar helt underbara miljöer med sina lysande färger. Bladen på en prästkrage växer tämligen glest och har en hårig känsla till sig, med en ljus och fräsch grön färg.

prästkrage

Spå med prästkragens blad - älskar, älskar inte..

Det är säkerligen många svenskar som också har erfarenhet av att ha använt denna blomma som en orakelblomma, där man blad för blad drar av och spår om någon som älskar eller inte älskar – vilket är en tradition som finns i många europeiska länder med just prästkragen som använd blomma.

Prästkragen är en mycket tålig och lättodlad perenn som växer över i princip hela landet, främst i vilt tillstånd. Det är en växt som trivs väldigt väl på ängar och öppna marker där den kan lapa mycket sol, men allt eftersom att ängsmarker börjar användas i andra syften så har också förekomsten av prästkrage i det vilda minskat. Dock är den fortfarande vanlig i stora delar av Sverige och den blommar vacker kring många landsvägar under nästan hela sommaren. Med sitt klassiskt vackra utseende och sitt härdiga växtsätt är det här en blomma för alla tänkbara rabatter, så se till att ge din trädgård klassisk skönhet genom att odla prästkrage i dina rabatter!

Snabbfakta prästkrage

  • Prästkragen kan bli upp till 70 centimeter hög
  • Blomkorgen är den gula mitten
  • Förekommer i hela landet och kan odlas långt upp i norr
  • Blomman är Skånes landskapsblomma
  • Första fyndet av prästkrage dateras tillbaka till 1600-talet
  • Namnet anspelar på den vita krage som svenska präster bar på 1700-talet

Blomstrande inspiration och midsommartips

Jordskola - välj rätt jord till dina växter >>
Lyckas med perenner >>
Bind midsommarkrans i fyra steg >>

Du är här:

Teman:

Planteringsjord Kvalitet

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer

Redskapsset

Längd 38 cm

5990
Läs mer

Prästkrage 'Maikönigin'

Flerfärgad

2990
5 för 4
Läs mer

Prästkrage 'May Queen'

2490
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen