Rosmarin – odla din egen

Den härliga medelhavsörten rosmarin kan piffa till otaliga maträtter, och den är också ett vackert inslag på terrassen eller balkongen.

Rosmarin – odla din egen

Vetenskapligt namn: Salvia rosmarinus
Familj: Kransblommiga växter

Rosmarin har en kryddig och söt smak, och den doftar lätt av barr. Om du inte klipper ner den så blommar den med ljusblå blommor. Pollinerande insekter, som bin och humlor, gillar dessa blommor.

Rosmarin passar extra bra som krydda till vilt, grytor och inte minst till påskens lamm.

Rosmarin är evigt grön och flerårig, men tål normalt sett inte våra kalla vintrar. Många odlar därför rosmarin som en ettårig växt. Det är dock fullt möjligt att övervintra rosmarin på en sval och frostfri plats, till exempel i ett garage eller uterum.

TIPS! Testa rosmarin på stam, det ser ut som ett litet träd och skapar en fin medelhavskänsla på balkongen eller uteplatsen.

Köp färdig, så själv eller ta sticklingar

Det enklaste är självklart att köpa skördeklar rosmarin, men du kan också så rosmarin från frö. För att få fler plantor, kan du ta sticklingar eller dela din planta.

Så rosmarin från frö

Rosmarin tar lite tid på sig från frö till planta, och bör förkultiveras inomhus. Fröerna mår bra av att få lite tid i kylskåpet eller ute i vinterkylan, för att få fart på grodden. Du kan så fröerna i vindruvsförpackningar, mjölkkartonger eller något annat du har hemma. Se bara till att det är hål i botten. Ett minidrivhus är också smidigt.

Nedan följer ett generellt framgångsrecept för att odla rosmarin från frö, men vi rekommenderar att du läser vad som står på din fröpåse då några sorter kräver lite annan behandling.

 1. Fyll odlingskärlet med såjord, vattna och tryck till jorden.
 2. Strö fröerna på jorden och täck med ett tunt lager jord. Det finns som regel fröer till många plantor i en påse, så tänk över hur mycket rosmarin du faktiskt behöver. Fröerna som blir över kan du spara till nästa säsong.
 3. Vattna. För att få fart på grodden är det viktigt att fröerna inte torkar ut.
 4. Placera de nysådda fröerna i kylskåpet eller ställ ut dem i vinterkylan i några veckor.
 5. Flytta därefter in sådden och ställ den varmt. Under sommaren räcker dagsljuset från ett fönster för att fröerna ska gro. Om du istället sår under vintern så är det bra att använda växtbelysning. Lägg över lite plast för att hålla luftfuktigheten. Kom ihåg att göra hål i plasten så att det inte bildas kondens.
 6. När groddarna har kommit upp ställer du de små plantorna på en sval men ljus plats, annars blir de långa och rangliga.
 7. De första bladen som växer ut är fröblad som kommer trilla av. När de små plantorna har minst ett extra par med blad, kan du plantera din rosmarin en och en i varsin kruka.
 8. När plantan har minst två bladpar, bör du klippa ner den rakt över det första bladparet. Gör om det flera gånger under tiden plantan växer, så får du en buskig och fin rosmarin.
 9. Plantera ut växten när nattfrosten är över, men härda av plantan först så att den vänjer sig gradvis vid att komma ut. Förslagsvis låter du den vara ute några timmar varje dag, för att sedan låta den stå inne över natten. Du kan öka tiden ute i solen lite för varje dag under en veckas tid, innan du låter din rosmarin vara ute hela sommaren.

Ta sticklingar av rosmarin

Du kan ta sticklingar av rosmarin. Gör så här:

 1. Klipp av en knippa sidoskott. Ta bort de nedersta bladen och sätt stjälkarna i vatten.
 2. Byt ut vattnet ett par-tre gånger i veckan.
 3. Ha tålamod, och se rötterna växa sig stora och långa efter några veckor.
 4. Plantera 3-5 sticklingar i en kruka med planteringsjord. Använd en kruka med hål i botten och ställ den på ett fat, så att du kan vattna underifrån. Voilà, en ny rosmarin har skapats!

Dela rosmarin i flera plantor

Om du har en stor rosmarin i kruka, kan du enkelt dela upp den i flera. Då får dessutom plantorna mer plats att växa.

 1. Vattna ordentligt och låt plantan stå en stund innan du sätter i gång.
 2. Lyft upp plantan ur krukan genom att vända krukan upp och ner så att hela jordklumpen kommer med ut.
 3. Dela jorden, rötterna och plantan försiktigt med händerna. Du kan dela den i tre, fyra eller fler delar beroende på hur stor plantan är.
 1. Plantera varje ny planta i bra jord, gärna i ört- och grönsaksjord. Klart!
Om du inte klipper ner din rosmarin med jämna mellanrum, kan den få små ljusblå blommor.

Skötselråd för rosmarin

Ge din rosmarin mycket sol och vattna lagom.

Vattning

Låt rosmarinplantan torka upp mellan vattningarna. Vattna helst underifrån och se till att dräneringen är bra. Rosmarin gillar inte att få vatten på bladen.

Ljus och värme

Rosmarin trivs i soliga och varma lägen, precis som andra medelhavsväxter. Placera den gärna i solen utomhus under sommaren. Inomhus trivs den bra i soliga fönster i syd- eller östläge. På vintern behöver du växtbelysning för att säkerställa att din planta får tillräckligt med ljus för att trivas.

Näring

Rosmarin mår bra av att få lite flytande näring en gång i veckan.

Skörda, förvara och övervintra rosmarin

Ju oftare du skördar din rosmarin, desto fler nya skott växer ut. Det gäller för de allra flesta kryddväxter. De är helt enkelt skapade för att användas! Klipp av hela kvistar, lite åt gången, och använd de små barrliknande bladen färska i maten.

Du kan också torka rosmarin. Det enklaste sättet är att klippa några grenar, binda ihop dem i klasar och hänga upp på tork i köket.

Även om rosmarin är en flerårig planta så är det ganska svårt att få den att överleva vintern utomhus i vårt kalla land. Därför är det enklast att odla rosmarin i kruka, då kan du flytta ut krukan på sommaren och ta in den igen på vintern. Ett alternativ är att plantera ut rosmarin i rabatten eller en pallkrage på sommaren och sedan gräva upp den och låta den stå inomhus i en kruka under vinterhalvåret.

Rosmarin behöver stå på en ljus och sval plats under årets mörka månader. Använd gärna växtbelysning!

Se vårt utbud av kryddfröer och färdiga örter.


TIPS FRÅN TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Veronica Axelson, trädgårdsmästare på Plantagen, med intresse för trädgård och odling i allmänhet och trädgårdsskötsel i synnerhet.
 

Fler tips och råd

Fråga våra trädgårdsmästare

Har du frågor om växterna i ditt hem, om odling eller trädgård? Våra trädgårdsmästare och andra växtkunniga hjälper dig gärna! Hör av dig till oss i vårt forum Fråga Plantagen.

Du är här:


Rosmarin

Ø11 cm, Silver

8490
3 för 219:-
Läs mer

Rosmarin

3990
5 för 4
Läs mer
Rosmarin
40%

Rosmarin

2994 4990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen