Basilika – odla din egen
Basilika är en otroligt tacksam ört. Den passar till en mängd olika maträtter och är dessutom enkel att odla. Det gör basilika till ett självklart inslag i köksträdgården och på köksbänken hos både nybörjare och erfarna odlare.
Du kan använda basilika som smaksättare i allt från såser, soppor och sallader till pizza, pasta och pesto – och självklart också som dekor på tallriken. Den allsidiga örten har två extra bra smakkompisar som lyfter smakerna; tomat och vitlök.
Fyra sätt att odla basilika på
Det finns inte bara ett rätt sätt att odla basilika, det finns många. Här berättar vi hur du kan odla basilika från frö, hydroponiskt (utan jord), genom att ta sticklingar och genom att dela upp en befintlig planta. Med så många olika möjligheter till odling är det fullt möjligt att vara självförsörjande på basilika, året runt.
Så basilika från frö
Man får en tillfredställande känsla av att odla från frö och följa en växt från grodd till skörd. Basilika är en utmärkt krydda att odla från frö, även för nybörjaren. Om du inte har ett minidrivhus att plantera i, så går det lika bra att använda en vindruvsförpackning, mjölkkartong eller yoghurtburk. Se bara till att det är hål i botten så att du kan vattna underifrån.
- Fyll planteringskärlet med såjord, vattna och tryck till jorden.
- Strö fröna över jorden. Tryck till jorden lite lätt så att fröerna får bra fäste i jorden utan att täckas av jord. Basilikafrön är väldigt små och behöver ljus för att gro.
- För att grodden ska ta fart är det viktigt att inte fröna torkar ut. Täck planteringskärlet med lite plastfolie eller en plastpåse med hål i för att hålla uppe luftfuktigheten. Alternativt använd ett minidrivhus.
- Ställ din sådd varmt och ljust, men inte i direkt solljus. Under sommarhalvåret brukar normalt dagsljus räcka för att plantorna ska ta fart, men under vintern så kan du behöva använda växtbelysning. För att få en extra skjuts till odlingen kan du även använda en värmematta.
- De första bladen som dyker upp ur jorden är fröblad som kommer trilla av. Det är dags att plantera om plantorna när det har kommit upp minst ett bladpar med riktiga blad. Plantera 3–5 små basilikaplantor i varje kruka.
Odla basilika hydroponiskt (utan jord)
Hydroponisk odling är ett smart och kul sätt att odla kryddor och grönsaker på. Då odlar du i näringsrikt vatten, helt utan jord. Allt du behöver är ett startset för hydroponisk odling och frö. Det finns till och med färdiga hydroponiska odlingspluggar för basilika, enklare blir det inte!
Eftersom du odlar hydroponiskt inomhus, kan du förse dig med färsk basilika året runt. Använd växtbelysning under vinterhalvåret, från september till april.
Läs också:
Kom igång med hydroponisk odling
Ta sticklingar från basilika
Det är riktigt enkelt att odla basilika från sticklingar. Du kan ta sticklingar från vilken planta som helst så länge det finns lite längd på stjälkarna.
- Leta fram ett friskt långt skott på din basilikaplanta. Klipp av skottet under ett bladpar så att du får en stickling på ca 10 cm med minst två bladpar. Det är viktigt att det finns en nod (där bladen växer ut) längst ner på sticklingen där de nya rötterna kan växa ut.
- Klipp av stjälken som är kvar på plantan över sitt översta bladpar, så kommer den snart skjuta nya skott.
- Klipp av bladen nederst på sticklingen så att den har en bar stjälk.
- Gör om steg 1-3 tills du har så många sticklingar du vill.
- Ställ sticklingarna i ett glas med rumstempererat vatten. Säkerställ att inga blad kommer under vattnet. Ställ glaset ljust men inte i direkt solljus. Byt vattnet ett par gånger i veckan.
Efter ett par veckor kommer sticklingarna ha fått vita, fina rötter. Då är det dags att plantera dem i jord. Plantera 3-5 sticklingar i varje kruka. Använd en kruka med hål i botten så att du kan vattna din basilika underifrån. Klappa dig själv på axeln, du har skapat nya basilikaplantor!
Dela en basilikaplanta i fler
Om du har en stor basilikaplanta, kan du dela upp den i fler. Det kan även vara bra för plantan som då får extra plats att växa.
- Vattna igenom plantan ordentligt och låt den stå en stund innan du böjar.
- Lyft ur plantan från sin kruka genom att stjälpa ur den.
- Dela försiktigt jorden, rötterna och plantan med händerna. Beroende på hur stor plantan är kan du dela den i tre, fyra eller ännu fler delar.
- Plantera de nya plantorna i näringsrik jord, gärna ört- och grönsaksjord, och vips har du förökat din planta.
Skötselråd för basilika
Basilikan är gjord för att användas, den växer mer och bättre av att klippas ofta. Det ger också bladen en tydligare doft och smak.
Det är bättre att klippa eller knipsa av hela skott än att ta några blad här och där när du ska laga mat. Knipsa av ett toppskott eller klipp rakt över ett bladpar så kommer plantan skjuta nya skott. Det är bra att klippa plantan även om du inte använder den, annars kommer den dra iväg på höjden och producera färre blad. Basilika håller fint i frysen, så frys gärna in bladen du inte behöver direkt. De frysta bladen kan sedan smulas rakt ner i maten.
Om basilikaplantan stått orörd länga och visar tecken på att gå i blom, behöver du ta fram saxen. Klipp då av alla toppskott rakt över bladpar så att de börjar förgrena sig på nytt.
Vattning
Först och främst, vattna alltid underifrån. Använd en kruka med hål i botten och vattna på fatet. Vattna regelbundet men inte för mycket. Basilika vill inte torka ut men ska heller inte stå i vatten, då kan rötterna ruttna. Försök hålla jorden jämnt fuktig.
Ljus och värme
Basilikan är en riktig soldyrkare som älskar sol och värme så se till att den får solljus minst 6 timmar varje dag.
Om du har plantan inomhus så bör den stå intill ett fönster. Eftersom basilikan inte gillar att stå i drag så kan köksbänken vara ett lika bra alternativ som fönsterkarmen. På vintern är det bra att använda växtbelysning för att säkra att basilikan får tillräckligt med ljus för att växa och trivas.
Utomhus trivs basilikan i normala sommartemperaturer, men den tål inte frost. Placera gärna plantan intill en husvägg i söder- eller västläge eller i växthus.
Näring
Ge gärna din planta lite grönsaksnäring men var sparsam. För mycket näring kan faktiskt minska smaken.
Vanliga problem med basilika
Basilika brukar klara sig undan skadedjur och sjukdomar, men det kan förekomma.
- Inomhus är sorgmygg den vanligaste ohyran som kan drabba din basilika. Du minskar risken för sorgmygg genom att vattna plantan underifrån.
- Om du vattnar för mycket så kan en tät planta mögla.
- Bladlöss kan också angripa basilikan. Om det sker så får du knipsa av och slänga stjälkarna som angripits. Du kan också spraya grönsåpablandning på bladen.
- Sniglar gillar basilika. Om du har sniglar i trädgården så behöver du hindra dem från att hitta din basilika. Ibland kan sniglarna hållas borta med en barriär av kaffesump eller äggskal.
Olika basilikasorter
Det är den storbladiga, italienska basilikan vi använder allra mest i matlagning men det finns fler sorter. Varför inte prova en småbladig variant med mer intensiv smak? En thaibasilika med en distinkt ton av lakrits? Eller en mörklila sort som dessutom blir ett dekorativt inslag i säsongens krukor och pallkragar.
Se vårt urval av kryddfröer och färdiga örter.
TIPS FRÅN TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Miriam Gysling, trädgårdsmästare och kundservicemedarbetare på Plantagen, med extra intresse för krukväxter i allmänhet och Philodendron i synnerhet.
Fler tips och råd
Fråga våra trädgårdsmästareHar du frågor om växterna i ditt hem, om odling eller trädgård? Våra trädgårdsmästare och andra växtkunniga hjälper dig gärna! Hör av dig till oss i vårt forum Fråga Plantagen. |