Koriander – odla din egen

Koriandern är en kryddväxt med en lång historia bakom sig. Idag används den i stora delar av världen som smaksättare i köket, men den har även förekommit en hel del som medicinalväxt, och finns omnämnd ibland annat Ebers papyrusrulle, Bibeln, Tusen och en natt samt i en del gamla sanskritskrifter.

Koriander – odla din egen

Vetenskapligt namn (Latin): Coriandrum sativum
Familj: Phantom Family (Apiaceae)

Odla din egen koriander

Även om koriander är en ettårig växt, frösår den sig, så förutsatt att den trivs och sköts om ordentligt kan du fortsätta odla din egen koriander under kommande år. Det bästa med koriander är att du i princip kan använda hela växten, och inget behöver gå till spillo, blad, övre skott, frön och rot kan användas på ett eller annat sätt. Det går också utmärkt att frysa in koriander för längre hållbarhet. Färsk koriander håller i ungefär en vecka i kylskåpet.

Om du vill skapa bra förutsättningar för en lång växtsäsong, rekommenderar vi att du försår koriander och därefter plantera den i pallkrage eller i friland. Det finns också olika typer av fröer beroende på om du vill ha blad- eller fröavling.

Förså inomhus och plantera ut

Förså inomhus tidigt på året, runt mars. I april kan du plantera ut dem om vädret tillåter. Det bör vara minst 5°C utomhus innan du planterar ut koriander.

Sätt fröna i såjord på ca. 0,5-1 cm djup, se till att sådden hålls fuktig tills den börjar spira. Du kan med fördel upprepa såningen igen med 2-3 veckors mellanrum om du vill ha en större skörd. När fröerna har börjat gro, efter ungefär 1-2 veckor, är det dags att plantera ut koriandern.

Gör små upphöjda rader av jord att plantera i. Placera de små plantorna med ungefär 15-30 cm mellanrum och med en radavstånd på ca. 30 centimeter. Tänk på att koriander inte trivs nära fänkål, eftersom det kan hämma korianderns tillväxt.

Skötselråd koriander

 • Placering
  När de planteras föredrar koriander en solig, varm och lugn plats.
   
 • Jord
  Använd luftig, humus- och näringsrik jord. Var noga med att bearbeta jorden bra innan du planterar.
   
 • Vatten
  Se till att vattna koriandern regelbundet, särskilt under heta perioder.
   
 • Gödning
  Gödsla på våren, några veckor efter att du sått.
   
 • Beskäring
  När växten börjar bli gul, är det dags att klippa ned den, vanligtvis mellan augusti och september.

När kan jag skörda koriandern?

När växten börjar bli gul, är det dags att klippa ned den, vanligtvis mellan augusti och september. Häng koriandern upp-och-ned i en pappkasse för att på så sätt fånga upp de frön som faller av. Du bör också ta hand om roten, eftersom den också kan användas för matlagning. Skär roten och blanda den i maten, eller frys den färska koriandern för senare användning.

Koriander – användning runt om i världen

Koriander är en välkänd ört som används runt om i världen. Koriander brukar användas som brödkrydda, i läkemedelsindustrin och som smakförstärkare. Den är även en viktig ingrediens i tillverkningen av likör och sprit.

I Asien används både fröna och bladen i matlagning. Bladen används på samma sätt som persilja medan fröerna ofta är huvudingrediens i till exempel garam masala. I Mexiko används koriander ofta i salsa och guacamole, men då är det främst mexikansk koriander. Koriander används också i många olika kryddblandningar i Nordafrika.

Medicinsk användning

I medicin används koriander för att lindra uppblåsthet, magknip och stimulera produktionen av magsaft. Det sägs också att växten har en antiseptisk funktion. I delar av Europa har koriander också blivit känd för att lindra diabetes, och enligt aktuell forskning kan koriander stimulera insulinproduktion i kroppen och sänka höga kolesterolnivåer.

Ursprung

Koriander har sitt ursprung i Sydeuropa och Asien. Enligt historiska påståenden var det de benediktinska munkarna som tog koriander till Sverige på 1200-talet. Koriander var en av flera örter och kryddor som finns i Tutankhamuns grav.

Korta fakta:

 • Koriander blir upp till 60-100 cm långa.
 • Används som krydda i stora delar av världen.
 • Får små blommor i vitt eller ljusrosa.
 • Blommar från juni till juli.
 • Lämpar sig i klimatzon 1-6.

Mer om koriander och kryddodling

Odling i pallkrage >>
Kryddodling - så lyckas du >>

Du är här:


Koriander
40%

Koriander

1494 2490
Läs mer
Koriander
40%

Koriander

2394 3990
Läs mer
Koriander
40%

Koriander

2394 3990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen