Oregano – odla din egen

Hur är det, heter det kungsmynta eller oregano? Eller kanske kungsmejram? Alla namn är faktiskt rätt, då denna växt har titulerats med dessa varianter i olika sammanhang och är en välkänd växt i Sverige sedan många hundra år tillbaka då munkar odlat den länge i trädgårdar för både smaksyfte och växtens läkande egenskaper.

Oregano – odla din egen

Vetenskapligt namn (Latin): Origanum vulgare
Familj: Kransblommiga växter (Lamiaceae)

Odla oregano från frö eller planta

När det gäller odling så är det en bra idé att förkultivera oregano inomhus innan man planterar ut den i kryddträdgården så att den kan få växa sig stark och tålig. Detta kan du göra från fröer eller som små plantor, men du kan också låta den fortsätta växa i kruka om du vill det eller odla i pallkrage.

Hur du odlar oregano

 • Oregano vill stå så soligt som möjligt, något som gör att tillväxten går fortare, samtidigt som blommorna kommer med starkare färger.
 • Det är också en växt som inte har några problem med att stå i torr jord, snarare föredrar den det mer än att jorden ska vara fuktig. Det betyder att en odränerad jord är direkt skadlig för växten.
 • Du behöver näringsrik jord som har ett högt mullinnehåll och samtidigt en hög kalkhalt. Den får dessutom gärna vara uppblandad med sand.

Plantera oregano i kruka

 • Oregano sprider sig väldigt lätt, vilket betyder att det i många lägen är rekommenderat att man planterar den med en kruka kring rötterna så att man kan kontrollera spridningen. Tänk dock på att ha ett dräneringshål i krukan i det läget.
 • Vill du själv föröka den så går det bra att göra det med hjälp av att dela plantan, där du ser till att det följer med rötter inför nyplanteringen.

Skörda oregano

 • Oregano kan du skörda under hela sommaren och in på hösten, och som flerårig ört så kommer den att övervintra på ett bra sätt. Tänk dock på att du bör låta den vara ifred inför vintern så att den ges bäst förutsättningar för att klara av de iskalla nätterna.

Så använder du oregano

Det är framför allt bladen på oregano som eftertraktas, både i färsk och torkad form. Oregano är lätt att odla både i kruka, balkonglåda, pallkrage och i kryddträdgården, så för att se till att ha en bred och smakrik kombination bland dina kryddor så borde oregano vara en självklar och naturlig del av det du odlar!

Torkad oregano

För att torka oregano ska du skörda innan blomningen, och göra det på en varm och solig dag. När du har skördat ett antal kvistar med blad så knyter du ihop dem till en bukett och hänger dem sedan upp och ner på en plats som är mörk, torr och som samtidigt har gott om luft. Om du har en vind så är detta ett bra ställe att torka oregano på.

Färsk krydda

Det går givetvis bra att också använda oregano som färsk krydda i maten, eller som smaksättare till olja eller vinäger. Det man ska tänka på är att oregano är ganska skarp i sin smak. Därför är det rekommenderat att man kryddar varsamt med kryddan. När väl kryddan hettas upp i maten så försvinner de flesta av smakämnena, så för att man ska vara säker på att få en tydlig oreganosmak på sin mat ska man tillsätta den sent i matlagningsprocessen.

Oregano i olika maträtter

När det gäller till vad man använder oregano så finns det otaliga rätter som gynnas av kryddan, men ett givet alternativ är såklart som krydda till italienska pizza- och pastarätter. Oregano passar dessutom utmärkt till en rad olika kötträtter, i soppor, färskt i en grönsallad eller olika såser.

Det är först på senare tid som oregano också går under namnet oregano, en kryddväxt som är väldigt populär att använda i det italienska köket – men också här i Sverige. Denna aromatiska och smakrika krydda kan växa sig riktigt hög, till omkring 80 centimeter, och blommar med ljust lila blommor, nästan rosa i färgen.

Oregano

En given krydda i alla kök

Det finns idag många olika sorter av oregano, där kungsmynta är en av sorterna och grekisk oregano och gulbladig oregano några av de andra. Det finns omkring 38 olika sorter av oregano världen över. Oregano är en nära släkting till mejram men smaken är betydligt mer framträdande hos oregano. Denna kryddväxt, som växer upp till en mindre buske, blir oftast omkring 40-50 centimeter hög i vilt tillstånd, men som odlad så hålls givetvis höjden nere på grund av skörden av både blad och stjälkar.

Oregano växer på många håll vilt i Europa, Asien och Amerika och det är möjligt att använda sig av de växtens alla delar till kryddning av olika maträtter. Det går alltså att använda knoppar, stjälkar och blad i både färsk och torkad form.

Kultur- och läkemedelsväxt

Oregano är en klassisk kulturväxt och hör till en av de många kryddor som historiskt har använts som läkemedelsväxt, vilket var anledningen till att den odlades mycket i kryddträdgårdar kring kloster. Oregano tillskrivs många olika läkande egenskaper och innehåller flera viktiga näringsämnen. Oregano påstås exempelvis vara antiinflammatorisk och innehåller antioxidanter som är viktiga för att immunförsvaret ska bli starkt.

Snabbfakta oregano

 • Kungsmynta, eller oregano, hör hemma i Europa och Asien.
 • Växer vilt framför allt i södra och mellersta delarna av Sverige.
 • Förutom som krydda är oregano fin att ha som snittblomma i en bukett.
 • Blommar vackert under sensommaren med ljuslila blommor.
 • Växten växer som en buske, väldigt tät, och är populär hos humlor och bin.
 • Sprider sig väldigt lätt med rotskott.
 • Kan odlas i såväl kryddträdgården och på balkongen som i kruka inomhus.

Kryddodling ute och inne

Fler tips för en lyckad kryddodling >>
Kolla att du använder rätt jord >>
Ta del av våra samlade tips för en lyckad förkultivering >>
Gödningstips för din växt >>

Du är här:


Grekisk Oregano

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer
Oregano 'Perennial Marjoram'
40%

Oregano 'Perennial Marjoram'

2394 3990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen