Vårsådd: steg-för-steg-guide

Vårsådd: steg-för-steg-guide

Så frön inne och gör om fönsterblecket till barnkammare för vårens och sommarens växter. De flesta grönsaker och blommor är bra att så i mars till april men det finns sorter du kan så både tidigare och senare. Att så själv är roligt och ger en härlig känsla när de små skotten tittar upp.

Gör så här:

 1. Fyll upp sålådan eller krukan med färsk såjord.
 2. Plantera fröna efter anvisningen på påsen.
 3. Fukta jorden med blomspruta
 4. Placera sådden ljust och varmt och håll jorden fuktig
 5. Ha lite tålamod; snart spirar det!
 6. De första två bladen som kommer upp kallas hjärtblad. Efter det kommer de blad som är typiska för växten. De kallas för karaktärsblad.
 7. När 4 till 6 karaktärsblad kommit upp är det lämpligt att plantera om växten i en större kruka med mer näringsrik jord. Det kan vara blomjord eller p-jord.
 • De flesta fröer gror snabbast och bäst mellan 20 – 24 grader C.
 • Vissa frön har tjocka och hårda skal, t.ex. bönor och ärtor. De gror lättare om de läggs i vatten ett dygn innan de sätts i jorden.
 • När plantorna väl kommit upp behöver de mängder av ljus för att bli som bäst. Använd gärna växtlampa.
 • Utnyttja platsen - Odla på höjden. Låt bönor och ärtor klättra på en spaljé i bakkant för att skärma av och skapa rumskänsla, plantera mangold med sina färgglada själkar i framkant.
 • Täck jorden med fiberduk när du sår utomhus. Då blir jorden varm tidigare på våren. Fiberduken skyddar även mot fåglar som är på jakt efter frön.
 • Grönsaker och kryddor behöver inte bara odlas för att ätas, många är även vackra som dekoration tillsammans med sommarblommor.

Tips på lättodlade växter: Basilika, Ruccola, Squash, Smörgåskrasse, Sallat, Luktärtor, Förgetmiej, Solrosor, Blomsterböna, Svartöga, Ringblomma, Ärtor och bönor, Gräslök, Citronmeliss och Mynta.