Timjan – odla din egen

Timjan är en vacker flerårig medelhavsört med härlig doft och smak. Du kan använda den färsk direkt från plantan eller torka den och den pryder både krukor och rabatter med sina vackra bladverk.

Timjan – odla din egen

Vetenskapligt namn: Thymus
Familj: Kransblommiga växter

Timjan doftar och smakar kryddigt och kan användas som smakförstärkare i en lång rad maträtter, till exempel kött, grönsaker, marinader och soppor. Ju tidigare du tillsätter timjan i matlagningen, desto mer smak kommer den ge rätten.

Örten blommar med små, vackra rosavioletta blommor i små täta klasar. Bin, humlor och fjärilar flockas runt dessa blommor om sommaren. Om du planterar timjan i ett soligt läge kan den breda ut sig och fungera som marktäckare.

Timjan är en vintergrön perenn. Som ung ser den ut som en vanlig örtväxt men allt efter åren går utvecklas stjälkarna till små grenar och plantan börjar likna en liten buske. Du kan till och med köpa timjan på stam som ser ut som ett litet träd.

Flera sätt att odla timjan

Det enklaste sättet att odla timjan på, är självklart att köpa en färdig planta. Men du kan också så timjan från frö, ta sticklingar och dela en planta. Det finns goda möjligheter att utan krångel bli självförsörjande på timjan, eftersom kryddväxten är flerårig och både kan torkas och frysas in.

Så timjan från frö

Timjan sås gärna på vintern för att komma i gång snabbt när våren kommer. Här kan du läsa om hur du kan vinterså på friland och i pallkrage eller vinterså i plastbackar för att få tåliga plantor till våren. Du kan också så timjan utomhus under våren och sommaren, eller förkultivera inomhus i slutet av vintern. Sätten att lyckas med odlingen är många!

Så här förkultiverar du timjan inomhus

Du kan så fröerna i saker du har hemma, såsom mjölkkartonger eller vindruvsbehållare, eller använda små krukor, till exempel fiberkrukor och minidrivhus. Säkerställ bara att det är hål i botten så att inte vatten samlar sig.

Vi rekommenderar att du läser på fröpåsen hur du ska göra. Här kommer några generella tips.

  1. Fyll det du skall plantera i med såjord. Vattna och tryck till jorden.  
  2. Strö timjanfröer på jorden, täck över med ett tunt lager jord.
  3. För att få fart på sådden är det viktigt att fröerna inte torkar ut. Lägg därför på locket på ditt minidrivhus eller täck dina behållare med plastfolie eller en plastpåse med några hål i.
  4. Placera sådden i rumstemperatur. Under sommarhalvåret räcker det med dagsljus för att fröerna ska gro, men under vintern är det smart att använda växtbelysning.
  5. De första bladen som växer upp är fröblad som kommer att falla av. När de små plantorna har minst ett par äkta blad kan du plantera om dem 2-3 stycken i små krukor.
  6. Timjan går bra att plantera ut när nattfrosten är över. Avhärda plantan genom att vänja den vid att vara utomhus några timmar om dagen och låt den vara inomhus på natten de första par veckorna.

Ta sticklingar av timjan

Det är snäppet enklare att ta sticklingar från timjan än att odla från frö. Och det går snabbare! Du kan ta sticklingar av plantor som du köper färdiga eller få sticklingar av någon du känner.

  1. Klipp av en knippa sidoskott. Ta bort de nedersta bladen och sätt stjälkarna i vatten.
  2. Byt ut vattnet ett par-tre gånger i veckan.
  3. Ha tålamod, och se rötterna växa sig stora och långa efter några veckor.
  4. Plantera 3-5 sticklingar i en kruka med planteringsjord. Använd en kruka med hål i botten och ställ den på ett fat, så att du kan vattna underifrån. Voilà, en ny timjanplanta har skapats!

Dela upp din timjan i flera plantor

Har du en stor timjanplanta i en kruka så kan du dela upp den i flera! På så sätt får du fler plantor samtidigt som din timjan får bättre utrymme att växa vidare.

  1. Vattna ordentligt och låt plantan stå en stund innan du sätter i gång.
  2. Lyft upp plantan ur krukan genom att vända krukan upp och ner så att hela jordklumpen kommer med ut.
  3. Dela jorden, rötterna och plantan försiktigt med händerna. Du kan dela den i tre, fyra eller fler delar beroende på hur stor plantan är.
  4. Plantera varje ny planta i bra jord, gärna i ört- och grönsaksjord. Klart!
Humlor och bin älskar de vackra, rosavioletta små timjanblommorna.

Skötselråd för timjan

Timjan kräver inte så mycket av sin trädgårdsmästare eller hobbyodlare. Sol och bra dränerad jord är det viktigaste.

Vattning

Avvakta med att vattna tills jorden har torkat upp helt och vattna sedan sparsamt. Timjan behöver torka för att trivas. Om örten står planterad i en kruka så är det ett bra tips att lyfta krukan då och då för att känna när jorden har torkat upp och krukan är lätt att lyfta. Rötterna på timjan kan ruttna om plantan övervattnas, så det är viktigt att dräneringen är bra så att vattnet rinner undan.

Ljus och värme

Låt timjan stå i solen! Tänk på att kryddväxten kommer från medelhavsområdet, och med det älskar stekande sol och ljusa dagar! Det är också av mycket sol som timjan utvecklar sin fantastiska doft och smak.

Om du har timjan inomhus så är det bra att ställa den i ett soligt fönster under sommarhalvåret och under en växtbelysning under det mörkare vinterhalvåret.

Näring

Timjan mår bra att få lite flytande näring en gång i veckan.

Skörda, förvara och övervintra timjan

Som de flesta andra örter, är även timjan skapad för att användas. Om du klipper av topparna regelbundet, kommer det skapas nya sidoskott. Om skotten står för länge blir stjälken träaktig. Då kan det vara smart att klippa ner stjälken till hälften så att plantan kan skapa nya friska skott på grenarna.

Använd färsk timjan direkt från plantan eller skörda den för att sedan antingen torka eller frysa ner bladen.

Timjan är en vintergrön flerårig växt som överlever vintern utomhus i stora delar av landet. För att vara skydda plantan kan du täcka den med granris på vintern. Om du bor i de allra nordligaste delarna av landet kan det vara bättre att odla timjan i krukor som du ställer in eller placerar i ett skyddat läge under årets kallaste månader.

Vanliga problem med timjan

Det vanligaste felet är att timjan får för mycket vatten. Plantans jord behöver ha god dränering så att rötterna inte står i vatten och riskerar att ruttna. Kom också ihåg att låta jorden torka upp ordentligt mellan vattningarna.

Skadedjur såsom bladlöss och spinnkvalster kan angripa timjan. För att undvika det är det bra att samplantera timjan med växter som lockar till sig nyttoinsekter som i sin tur äter bladlöss och spinnkvalster. Bland annat dill är ett bra exempel på växt som lockar till sig nyttoinsekter.

Olika sorters timjan

Det finns över 300 arter av timjan, varav några används som krydda.

  • Kryddtimjan (Thymus vulgaris) är den vanligaste sorten, och används som smaksättare i många olika maträtter.
  • Citrontimjan (Thymus x citriodorus) har en härlig doft av citron, och passar särskilt bra till fisk, sallad och maträtter som innehåller ägg.
  • Backtimjan (Thymus serpyllum) är en marktäckande, flerårig växt som kan täcka stora områden i en rabatt eller mellanrum mellan stora perenner, buskar och träd.

Se vårt utbud av kryddfröer och färdiga örter.


TIPS FRÅN TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Veronica Axelson, trädgårdsmästare på Plantagen, med intresse för trädgård och odling i allmänhet och trädgårdsskötsel i synnerhet.
 

Fler tips och råd

Fråga våra trädgårdsmästare

Har du frågor om växterna i ditt hem, om odling eller trädgård? Våra trädgårdsmästare och andra växtkunniga hjälper dig gärna! Hör av dig till oss i vårt forum Fråga Plantagen.

Du är här:


Kryddtimjan på stam
Medlem 25%

Kryddtimjan på stam

Ø14 cm, Grön

179:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen