Vinterså på friland och i pallkragar

När snön ligger som ett vitt puder över trädgården känns sommaren långt borta, men faktum är att det går att så mitt i vintern. Och vintersådd är inte bara kul, det förlänger odlingssäsongen så att du får fler skördar. Här berättar vi hur det går till.

Vinterså på friland och i pallkragar

Vintersådd kan vara lite av en chansning, men lyckas du kan du få skörd långt tidigare än vanligt och hinner därmed med en extra skörd på samma yta under säsongen. Dessutom är det praktiskt att så när allt annat trädgårdsarbete tagit paus och längtan efter sommar är som störst. En annan stor fördel med vintersådd är att trycket från skadeinsekter är lågt i början av säsongen, vilket gynnar växterna.

Vad går det att vinterså?

Faktum är att du kan så nästan allt vars frön klarar av en köldperiod. Nordiska kulturarvsväxter passar exempelvis utmärkt då de är vana vid vårt klimat. Andra växter att kika närmare på är sådana som lätt självsår sig, eller sådana som betecknas som härdiga på påsen.

Grönsaker som brukar gå fint att vinterså

Prova penat, asiatisk kål, portlak, morot, palsternacka, rädisa, olika sorters sallad som till exempel ruccola, dill, gräslök eller olika sorters kål och salladslök. Lite beroende på växtzon kan du behöva experimentera dig fram, men spenat och portlak brukar vara enkla att lyckas med överallt.

Blommor som lämpar sig för vintersådd

Vallmo, ringblommor, luktärtor, jätteverbena, rosenskära, blåklint, atlasblomma, sömntuta, malva och drakmynta. Alla blommor som självsår sig om hösten är värda att prova, de går också att vinterså i plastbackar.

 

Vintersådd i tre steg

Men hur ska jag kunna så när det snöat? Det är faktiskt lättare än du tror, du borstar helt enkelt bort det värsta och sätter igång.

  1. På hösten, innan tjälen sätter in förbereds de ytor som ska sås, ogräset rensas bort och ytan gödslas och krattas till.
  2. När vintern kommit igång ordentligt krafsar du bort eventuell snö och sår dina frön på ytan (det gör inget om den är frusen), därefter täcker du sådden med ett tunt lager tinad jord, hur tjockt beror på vilken sorts frö du sår, djupet står angivet på fröpåsen. När allt är klart lägger du ett lager snö ovanpå, om det finns, annars vattnar du.
  3. När fröna grott och börjat växa på vårvintern bör de passas med vatten så att de inte torkar ut. Det går bra att täcka odlingen med duk för att få en jämnare temperatur och skydda fröna mot fåglar och djur, men det är inte nödvändigt. Vintersår du i pallkragar kan du använda plastlock, men passa då så att det inte blir för torrt eller varmt i lådan.

Vinterså inte för tidigt 

Tänk på att inte så för tidigt under vintern, du vill inte att fröna börjar gro i en tillfällig värmeperiod på senhösten för att sedan dö när det blir riktigt kallt. När vintern bitit sig fast är bäst, då fryser fröna och gror sedan i rätt tid på vårvintern. 

Det man vill undvika i en vintersådd är alltför stora fluktuationer i temperatur. Det ska helt helst gå från mycket kallt till varmt. Av denna anledning är vintersådd extra fördelaktig i norr där kylan ofta är mer pålitlig, men naturligtvis kan man chansa även i söder – oftast går det bra där också.

Vintersådd är både enkelt och roligt så missa inte möjligheten att experimentera med detta, sådderna tar ingen plats inomhus eller i växthus och ger tidiga, friska skördar. Det är en riktig hit när man frusen längtar efter sommarens grönska.


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Mer om sådd och odling på vintern

 

Du är här:


Pallkrage

Längd 120 cm, Trä

199:-
Läs mer

Pallkrage

Längd 80 cm, Trä

159:-
Läs mer

Groddar Senapskål

4990
5 för 4
Läs mer

Palsternacka 'Guernsey'

Flerfärgad

990
5 för 4
Läs mer

Ringblomma 'Ball's Orange'

2490
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen