Vinterså i plastlådor och få mängder av tåliga plantor till våren

Att vinterså blommor, grönsaker och kryddor i genomskinliga plastlådor som får stå utomhus över vintern är inte bara platsbesparande och bekvämt, det ger även starkare växter som tål en frostknäpp eller två. Så haka på trenden med vintersådder redan nu i vinter.

Vinterså i plastlådor och få mängder av tåliga plantor till våren

Många odlare står med huset överfullt av småplantor på vårvintern och bara längtar efter att frosten äntligen ska försvinna så att sådderna kan planteras ut. Vintersådder i plastlådor löser en stor del av problemet. Men de ger inte bara mer plats inomhus, plantor som får växa upp utomhus blir dessutom starkare och kan komma igång tidigare på våren då de slipper avhärdas.

Det finns med andra ord mycket att vinna på att vinterså. Men hur går det till? Det är enklare än många tror. 

Så här vintersår du i plastlåda

  1. Införskaffa plastlådor med lock, det kan vara tomma godislådor eller lite vad som helst. Locken bör dock vara tättslutande för att inte möss ska kunna ta sig in.
  2. Gör minst ett tiotal små hål, exempelvis med lödtång, i både botten och locket. Bottenhålen släpper ut överflödigt vatten och hålen i locket släpper ut eventuell kondens.
  3. Fyll lådorna med ungefär tio centimeter jord och genomvattna.
  4. Bredså dina frön.
  5. Täck med ett tunt lager jord, perlit eller vermiculite enligt det djup som står på fröpåsen och sätt därefter på locket. 

Nu är lådan klar för att ställas ut, men vänta gärna ett dygn så att fröerna hinner suga åt sig vatten, det kan de inte göra om de fryser direkt. Finns det snö så kan du lägga ett lager av det ovanpå.

Det är viktigt att lådan står i skuggan och inte i solen, tanken är nämligen att fröerna ska gro när det är precis lagom varmt ute och står lådan i värme kommer det istället bli en oönskad växthuseffekt, då gror plantorna för tidigt och det finns en liten risk att de stryker med om det blir riktigt kallt igen. 

Genom att sådderna står ute i kylan får också frön som kräver en köldperiod för att gro precis det dem behöver.

Sådderna sköter sig mer eller mindre självt

Att vinterså i plastlådor är oerhört bekvämt, du sätter helt enkelt ut sådderna och därefter sköter de sig själva fram till vårkanten. Då bör du däremot ha lite uppsikt så att det varken blir för torrt eller för blött i lådorna. Är det för torrt vattnar du eller lägger på mer snö och är det för blött är det enkelt löst genom att lufta inehållet.

Låt plastlådorna stå ute

Lockas inte att ställa lådorna i solen eller i ett varmt växthus, det är nämligen meningen att plantorna ska vänja sig vid kyla, vind och hårt uteliv, det är då de blir sådär härligt tåliga och börjar gro i precis rätt tid. Att de utsätts för vädrets makter är en stor fördel eftersom de då inte behöver avhärdas utan direkt kan omskolas i sina krukor eller planteras ut i rabatten. 

Det brukar vara lagom att plantera om och ut under tidig vår när plantorna slår i taket, då är näringen i lådan på väg att ta slut och de behöver ny jord.

Vilka växter kan vintersås?

Du kan så både köpta och egensamlade fröer från grönsaker, kryddor, perenner och sommarblommor, men lättast att lyckas med är de som brukar självså sig. Här följer några sorter som är lätta att lyckas med, men det finns långt fler.

  • GrönsakerRuccola, salladslök, spenat, plocksallat, rädisa och olika sorters kål
  • Kryddor: Dill, gräslök, persilja
  • Blommor: Vallmo, ringblomma, riddarsporre, blåklint, akleja, borstnejlika, lavendel, jätteverbena, rosenskära

Vintern kan många gånger kännas lång, men glöm inte att sommaren snart är här igen och då kanske du står där i din prunkande trädgård full av vintersådda blommor och grönsaker. Lycka till!


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Mer om sådd och odling på vintern

Du är här:


Perlite

6 L

9990
Läs mer

Självvattnande planteringslåda

Längd 55 cm, Svart

259:-
Läs mer

Vermiculite

3 L

8990
Läs mer

Såjord KRAV

15 L

7990
Läs mer

Rucola

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen