Så lyckas du med försådder i växthus och odlingstunnlar

Har du lyckan att äga ett växthus eller en odlingstunnel? Då kan du utnyttja nästan hela året till försådder och odling. På det viset hinner både blommor och grönsaker utvecklas till sin fulla potential under sommaren och du får nästan ständigt grönt på tallriken.

Så lyckas du med försådder i växthus och odlingstunnlar

Växthus och odlingstunnlar fångar solens värme vilket innebär att växtsäsongen både kommer igång någon månad tidigare och blir längre under hösten, men det går faktiskt att så i dem även då det är riktigt kallt. Spenat, rädisor, morötter, dill, persilja, sallad, persilja och mycket mer är sådant som går att så redan under vintern om du förberett jorden på hösten.

Fördelarna med att så i växthus och odlingstunnlar redan under vintern är många, du spar plats inomhus, du får plantor som slipper avhärdas – då de redan är vana vid kyla och du slipper en hel del av de skadeinsekter som kommer igång på vårkanten. Dessutom hamnar fröna i ogräsfri jord och är samlade på en bra arbetshöjd där du kan pyssla om dem. 

Visst finns det plantor som vill sås när värmen är ett faktum och frosten förbi, som till exempel gurka och de flesta bönor, men många grönsaker och blommor går att kallså i brätten, krukor och andra odlingskärl. Resultatet blir tidiga skördar och plantor som när de tagits upp lämnar plats åt de lite senare sådderna. Med lite planering kan du med andra ord förså plantor och odla under nästan hela året. 

Vintersådder

Vintersådd är precis det du tror, sådd under vintern. Dill, spenat, asiatisk kål, morot, rädisor, portlak är exempel på saker som går att så även när det är minusgrader ute, men det går också bra att så många blommor, främst sådana som självsår sig på hösten. Du sår som vanligt och täcker sedan sådderna med jord och ett lager snö som får smälta när det slår om till plusgrader, därefter passas sådderna med vatten tills de är klara för skörd eller utplantering. Står de länge i samma jord behöver du efter en tid ge näring.

När du skördat eller planterat ut plantorna under våren kan du använda odlingsutrymmet till de senare vårsådderna som kräver mer värme och ljus för att utvecklas. 

Tips vid frost: Odlar du sådant som är känsligt för kyla så täck det med fiberduk om frosten slår till. Frostvakt är också bra att ta till när det blir riktigt kallt.

Vårsådder

När vintern börjar slå om till vår i mars-april är det mycket som går att så i växthuset eller odlingstunneln, fler sorters kål, sockerärtor, sallad, lök, majrova, sommarmorot och ärtskott till exempel. Odla några få sorter till en början så att du lär dig hur de fungerar och tänk på att många plantor blir stora när de omplanterats några gånger. 

Du kan så i bäddar, kärl, krukor eller pluggbrätten, vilket som passar dig bäst. Alla frön behöver inte en egen kruka, det går ofta bra att bredså frön i en sålåda och plantera om dem när de kommit upp en bit, men innan rötterna hunnit trassla in sig i varandra.

Det brukar vara lagom att plantera ut de flesta försådda plantor när de är någon decimeter höga, då är de också mer resistenta mot skadedjur än om du hade sått fröna ute på friland.

Läs på om varje sorts frö

När du planterar ett frö kan det vara bra att undersöka om ljuset och värmen räcker till eller om du ska vänta med sådden några veckor. Vissa plantor blir alltför gängliga och rangliga om de sås för tidigt och får för lite ljus, en del som till exempel en spenslig tomat kan eventuellt toppas och räddas, medan andra växter, som en solros inte kan det.

När plantorna får tillräckligt med ljus blir de små, starka och knubbiga vilket gör att de klarar sig bättre. Värmekrävande växter som gurka är inte heller någon idé att odla för tidigt. 

Sommar i växthuset

Under sommaren finns ingen anledning att använda ytan i växthuset eller odlingstunneln till sådant som lika gärna kan växa utomhus, använd det istället till sådant som vill ha det riktigt varmt, växthustomater, växthusgurkor, chili, paprika, vindruvor, melon och aubergine till exempel. Efter skörden av dessa kan du återigen så bladgrönsaker som vintersallat, spenat, rädisor och asiatisk kål, då får du en härlig rundgång i växtligheten. 


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Mer om sådd och odling på vintern

Du är här:


Väggväxthus Ida 7800 i Glas
20%
Endast online

Väggväxthus Ida 7800 i Glas

7,8 kvm, Svart

1119920 13999:-
Läs mer
Växthus Hera 9000 i glas
20%
Endast online

Växthus Hera 9000 i glas

9 kvm, Svart

2039920 25499:-
Läs mer
Väggväxthus Ida 6500 i polykarbonat
20%
Endast online

Väggväxthus Ida 6500 i polykarbonat

6,5 kvm, Svart

1199920 14999:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen