Gräslök – odla din egen

Gräslök är mer användbar än många tror, vacker när den går i blom och riktigt enkel att lyckas med! Den är med andra ord en väldigt bra flerårig ört att ha i köksträdgården.

Gräslök – odla din egen

Vetenskapligt namn: Allium schoenoprasum
Familj: Löksläktet

Gräslök har en mild och god löksmak, och är rik på såväl kostfiber som vitamin A och E. Plantan kan bli uppåt en halv meter hög, men många stannar vid en höjd på 25 cm. Den växer i fina tuvor och får vackra lila blommor om den inte klipps ner.

Många tänker på ägghalvor eller sill och potatis när de hör ordet gräslök, men örten kan användas till mycket mer än så. Strö lite gräslök över potatis eller grönsaker, pynta smörgåsen eller använd den som vanlig lök i soppor, gratänger och grytor. Gräslöken kan skördas tidigt, innan andra sorters lök, och är därmed extra bra att ha i början av odlingssäsongen.

Det vanligaste är att använda de runda, ihåliga bladen i maten men även blommorna är ätbara – perfekt om du vill ge salladen lite extra färg eller pynta soppan. Plocka av de små blommorna som sitter som bollar högst upp på bladen, och strö det över maten. Vackert och gott!

Flera sätt att odla gräslök

Det absolut enklaste sättet att odla gräslök på, är att köpa en färdig planta. Men om du känner någon som har gräslök i sin trädgård så kan du fråga om att få en bit. Gräslök är nämligen väldigt enkel att dela upp i flera plantor.

Om du föredrar att odla från frö, så går det också. Gräslöksfrö kan sås direkt i rabatt och kruka så snart nattfrosten är förbi, eller förkultiveras inomhus i mars/april. Följ instruktionen på fröpåsen.

Plantering och skötsel av gräslök

Gräslök är flerårig, och överlever det mesta – även de allra kallaste vintrarna här i Norden. Om du en gång har planterat gräslök i trädgården så har du den för livet. Se till att välja en bra plats från början. Den sprider sig inte men den kan vara svår att bli av med när du väl har planterat den. Gräslök trivs både i sol och halvskugga. Du kan även plantera gräslök i kruka eller pallkrage, ensam eller tillsammans med andra örter. Så länge gräslöken får vara utomhus, så ska det mycket till för att den inte ska klara sig.

Jord och gödsel

Gräslök trivs i de flesta jordsorter, så använd en jord du har. Det behövs ingen gödsel men om du klipper ner gräslöken helt så kan du hjälpa plantan att växa upp för en ny skörd samma säsong, genom att vattna den med lite gödselvatten.

Läs också
Odla klimatsmart – tillverka eget gödselvatten

Vattning

Har du planterat plantan i rabatten, ska det till en ordentlig torka innan gräslöken dukar under. Första säsongen kan du gärna vattna lite när det är torrt, men efter etablering klarar den sig bra på egen hand. Om du har planterat gräslöken i en kruka så kan du behöva vattna den då och då.

Skörda jämnt eller låta gräslöken blomma?

Om du låter gräslöken vara, så kommer den gå i blom på sommaren. Blomningen börjar i regel under örtens andra år. Bladen blir hårdare när gräslöken blommar och smaken blir besk. Därför väljer många att skörda gräslöken jämnt över säsongen, för att undvika att plantan börjar blomma och säkerställa att det alltid finns nya, tunna blad att skörda.

En blommande gräslök är dock både vacker att titta på och värdefull för våra viktiga pollinerande insekter. Humlor älskar gräslöksblommor! Ett bra tips är därför att skörda gräslöken jämnt under våren och tidigt på sommaren för att sedan låta den blomma under sommaren. När blommorna börjar vissna kan du klippa ner hela plantan, ge den lite gödsel så att den växer upp igen för en ny skörd på sensommaren. På det sätt får både du och humlorna mest ut av din gräslök!

När säsongen är över, klipper du ner gräslöken och låter den vila över vintern. Låt det vara kvar ett par cm av bladen ovanför jorden. Med våren kommer nya skott och nya skördar – säsong efter säsong.

Förvaring av gräslök

Färsk gräslök är både enkelt och gott, men den kan också både frysas in och torkas. Det är två bra sätt att ta hand om gräslöken du har över i slutet av säsongen.

Frysa gräslök

Fryst gräslök är gott i soppor, såser och grytor. Hacka ner gräslöken och frys in den i små plastpåsar eller glas. Den håller i ett år i frysen. Du kan också göra gräslökssmör genom att blanda finhackad gräslök i rumstempererat smör. Dela sedan upp smöret i lagom bitar och frys in.

Torka gräslök

Det är lite mer jobb med att torka gräslök.

  1. Sätt ugnen på 70 grader. Använd varmluft.
  2. Skölj gräslöken och ta bort allt som inte ser helt friskt ut.
  3. Låt torka på handduk eller hushållspapper.
  4. Hacka gräslöken i pyttesmå bitar.
  5. Lägg bakplåtspapper på ett galler och strö över den hackade gräslöken.
  6. Torka gräslöken i ugnen, med lite öppen ugnslucka. Använd en slev för att hålla luckan öppen så att fukten släpps ut.

Gräslöken är färdigtorkad när den är helt torr och kan krossas med fingrarna. Det tar ungefär en halvtimme, men håll löken under uppsikt så att den inte bränns. Det är viktigt att gräslöken blir helt torr, annars kan den mögla. Placera den torkade gräslöken i en tättslutande burk och använd den i maten, under vintern.

Se vårt utbud av kryddfröer och färdiga örter.


TIPS FRÅN TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Veronica Axelson, trädgårdsmästare på Plantagen, med intresse för trädgård och odling i allmänhet och trädgårdsskötsel i synnerhet.
 

Fler tips och råd

Fråga våra trädgårdsmästare

Har du frågor om växterna i ditt hem, om odling eller trädgård? Våra trädgårdsmästare och andra växtkunniga hjälper dig gärna! Hör av dig till oss i vårt forum Fråga Plantagen.

Du är här:


Gräslök 'Staro'

Flerfärgad

3990
10 för 5
Läs mer

Gräslök 'Twiggy'

3990
10 för 5
Läs mer

Gräslök 'Prager'

2490
10 för 5
Läs mer

Gräslök 'Prager'

3990
10 för 5
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen