Citronmeliss – odla din egen

Citronmeliss, denna lättodlade och aromatiska kryddväxt är populär i svenska rabatter, krukor och planteringar. Med sina härligt gröna och lysande blad som doftar av citron så är den inte enbart vacker att titta på – det är också en växt som har många användningsområden.

Citronmeliss – odla din egen

Vetenskapligt namn (Latin): Melissa officinalis
Familj: Kransblommiga växter (Lamiaceae)

Hur odlar jag citronmeliss, från frö eller planta?

Det går alldeles utmärkt att driva upp citronmeliss från frö, men det går precis lika bra att plantera en liten planta. Citronmeliss har också en benägenhet att sprida sig ganska rejält om man planterar den för att vara flerårig, och det görs genom utlöpare. För att undvika spridning kan man med fördel plantera citronmeliss i en kruka utan botten i rabatten. 

Skötselråd citronmeliss

 • Citronmeliss vill växa i jord som är full av näring. Den ska vara mullrik och samtidigt väldränerad för att nå bäst resultat.
 • Vanlig planteringsjord är ett utmärkt alternativ att använda sig av och gödsla sparsamt under växtsäsongen. 
 • Fullvuxen är citronmeliss omkring 40-50 centimeter hög och det blir den genom en lagom vattning och ett soligt till halvsoligt läge.
 • Tänk på att skörda bladen i omgångar om du vill att tillväxten bibehålls.

Användning av citronmeliss för smak, doft och lugn

Det är lätt att förstå varför det är så populärt att odla citronmeliss. För det första är det enkelt, dels att göra det utifrån fröer men även som färdiga plantor. För det andra så är det också en kryddväxt som förtjänar en framträdande roll i ditt kök, där den kan användas på olika sätt både utifrån sin smak och sin doft. För det tredje så är det också en kryddväxt som än idag används för att verka lugnade, både på ett psykologiskt plan men också för nervösa och oroliga magar.

Med andra ord så finns det inte många skäl till att inte ha citronmeliss som en del av din kryddträdgård. Bryt bara av ett blad som det är och mumsa i dig det, eller så skördar du en större mängd och använder i soppor, teer eller kanske till någon efterrätt.

Utseende

Som växt är citronmeliss också väldigt attraktiv att odla. I Sverige så är det framför allt som ettårig växt vi odlar den, men under rätta förhållanden så är den flerårig.

Bladen som växer på citronmeliss är ljust gröna till färgen och har påfallande likheter med nässelblad, med sina äggrunda former och sågtandade kanter. Bladen är också håriga och det är från dessa som den kraftiga doften av citron kommer.

Blommorna som blommar under sommaren är en favorit hos bin och är små och vita. De är ganska oansenliga och sitter som knippen i bladens veck.

Citronmeliss

Kortfakta citronmeliss

 • Har sitt ursprung i Orienten och Sydeuropa.
 • Odlats i medelhavsregionen i över 2 000 år.
 • Har använts som medicinalväxt mot framför allt oro och depressioner.
 • Har också kallats för honungsblomma, bisuga och hjärtansfröjd.
 • Utmärkt smaksättare i olika recept, både maträtter och i olika drycker, samt som olja.
 • Blommar mellan juli och september.
 • Kom till Sverige på 1300-talet.

Mer härlig kryddinspiration

Fler tips för att lyckas med kryddodling >>
Skapa en kryddträdgård i ditt kök >>

Du är här:


Planteringsjord Kvalitet

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer

Citronmeliss

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer

Rödbeta Ekologisk

4990
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen