Hortensia

Få växter kan konkurrera med en blommande hortensia. Trädgårdshortensian är omkring en meter hög och växter som en tät buske med stora blommande klasar. Det finns även många andra sorters hortensia som blir större eller som klättrar.


Hortensia – en färgexplosion av sommarlycka i trädgården! Det råder inget tvivel om att hortensior kan ge ett ögonblickligt lyft till alla trädgårdar och uteplatser.


De här fantastiska blommorna med stora, frodiga blomhuvuden finns i en rad färger och nyanser – från mjuka pasteller till intensiva, färgstarka toner. De ger definitivt en extra touch av charm och elegans till alla uterum och trädgårdar. Oavsett om du önskar skapa en romantisk atmosfär eller vill tillföra färg i ett skuggigt område, är hortensian det perfekta valet. Med rätt skötsel kommer hortensian att blomma praktfullt, år efter år.


Låt dig inspieras av vårt stora utbud av hortensior och skapa din egen personliga färgpalett i trädgården!

 

Så sköter du om din hortensia


Hortensian används som krukväxt inomhus under vinterhalvåret och är fin att placera tillsammans med andra blommande växter i samma färg. Blanda gärna in någon grön växt i gruppen för att skapa harmoni och balans. Hortensian kan även användas som snittblomma och är effektfull ensam i en vacker vas.


Under sommaren kan hortensian flytta ut på balkong och altan för den som har sådana möjligheter för då trivs den bra utomhus. Då underlättas skötsel om den planteras om, samplantera gärna med några murgrönor som kan hänga ner över krukkanten. Plantera om i större krukor med hortensiajord och placera i halvskugga på altan eller balkong. Hortensian kan också planteras i rabatten i skyddat läge för blomning nästkommande år. 


Efter blomning kan hortensian planteras ut i trädgården om den stått i kruka. Placera den varmt och vintertäck den när det blir kallt. 


Ändrar färg


Hortensian kan påverkas färgmässigt. I neutral eller svagt sur jord blir blommorna rosa, vita eller röda. I surare jord frigörs aluminium, och blommorna får en blå färg. Prova till exempel att lägga några rostiga spikar i blomkrukan, eller använd vatten med alun, som finns på apotek. Rosaröda växter är mest mottagliga för att ändra sin färg till blå.


Hortensians ursprung


Det var den franska botanisten Philbert Commerson som introducerade Hortensia till Europa. 1766 var han på en upptäcktsfärd till Asien där endast män tilläts delta. Men Philbert smugglade med sig sin älskade Hortense Barré, och hon klädde ut sig som en man och utgav sig för sig för att vara hans tjänare. Under resan blev hon naturligtvis avslöjad. Men i alla fall, i 1769 hade de med sig en vacker växt tillbaka. Och naturligtvis blev den uppkallad efter den vackra Hortense.

Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen