Snabbväxande grönsaker och blommor – odling i sista minuten

Har du glömt att sätta frön och driva upp plantor under våren? Ingen fara, ännu är det inte för sent att få en prunkande trädgård. Här är växterna som ger frodig sommargrönska på nolltid.

Snabbväxande grönsaker och blommor – odling i sista minuten

Ibland räcker tiden inte till – om du missat att sätta fröer och förodla på våren kan det vara skönt att veta att du ändå kan få till en trädgård full av både grönsaker och blommor. Det finns nämligen plantor som växer snabbt, till och med riktigt snabbt, dessutom kan det i vissa fall vara en fördel att så lite senare när jorden blivit varm och risken för frostnätter är över.

Foto: Liselotte Roll

Snabba grönsaker

Allting går förstås inte att så i sista minuten, sådant som har längre utvecklingstid som exempelvis kronärtskockor, chili och verbenor går tyvärr inte att få upp i en hast, men i de flesta fall är sen odling inget problem. Det finns mycket som gror fort och sallad, som kräver en del vårkyla för att gro, kan enkelt förodlas inomhus på sval plats eller i ett skuggigt hörn av trädgården för att senare utplanteras i landen.

Riktiga sistaminuten-växter är bland annat sommarmorot, rödbeta och kålsorter som Pak Choi, de går från frö till färdig planta på ungefär åtta veckor. Ännu kvickare är mangold och salladslök och skulle du ha ännu mindre tid är rucola ett bra alternativ, denna peppriga bladgrönsak ger rekordsnabb skörd.

Faktum är att du mitt i sommaren fortfarande kan så väldigt mycket som rädisor, ärter, mållor, dill, majrovor, rättikor, kålrabbi och asiatiska bladgrönsaker. Ja, även under tidig höst är det inte för sent att så, då trivs spenat, rucola, Pak Choi, ärtskott, mangold och rädisor i landen. På hösten då det blir svalare uppstår också en ny chans att så de salladssorter som gillar det lite svalare klimatet.

Persilja, koriander, sockerärtor och olika sorters kål passar också bra att så under denna period.

Se alla våra grönsaksfröer

Foto: Liselotte Roll

Snabba blommor

Även bland blommorna finns sorter som växer snabbt. Krasse av olika slag är en av de som har mest bråttom, numera finns de i många färger, som gul, röd, orange, rosa och aprikos. Bortsett från att krasseblommorna är vackra går de och bladen att äta, de passar till exempel utmärkt i sallad eller pesto. Krassen som härstammar från Central-och Sydamerika finns numera i ett 90-tal varianter, men mest odlad är förmodligen olika former av den orangeröda indiankrassen som importerades till Europa av portugisiska sjöfarare under 1500-talet, den blommar vackert ända fram till frost.

Ringblomman är en annan blomma som går att så sent, även denna finns i många färger samt i enkla och dubbla varianter. Förutom att ringblommor är väldigt lätta att odla är de en viktig matstation för insekter, det innebär att det i dess närhet även finns rovinsekter som kan hjälpa dig att hålla ordning på bladlöss och annan ohyra. Plantera gärna ringblommor förebyggande i trädgårdslandet, under rosor eller fruktträd där insektsangrepp är vanliga.

Solros, vallmo, zinnia, honungsfacelia, sommarkyndel och rosenskära är andra blommor som växer snabbt och ger färg i rabatten. 

Se alla våra blomfröer

Färdiga plantor

Det är aldrig fel att ta en genväg. Idag finns nästan alla växter att köpa som färdiga plantor, här kan du vinna mycket tid om du missat vårens förodlingar.

Köper du blommande perenner kan det vara bra att välja de lite större som är på väg att blomma om du söker omedelbart resultat. Perenner tar ofta lite tid på sig att bli stora så kombinera gärna med blommande ettåriga växter under det första året, de fyller ut rabatterna på ett fint sätt.

Även grönsaker finns som färdiga plantor och där finns mycket nytt och spännande att botanisera i. 


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och råd

Du är här:


Ringblomma

Flerfärgad

1890
5 för 4
Läs mer

Kål Pak Choi 'Summer Breeze'

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer
Vattenkrasse
40%

Vattenkrasse

2994 4990
Läs mer

Ringblomma 'Pink Surprise'

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer

Pak Choi F1 'Joi Choi'

Vit

5990
5 för 4
Läs mer

Koriander

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer

Mangold 'Groene Gewone'

Grön

5990
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen