Avhärda och plantera ut plantor

Sommarvärmen närmar sig och det är snart dags att sätta ut förodlade plantor i trädgården, men hur gör man egentligen för att växterna inte ska bli överväldigade av kyla? Och när är det egentligen dags att sätta ut dem? Här gräver vi oss djupare ner i ämnet utplantering.

Avhärda och plantera ut plantor

Under våren när försådda småplantor fyller upp fönsterbräden, bänkar och bord inomhus är längtan att få ut dem i trädgården stark – då gäller det att lägga band på sig och vänta tills temperaturen är rätt. De flesta växter som förodlats inomhus tål nämligen inte kyla särskilt bra och en enskild frostnatt kan lätt få dem att vissna.

Vissa växter kan tåla lite frost på hösten när de vant sig vid utelivet, men ändå vara känsliga i början av säsongen, andra är helt beroende av att nattemperaturen överstigit ett visst gradtal för att kunna överleva. Det gäller till exempel värmeälskande gurkväxter som helt kan kollapsa om du sätter ut dem innan temperaturen överstiger tio grader.

Genom att avhärda dina växter ger du dem bättre chanser att överleva omställningen och växa sig starka efter utplantering.

Så avhärdar du dina plantor

Även om temperaturen är lämplig så måste många plantor avhärdas före utplantering, det innebär att de långsamt får vänja sig vid utelivet. Plantorna bärs under avhärdningen ut på dagen och in på natten. Börja med ett par timmars utevistelse och förläng tiden dag för dag under någon vecka eller två. Om du sätter plantorna på brickor blir det enklare att bära dem. 

Genom att avhärda dina växter får du starkare plantor som kan fortsätta växa på trots miljöombytet. En fiberduk över sådden under de första veckorna efter plantering hjälper också till, den hindrar även fåglarna att rycka upp mindre plantor.

Tänk på sol och vind

Sol är nödvändigt för alla växter, men just under avhärdningen kan solskenet ibland bli övermäktigt, undvik därför att sätta plantorna i gassande solsken och ställ dem även i lä för en lugn start. Var också beredd att ta in plantorna under tillfälliga köldknäppar. Frostnätter kan ibland inträffa ända in i juni.

När är det dags att plantera ut? 

  • Tomater, physalis, de flesta bladväxter, lökväxter och bär: Dessa växter kan i regel planteras ut när temperaturen nattetid nått 8 grader och frostrisken är över. Läs dock alltid på fröpåsen.

  • Chili: När nattemperaturen överstiger 10 grader och risken för frost är över är det dags att sätta ut chiliplantorna. Chili älskar värme och står gärna i växthus eller i varmt söderläge. Om du slutplanterar dem utomhus pollineras de naturligt av bin och andra pollinerare.

  • Gurka, squash, bönor, brytärtor, melon och aubergine: När risken för frost är över och temperaturen håller sig över 12 grader är det dags att sätta ut dessa växter. Gurkan ogillar drag så plantera den gärna på en varm och vindstilla plats.

  • Basilika samt citron- och sötverbena: Dessa växter är ytterst känsliga och vill inte komma ut förrän det är riktigt varmt.  Nattemperaturen bör ligga över 15 grader.

Varifrån kommer växten?

Ett tips vid utplantering är att undersöka var dina växter härstammar ifrån. Kommer de från varmare breddgrader kanske de kan få bo på det varmaste och soligaste stället i trädgården? Det gäller till exempel aubergine som har rötter i södra Indien eller chili som kommer från Sydamerika.

I andra änden av spektrumet finns de grönsaker som utvecklats för att klara sig i Sibirien och nordliga breddgrader, dessa behöver fortfarande sol, men klarar ofta ett lite tuffare läge. 

SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

Du är här:


Fiberduk pallkrage

Längd 120 cm, Vit

9990
Läs mer

Växthus till pallkrage

Transparent

299:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen