Välj rätt jord och gödsel när du ska odla
När du sår frön och odlar ätbara växter är det några saker du bör ta hänsyn till för att få friska och starka växter. Rätt jord vid rätt tidpunkt är en av de viktigaste sakerna.
Det behövs inte särskilt mycket näring i jorden för att ett frö ska gro, men däremot behöver de flesta större växter en mer näringsrik jord för att trivas. I den här artikeln ger vi dig våra bästa tips för jord och gödning inför sådd och odling.
Passande jord till att så fröer – förkultivering
Odlingssäsongen i Sverige är kort och många fröer måste förkultiveras – det innebär att du sår inomhus och därefter planterar ut dem när det blivit tillräckligt varmt ute. Förkultivering gör dels att man förlänger säsongen och dels att man kan odla många spännande sorter trots att det är kallt här i Norden. Men vilken jord är bäst när du ska så fröer?
- Såjord
Såjor är den bästa jorden till de flesta sorters fröer. Såjorden är näringsfattig, det gör att du inte behöver bekymra dig för att rötterna blir stressade eller brända, dessutom är den luftig – perfekt for rötterna till de minsta plantorna.
När fröerna har grott och fått sina första karaktärsblad (de blad som kommer efter alla de första fröbladen) behöver du tillsätta en mer näringsrik jord. Ört- och grönsaksjord är ettbra val till ätbara plantor som du odlar själv.
TIPS! Om du vill slippa omaket med att byta jord efter en tid så kan du göra en hybridlösning: Fyll först med ett lager näringsrik jord i botten av krukan, och lägg 2-4 centimeter såjord över. Allt eftersom att plantorna växer upp så söker sig rötterna längre och längre ned, och när de blivit tillräckligt stora når de den näringsrika jorden som ligger under såjorden.
Större frihet för fröer som kan sås direkt på friland
Ingen regel utan undantag, som man brukar säga. Det är nämligen så att vissa frösorter inte behöver såjord vid plantering. De växter som kan sås direkt på friland, exempelvi kål, ärtor och morötter, kan även planteras i mer näringsrik jord direkt – detta även om jorden innehåller gödsel och har en grövre struktur.
Jord för odling i trädgården samt växthus och krukor
Ett par av våra jordsorter är säkra kort nästan oavsett vilka ätliga växter du tänkt odla:
- Ört- och Grönsaksjord
Ört- och Grönsaksjord är ett kraftigt naturgödslat jord för odling av kryddor, grönsaker, frukt och bär. Jorden kan användas till ekologisk odling, både inne och ute; på friland, i växthus, krukor och i trädgården. Perfekt om du ska anlägga grönsaksträdgård eller en bädd med ätbara växter. - Planteringsjord Natur
Planteringsjord Natur innehåller rikligt med naturgödsel och passar till odling av de allra flesta trädgårdsväxter, vilket inkluderar köksträdgården. Även denna är tänkt för ekologisk odling.
Utöver de allround-alternativ du kan läsa om här ovan så har vi även specialjord för en del växtsorter, till exempel tomat- och chilijord – en spesialgödslad jord för odling av tomat, chili och andra grönsakssorter i kruka och odlingsbädd.
Tänk på att naturgödslad jord kan lukta när den varit instängd i påsen, och det är viktigt att ny luft kommer in i jorden. Öppna påsen, häll ut jorden och blanda runt den ordentligt innan du använder den så att jorden luftas.
Torvfri jord
Vi har ett brett och ständigt växande utbud av torvfri jord, som ger mindre klimatpåverkan men som har lika goda egenskaper som vanlig köpjord.
Läs också
Klimatsmart odling med torvfri jord
Gödsel för odling i trädgård samt växthus och krukor
Oavsett om du odlar i en köksträdgård, ett växthus, i pallkragar eller krukor så är det avhängigt att växterna får näring. När det kommer till ätbara växter rekommenderar vi i huvudsak två olika typer av näring.
- Grönsaksgödsel
Denna långtidsverkande gödselsort, som kommer som granulat, fungerar till alla typer av grönsaker – och den är lite extra bra för tomatplantor. - Premiumgödsel KRAV
Vårt Premiumgödsel KRAV är ett allroundgödsel ämnat för ekologisk odling i hela trädgården, det inkluderar förstås ätbara växter.
Även när det kommer till gödsel finns det specialtyper för vissa grönsakssorter, till exempel tomatnäring eller chilinäring.
TIPS! Visste du att du ganska enkelt kan förnya jorden du har i krukor och pallkragar så att du slipper byta ut den varje år. Läs mer i: Så återvinner du jorden i pallkragar och krukor
TIPS FRÅN TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Miriam Gysling, trädgårdsmästare och kundservicemedarbetare på Plantagen, med extra intresse för krukväxter generellt och kaktus och Philodendron speciellt.
Fler tips och råd
Fråga våra trädgårdsmästareHar du tankar och funderingar kring växterna du har hemma, eller om odling och trädgård? Våra trädgårdsmästare och växtexperter svarar gärna på dina frågor. Ställ en fråga i vårt forum Fråga Plantagen. |