Återvinn jorden i pallkragar och krukor

För att det ska växa ordentligt behöver plantor en bra och näringsrik jord – men uttjänt jord i pallkragar och krukor behöver inte slängas, den kan lätt bli som ny inför årets odlingar. Här är tipsen som sparar både arbete och pengar.

Återvinn jorden i pallkragar och krukor

Sommaren närmar sig och med den alla underbara odlingar. Det är hög tid att se över grunden till all odling nämligen jorden. Både grönsaker och blommor behöver en näringsrik och lucker jord för att trivas. Varje gång du odlar något så tar plantorna näring från jorden och därför behövs en påfyllning av näringsämnen innan du sår eller planterar på nytt. Som tur är behöver du inte byta ut din uttjänta jord i pallkragar och krukor, det finns enkla och billiga sätt att förnya den på. 

Har du tidigare haft problem med jordburna sjukdomar på dina plantor eller jordlevande parasiter så är det säkrast att byta ut jorden, men i annat fall finns inga hinder för ett smart återbruk.  

Så förnyar du jorden i pallkragar och krukor 

  1. Skyffla jorden åt sidan och lägg i kompost, löv, gräs, växtklipp, naturgödsel, bokashi eller en blandning av detta. Fyll på så pass mycket att pallkragen eller krukan fylls nästan hela vägen upp till kanten, kratta därefter tillbaka jorden så att materialet täcks med omkring 5 cm jord.  

  2. Vattna igenom, fukten gör att daggmaskar och mikroliv blir mer aktiva och lättare kan förvandla det organiska materialet till ny näringsrik jord. Står pallkragen direkt på marken utan någon plast i botten går det extra snabbt då jordliv från den underliggande marken kan leta sig upp och hjälpa till med nedbrytningen.


Börja med frösådder

Små frösådder gror bra i den äldre lite näringsfattigare jorden på ytan och när de vuxit sig större och rötterna letar sig nedåt har det förhoppningsvis hunnit blivit näringsrik jord av det organiska material du grävt ner. 

Tänk på att näringen i jorden minskar allteftersom växterna växer, gödsla eller vattna med gödselvatten regelbundet under säsongen.

Läs också
Tillverka ditt eget gödselvatten

Långtidsverkande näring

Ett sätt att hålla kvar näringen i jorden längre är att blanda i biokol som laddats med gödselvatten. Biokolen utsöndrar lagom med näring under mycket lång tid och fungerar som en backup om du skulle missa gödslingen någon gång. Biokol ger även jorden en porös struktur som gynnar vattenhållningen och mikrolivet. 

Att täcka ytan mellan växterna med gräs-och växtklipp ger också bra med näring och skyddar dessutom jorden från uttorkning.

Läs också
Täckodling - latmansmetod som ger nytt liv till jorden

Lite eller mycket näring?

Anpassa gödslingen till de växter du odlar. Squash är till exempel mycket näringskrävande medan många örter och potatis vill ha näringsfattigare jord. När du väcker liv i din gamla jord gäller förstås samma regel, anpassa mängden organiskt material efter behoven hos det du tänkt odla. 

Rotera växtföljden

Byt gärna plats på olika grödor varje år för att slippa jordburna växtsjukdomar och parasiter, detta är särskilt viktig när du återanvänder jorden.

Vattna

Vattna pallkragar och krukor lite oftare än du skulle gjort på friland. Jorden i kärlen torkar upp snabbare på grund av den begränsade jordmängden. En bevattningsslang i odlingen underlättar, du kan även minska behovet av vatten med upp till 70 procent genom att täckodla.


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

Fler tips och råd

Du är här:


Kogödselkompost KRAV Pall (51 säckar á 40l)
Storköp på pall
Endast online

Kogödselkompost KRAV Pall (51 säckar á 40l)

51x40 L

2699:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen