Gör din egen jord och mull av höstens löv och gräsklipp

Trots att jord och mull är något av det mest finurliga som finns är det inte svårt att göra sin egen, och det blir ett fint komplement till köpjorden. Här är några av metoderna som omvandlar höstens löv och gräsklipp till rent trädgårdsguld.

Gör din egen jord och mull av höstens löv och gräsklipp

Löv och gräsklipp är utmärkta resurser i trädgården. Istället för att åka med det till miljöstationen kan vi återanvända det till användbar jord.

Grus, sand och gräs – enklaste jorden

Att ta tillvara gräsklipp och löv och låta dem återgå till naturen istället för att köra dem till återvinningen är bra för miljön, men inte minst för trädgården. Ett av de enklaste sätten att göra sin egen jord är att blanda hälften gräs och hälften sand/grus (storlek 0-8 mm) i en lufttät säck, denna ska sedan stå i omkring ett år i skugga eller halvskugga. 

Jorden du tillverkar på detta sätt blir en utmärkt blomjord och näringen räcker i omkring ett halvår utan att gödslas, men tänk på är att blandningen ska luftas ett par dagar innan du planterar i den.

Återvinn höstlöven – gör lövmull och lövkompost

Löv är också en stor resurs, även de kan läggas i säck, gärna i kombination med gräs. Vissa löv komposteras dock långsamt, till exempel lönnlöv och eklöv, de kan undvikas om du vill ha resultat inom rimlig tid. Snabbast går komposteringen om du först kör över löven med gräsklipparen. 

Lövmull är något som du kan ha nytta av både till grönsaker och blommor, speciellt om du har en tung lerjord som behöver luckras. 

En enkel variant på lövmull eller lövkompost kan göras genom att fylla en plastsäck med löv och därefter vattna dem rejält så att de blir helt genomfuktade. I botten på säcken gör du sedan ett tiotal hål så att överskottsvatten kan rinna ut. Vill du ha en grövre kompost går det även bra att lägga i kvistar och flis, men ta inte för mycket då trä är kolrikt och minskar komposteringshastigheten. För att skynda på nedbrytningen är några nävar med jord, gärna från en befintlig komposthög också bra att ta med. 

Vid tillverkning av lövmull ska säcken stå i minst ett år, därefter är mullen redo att blandas i rabatter och land där den kommer ge jorden en fantastisk struktur. Här är det med andra ord inte en ren jord du tillverkar utan istället något som förbättrar den jord du redan har. När jordens struktur är porös och bra får växterna bättre förutsättningar att nå ner med sina rötter och ta upp näring.

Läs mer:
Jordförbättra hård lera och näringsfattig sandjord

Fermentera

Ett annat snabbare sätt att ta tillvara överblivna löv och annat grönt är att fermentera materialet. Du lägger då löv, ogräs eller gräs i en säck och strör därefter bokashipulver över det – eller sprayar med EM – effektiva organismer. Det innehåller jästsvampar och bakterier som gynnar nedbrytningen och mikrolivet och gör underverk när materialet senare blandas med jord.

Viktigt är dock att pressa ut så mycket syre som möjligt ur säcken och låta den vara helt tillsluten annars börjar materialet att ruttna.Vid fermentering räcker det med 2-3 veckors väntan, syftet är nämligen inte att löven, gräset eller ogräset ska förmultna utan bara genomsyras, själva nedbrytningen sker senare när materialet kommer i jorden. 

Fermenterat grönt är bra att blanda i uttjänta jordar som behöver nytt liv och ger mängder av mikroliv och maskar.

Läs mer:
Mikroliv – trädgårdens minsta medhjälpare

Löv till förvaring

Torra löv kan även användas till förvaring och skydd, exempelvis kan du förvara blomsterlökar i dem över vintern. Dahlior och gladiolus brukar må utmärkt i en låda med löv som får stå svalt.

Låta löven ligga

Det går förstås också bra att kratta in löv i rabatter och land direkt, de kommer då ge en bättre jord när de förmultnar. Ligger de i ett tjockare lager skyddar de marken från ogräs, gynnar mikroliv och ger jämnare jordtemperatur. 

Ligger löven på gräsmattan kan du klippa sönder dem med gräsklipparen, då bryts de ner snabbare eftersom mikrolivet får fler angreppsytor. De små förtuggade bitarna blir sedan lättare att äta för maskar och insekter.


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och råd

Du är här:


Kompostgaller

Höjd 90 cm, Grön

219:-
Läs mer

Kompostbehållare Garden Easy

300 L, Svart

799:-
Läs mer

Sopsäck med knyt

120 L, Transparent

3990
3 för 99,90:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen