Få en raketstart i trädgården i vår – förbered din jord redan i höst

När landen lyser tomma efter skörden är det lätt att slå sig till ro, men med några enkla knep kan du redan nu under hösten förbereda jorden inför kommande säsong. På så sätt kan du komma igång extra tidigt och kanske till och med få ut en extra skörd nästa säsong.

Få en raketstart i trädgården i vår – förbered din jord redan i höst

Jord – brun, grå, torr eller lerig. Det är sällan vi funderar på jordens alla egenheter om vi inte odlar, men kanske borde vi det? Jord är ju grunden till nästan allt liv, dessutom full av spännande näringskedjor som påverkar det mesta – även ovanför markytan. Mängder av smått jordliv som mikrober, maskar, sniglar och insekter hjälper ständigt till så att jorden går att odla och det enda de kräver tillbaka är att vi återför de näringsämnen vi tar när vi skördar.

Näringstillförsel eller gödsling kan ibland verka knepigt, men i grund och botten är det organiskt material som återförs oavsett om vi väljer att gödsla med animalisk gödsel, bokashi, kompost eller växtdelar som gräs, halm eller kompost. Allt blir mat till jordlivet som sedan gör näringsämnena tillgängliga för nya plantor.

Varför förbereda jorden på hösten?

Traditionellt brukar odlingsland och rabatter gödslas på våren då tjälen gått ur marken, men det finns många fördelar med att istället göra det på hösten, dels är det roligt att snabbt komma igång med odlingarna på våren, men det är också praktiskt på andra sätt. Bland annat är trycket från sniglar och skadeinsekter lägre i början av säsongen – och har du tur hinner du även med en extra skörd. Spenat kan exempelvis sås redan under vintern för skörd i april och därefter kan du odla något annat på samma plats.

Så höstfixar du land och rabatter  

Rensa bort ogräset, och välj din gödslingsmetod. 

Täckodling

Ett sätt är att täcka marken med ett tio centimeter tjockt lager organiskt material, till exempel en blandning av gräsklipp, halm, växtdelar, skörderester och löv, detta kommer sedan komposteras på plats. Täckodlingen ger en vattenbesparande odlingsbädd med jämn temperatur där mikrolivet gynnas. På våren föser du bara undan lite av materialet om det inte förmultnat och planterar.

Animalisk gödsel

Ett annat sätt är att naturgödsla med animalisk gödsel precis innan tjälen sätter in. Väljer du denna metod myllar du helt enkelt ner gödsel i det övre jordlagret med en kratta, resten tar naturen hand om. Observera att du inte behöver gräva ner gödseln.

Tips: Vill du tillföra stenmjöl för att höja mineralhalten i jorden går det bra att göra nu. Kalkning var vanligt förr, men enligt ny forskning behövs det inte om du använder dig av ekologisk gödsel. 

Honungsört är en bra snabbväxande och ettårig gröngödslingsväxt.

Gröngödsling

Gröngödsling är annat sätt att förbättra jorden efter skörden. Det innebär att du låter andra växter än din huvudsakliga gröda berika marken. Gröngödslingsväxter kan ha skilda egenskaper, medan några binder kväve i jorden, till exempel vicker, klöver- och baljväxter, kan andra ha djupa rötter som luckrar kompakta jordar, blad som ger jorden bättre struktur eller en avskräckande effekt på nematoder. Vissa växter kan även ha flera användningsområden.

Under hösten kan du så in ettåriga gröngödslingsväxter efter skörden. Fånggrödor kallas de gröngödslingsväxter som binder kväve och höjer näringshalten. Oavsett om du väljer att mylla ner dem eller om de får ligga kvar som täckmaterial efter att de vissnat ner bidrar de till en bättre jord.

Exempel på en ettårig gröngödslingsväxt är blodklöver, slår du den innan den går i frö så undviker du att den självsår sig. Även honungsört är en bra snabbväxande och ettårig gröngödslingsväxt. Genom att plantera den ger du även bin en sista energidepå innan vinterdvalan. 

Tips: Det är alltid bra att täcka jorden, antingen med tillfälliga gröngödslingsväxter eller genom täckodling. I en bar jord kan näringsämnen urlakas vid exempelvis regn.


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Se fler tips och råd

Täckodling – latmansmetod som ger nytt liv till jorden >>
Jordskola – bästa möjliga jord till dina växter >>
Gödsel från djur – en fin resurs i trädgården >>

Du är här:


Hönsgödsel

15 L

129:-
Läs mer

Honungsört

2490
5 för 4
Läs mer

Tagetes 'Bonita'

2490
5 för 4
Läs mer

Stor Tagetes, Maximix

3990
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen