Gödsel från djur – en fin resurs i trädgården

Alla växter behöver näring för att växa, en del mindre, andra mer. Men vad är egentligen skillnaden mellan olika sorters djurgödsel? Här tittar vi närmare på det och hur det kan få växterna att frodas.

Gödsel från djur – en fin resurs i trädgården

De flesta av oss tänker nog på gödsel från häst, ko eller höns när vi hör ordet animaliskt gödsel, men det finns även andra varianter även om de sällan används just i våra trakter, ett exempel är guano som är träck från fladdermöss, sälar och havsfåglar. En gång i tiden var det oerhört populärt, kanske för att det ansågs ligga bakom inkaindianernas guldriken.

Under 1800-talet skickade brittiska riket flottor till Peru för att hämta hem guano, ofta med livet som insats, bland annat plågades arbetarna så hårt av stanken att en del valde att kasta sig utför klipporna.

Gödsel från djur är alltid guld värt

Här i Norden använder vi ytterst sällan denna form av gödsel, men alla animaliska gödsel är guld värda. De gynnar mikroliv, mullhalt, struktur och näringsinnehåll i jorden. Skillnaden mellan de olika typerna av animalisk gödsel ligger främst i näringsämnenas proportioner, men också i konsistensen.

Hönsgödsel

Hönsgödsel är allsidigt och långtidsverkande, men också starkt och snabbverkande. Det innehåller mycket kväve och passar därför bra till näringskrävande grönsaker. Det går att grundgödsla med hönsgödsel, men det ska då helst myllas ner i måttlig mängd på våren, ett par veckor innan odlingen sätts igång.

Måttlig användning är bäst, inte bara för att alltför stark gödsel kan skada sköra rötter utan för att hönsgödsel kan skapa obalans genom sitt låga kalium-innehåll om det överanvänds. Till hösten bör du, precis som med all annan näring, dra ner på givorna, växterna måste få tid att gå i vintervila annars riskerar de att förfrysa.

Du kan använda hönsgödsel komposterad, utspädd i vatten eller i form av torkade pellets som späds ut i vatten.

Vill du kompostera din egen hönsgödsel blandar du den med hälften jord och låter den ligga i ett år, därefter kan du använda cirka 5 liter per kvadratmeter.

Hästgödsel

Hästgödsel är i komposterad form ganska milt och innehåller mindre kväve än ko- och hönsgödsel, särskilt skonsam är den när den blandats med kolrikt strö från stallgolvet. Vill du kompostera hästgödsel tar det cirka 18 månader, därefter kan näringskrävande växter odlas direkt i materialet.

Färsk hästgödsel är starkare, men fortfarande inte lika kväverikt som hönsgödsel eller kogödsel. Det kan med fördel användas i varmbänkar, där du kan odla tidigare på säsongen tack vare värmen som uppstår vid nedbrytningen. Men kom ihåg att nedbrytning av färsk gödsel också kräver kväve och den tas från omkringliggande jord. Använder du färsk gödsel behöver du därför ofta komplettera med kväve från annat håll.

Hästar idisslar inte och det innebär att det finns större bitar i det relativt torra gödslet vilket är bra för jordstrukturen, särskilt om det är uppblandat med torv eller halm.

Kogödsel

Komposterad kogödsel har goda proportioner av näringsämnen, det innehåller mindre kväve än hönsgödsel, men mer än häst och passar de flesta växter, även sådana som är mer kvävekänsliga, till exempel rotfrukter och bladgrönsaker.

Kogödsel innehåller mer kalium än höns- och hästgödsel och är långtidsverkande. Det är fuktigare än hästgödsel och bra om du vill förbättra mullhalten och mikrolivet i en näringsfattig sandjord eller en tung lerjord.

I en pallkrage kan du ha ungefär hälften komposterad kogödsel och hälften planteringsjord.

Får- och getgödsel

Får och getgödsel är till näringsinnehållet någonstans mellan häst- och kogödsel. Är det uppblandat med strö innehåller det inte så mycket kväve. Obrunnen, färsk eller halvfärsk får- och getgödsel riskerar dock att innehålla mycket ogräsfrön, därför är det bäst om gödslet får kompostera i ett år.

Korta fakta om animaliskt gödsel

  • Vad består egentligen animaliskt gödsel av?
    Träck och urin från djur samt i vissa fall strö och foderrester från stallmiljön, till exempel halm, spån och torv.
      
  • Vad innebär brunnen gödsel? 
    Att gödseln brunnit innebär att den har komposterats, värmeutvecklingen i komposten gör att ogräsfrön och dåliga organismer minskar, medan näringsämnena finns kvar. 
      
  • Vad är obrunnen gödsel?
    Detta är helt enkelt färsk gödsel, denna är starkare än brunnen gödsel och har högre kvävehalt, den kan även innehålla ogräsfrön. När färsk gödsel brinner förbrukas kväve i den omkringliggande jorden, det innebär att du kan behöva tillföra kväve från annat håll om du gräver ner färsk gödsel för att undvika att växterna drabbas av kvävebrist.


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Se fler tips och råd

Gödningsskola – så väljer du rätt gödsel och näring till växter >>

Du är här:


Gödsel långtidsverkande
Medlem 129:-

Gödsel långtidsverkande

1 kg

169:-
Läs mer

Hönsgödsel

15 L

129:-
Läs mer

Premiumgödsel KRAV

12 L

329:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen