Jordförbättra hård lera och näringsfattig sandjord

All jord är inte bra odlingsjord, men som tur är kan de allra flesta bli det. Till och med en stenhård lera eller en näringsfattig sandjord kan få nytt liv och ge fina skördar. Här är knepen som hjälper.

Jordförbättra hård lera och näringsfattig sandjord

För att få prunkande rabatter och stora skördar av grönsaker, frukter och bär krävs en bra jord. Men vad innebär det egentligen? Jo, det betyder att jorden är:

  • Porös
  • Har bra struktur
  • Gott om mikroliv
  • Innehåller lagom med näring, syre och vatten

Genom att regelbundet tillsätta kompost, stallgödsel och andra organiska växtmaterial gynnas mikroliv, maskar och mullhalten i jorden - det vill säga mängden nedbrutet material. Näringsämnen som växterna vill ha frigörs och jordens förmåga förbättras.

Ge tillbaka näring till jorden

Varje gång du skördar försvinner en del av näringen i jorden, därför är det viktigt att ge tillbaka näring. Det är precis det du gör när du gödslar med till exempel kompost, bokashi eller naturgödsel. Alla jordar mår bra av detta, men särskilt betydelsefullt är det för de lite svårodlade ler- och sandjordarna.

Lerjord

Om en jord är odränerad och alltför lerig och kompakt innebär det att den saknar de luftiga porer och maskgångar som kan ta upp regnvatten och hålla vattnet kvar över tid. Ibland är problemet så tydligt att du kan se det på markytan: på våren rinner vattnet inte undan och under sommaren är jorden istället torr och sprucken. I en sådan jord är det svåra levnadsförhållanden för växtrötter, de trivs nämligen i porös jord, lite lik en tvättsvamp.

Men lerjord har fördel i att den innehåller mycket näring, och kan därför ändå utgöra en bra grund om du blandar i mycket kompost, barkmull och andra organiska material, till exempel stallgödsel, bokashi, skörderester, gräsklipp med mera. Att täckodla, det vill säga ösa på med lager av olika växtmaterial såsom gräs, löv och ensilage, gör också att du på sikt kan få en mycket porös odlingsjord även av den uslaste lerjord. Däremot bör du inte blanda i sand. Resultatet kan i längden bli betongliknande.

Sandjord

I en ren sandjord finns få eller inga jordaggregat (små lerkorn). Det saknas också porer som kan hålla kvar regnvatten och näring, allt rinner istället snabbt igenom. Sandjorden blir därmed ofta näringsfattig och torr.

Men även sand har sina fördelar. Den håller till exempel jämnare temperatur och är mindre ogräsvänlig än lerjord.

För att förbättra sandjordens egenskaper, och få den att innehålla mer jordaggregat och porer som kan hålla näring och vatten, kan du göra på exakt samma sätt som vid en alltför kompakt lerjord: du tillsätter helt enkelt löpande organiskt material eller täckodlar, på det viset bygger du upp mullhalten i jorden. Du kan även lägga lager av gräs på sandjorden och vattna med guldvatten eller nässelvatten - det bidrar på sikt till en bättre odlingsjord.

De organiska materialens magi

Magin ligger alltså i växtmaterial – inget främjar en jord mer – oavsett grundförutsättningarna. Dessutom utgör det organiska materialet mat till mikroliv och daggmaskar som ytterligare förbättrar jordens struktur och håller koll på skadliga organismer och sjukdomar.

Exempel på jordförbättrande material i trädgårdsland och pallkrage

  • Kompostmaterial – gärna halvt nedbruten
  • Stallgödsel
  • Bokashi – ökar antalet daggmaskar något enormt
  • Gräsklipp
  • Växtrens från trädgården
  • Löv
  • Barkmull

Se vårt utbud av: gödsel och näring

Gröngödsling med kraftiga rötter

Det finns även växter gröngödslingsväxter som kan bidra till en bättre jord. Har du hård lera kan du exempelvis använda gröngödslingsväxter som gul sötväppling och honungsört. De har kraftiga rötter som hjälper till att spränga upp jorden. De är också oerhört populära bland bin och humlor.

Se vårt utbud av: utomhusjord och bark

Tips: Om du har mycket besvärlig jord och inte orkar förbättra den kan det ibland vara enklast att odla på höjden, till exempel i pallkragar eller med hjälp av metoden No dig.
Så fungerar No dig >> 


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Du är här:


Kompost Urban Garden

15 L, Grå

529:-
Läs mer

Såjord KRAV

15 L

7990
Läs mer

Såjord KRAV

4 L

5990
Läs mer

Planteringsjord Kvalitet

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer

Dressjord

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen