Sju sätt att förbereda trädgården inför vintern

Under höstmånaderna september och oktober är det hög tid att höststäda och förbereda trädgården inför vintern. Använd rätt redskap så får du trädgården precis som du vill ha den. Men lägg inte ned allt för mycket tid på att städa undan, passa på att njuta av trädgården också.

Sju sätt att förbereda trädgården inför vintern

Trädgårdsexpertens bästa tips inför vintern

  1. Höststäda lagom och använd bra redskap

    Gör vår och höststädning i din trädgård och på din uteplats till ett nöje. Förenkla och gör trädgårdsstädningen rolig och effektiv med hjälp av rätt redskap. Se till att exempelvis ha en skottkärra eller rymlig korg för att samla ihop trädgårdsavfall eller att skörda frukt och grönsaker i.

    Bra basredskap: En trädgårdsspade är egentligen två typer av spadar, en med spetsigt blad för grävning, och en med rakt blad för att skyffla. Båda spadtyperna är bra att ha för trädgårdsarbete. Räfsa finns i många varianter men en enkel i plast att räfsa torra löv och gräs med på gräsmatta och rabatter räcker långt. En lövkorg kan vara bra att ha för att samla växtmaterialet i. Renshacka och gångskyffel är bra till ogräsrensning och luckring av jorden. Det kan vara bra om någon av dessa har ett långt skaft så du lätt kommer åt runt buskar och perenner utan att behöva böja dig.

  2. Plantera nya växter

    Hösten är faktiskt den allra bästa tiden för att plantera nya växter. Allt man vill ska blomma på våren ska ned i jorden under hösten. Det gäller exempelvis bärbuskar, fruktträd och vårblommande lökar som krokusar och pärlhyacint. Hösten är dessutom en utmärkt tid för att föröka sina växter. Gräv upp dina perenner och slå en spade i mitten så har du två växter till nästa år. Enkelt och effektivt.

    Bra basredskap: Planteringsspade är mycket användbart vid planering av blommor och perenner, en spetsig planeringsspade går även att ta upp ogräs med. Ett populärt verktyg är lökjärnet som gör det mycket enklare att lyckas med planteringen av höstlökarna. Ett ogräsjärn hjälper dig att få bort hela rötterna på trädgårdens oönskade växter.

  3. Ta hand om gräsmattan

    Under hösten kan det bildas mossa i gräsmattan så det är lämpligt att sprida ut mossmedel under höstmånaderna september-oktober. Under senhösten börjar gräset att förbereda sig för vintern och då är gödselmedel speciellt avsett för hösten bra att sprida ut. Höj klipphöjden en inställning till sista klippningen för året. Kratta och städa noga upp gräsmattan innan kylan och snön hunnit lägga sig.

    Bra basredskap: Med en liten gräsmatta kan det räcka med en handgräsklippare men för större ytor fungerar det oftast bäst med en motordriven gräsklippare. Till löv- och mossrensning behöver du en kratta. Tänk på att välja en kratta som passar din gräsmatta; ju tätare och vildvuxnare, ju fler tänder ska krattan ha. För att få gräsmattan riktigt grön och frisk bör du använda gräsgödsel ett par gånger per säsong.

  4. Använd rätt gödsel och näring

    Alla växter behöver gödsel och näring, generellt kan man säga att växter med snabb tillväxt behöver mer näring än de som växer långsamt. Algomin trädgårdsgödsel är ett bra alternativ till höstgödsel som ger det bättre förutsättningar för övervintring och rikligare blomning och fruktsättning nästa säsong. Glöm inte att använda organiskt material så som löv och ris som kan ligga kvar i rabatterna som ett skydd mot kyla och frost finfördelat växtmaterial bryts också ned och bidrar med näring till dina växter.

    Bra gödsel: Höstgödsel är ett långtidsverkande gödsel för alla trädgårdsväxter. Används vid nyplantering, till buskar, träd och blomsterrabatter.

  5. Beskär på rätt sätt - både för trädets och din egen skull

    Det är viktigt att ha rätt verktyg när du beskär. Välj redskap som verkligen passar din hand och som du tycker känns bekväma att använda. Vikten är också avgörande för hur roligt trädgårdsarbetet kommer att bli. Nu för tiden görs många redskap i lättviktsmaterial.

    Bra basredskap: En vass och bra sekatör som ligger bra i handen behövs vid beskärning och gallring. För större grenar är en grensax och en grensåg att rekommendera. Om du har en häck krävs en bra häcksax, en elektrisk sådan kan vara en bra investering om du har mycket att klippa.

  6. Hitta den trädgårdsmaskin som passar dig

    För att förenkla skötsel och underhåll av din trädgård kan du behöva hjälp av trädgårdsmaskiner så som gräsklippare, vertikalskärare, häcksaxar, grästrimmrar och multisaxar i din trädgård.

  7. Glöm inte komposten

    Gräv gärna om komposten nu innan den fryser till och vattna om den är torr. Kompostering är ett bra sätt att ta tillvara på trädgårds- och hushållsavfall där det organiska avfallet bryts ner på ett organiskt sätt och utgör en viktig del av ett kretsloppssystem.

Mer om kompost

Bra kompostlösningar i olika storlek som passar alla trädgårdar >> 
Läs mer om hur du lyckas med kompostering i vår växtguide >>



Renshacka Prima Fiskars

Längd 168.5 cm

349:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen