Guide: Köpa gräsklippare och grästrimmer - Välj rätt modell för dig

Ska du hålla gräsmatta och rabattkanter i trim är det gräsklippare och grästrimmer som är dina bästa vänner i verktygsboden. Men det finns olika sorter och det kan vara svårt att veta vilken som passar bäst för olika typer av trädgårdar och ändamål. Här djupdyker vi i ämnet.

Guide: Köpa gräsklippare och grästrimmer - Välj rätt modell för dig

Hur snygga rabatter du än har blir det genast en betydligt trevligare och mer städad trädgård när även gräsmattan är nyklippt och rabattkanterna välansade. Det jobbet sköts enklast med hjälp av en gräsklippare och en grästrimmer - förutsatt att du har valt modeller som passar just din trädgård.

Välja gräsklippare

Vi börjar med att ta en titt på vilka olika slags gräsklippare du har att välja mellan. Har du en stor gräsmatta - vanligen pratar man då om gräsmattor större än 2 500 kvadratmeter - är ofta en robotgräsklippare eller en åkgräsklippare ett bra val eftersom arbetet blir tidseffektivt. Huruvida du väljer det ena eller andra beror på budget, markförhållandena samt hur involverad du vill vara i klippningen. Det kan även vara så att man söker en åkgräsklippare för att även kunna dra släp eller skotta snö, traktormodeller har ibland den här möjligheten.

På en lite mindre gräsmatta är det istället vanligen så att man väljer mellan gå bakom-klippare eller robotgräsklippare - i vissa fall till och med en vanlig handjagare (cylinderklippare). Ofta är det en fråga om ekonomi, men även om hur komplicerad gräsytan är (lutning, gropar, rötter osv), hur stor gräsmattan är och hur tråkigt man tycker att det är att klippa gräset.

  • Robotgräsklippare: En robotgräsklippare sköter om gräsmattan utan att du behöver lägga dig i. Du anger ett klippschema och sedan klipper den enligt det. Det finns både slinglösa robotgräsklippare och robotgräsklippare där du installerar en begränsningsslinga i gräsmattan som fungerar som ett staket. Slinglösa gräsklippare kräver att du har fri sikt runt gräsmattan, det bör exempelvis inte finnas höga träd runt gräsmattan eller hus som stör signalen.
  • Gå bakom-klippare: Detta är den traditionella gräsklipparen som du själv handhar genom att föra den framför dig. Vissa är självgående och driver därmed framåt (och bakåt) på egen hand så att allt du behöver göra är att styra, andra behöver du trycka framåt med egen kraft. Med gå bakom-klipparen klipper du gräset vid behov. De finns som bensindrivna, batteridrivna eller nätanslutna modeller. En batteridriven gräsklippare kostar fortfarande lite mer än en bensindriven sett till vilken prestanda du får, men samtidigt avger den inte farliga avgaser och den både låter och väger betydligt mindre. De nätanslutna kopplas med sladd till ett vägguttag. Du får ofta mycket prestanda för pengarna men begränsad räckvidd och du behöver ha tillgång eluttag i närheten av gräsmattan.
  • Åkgräsklippare: Detta är en gräsklippare som du sitter på och kör. Den passar stora ytor där gå bakom-klipparna helt enkelt inte blir lika tidseffektiva. Det finns både batteridrivna åkgräsklippare och bensindrivna, och precis som med gå bakom-klipparna skiljer det en del i pris, miljöaspekt och prestanda kontra ytkapacitet.

Vet du med dig att du tänker klippa gräset själv och alltså inte behöver en robotgräsklippare får du fundera igenom hur ofta du kommer att klippa. Låter du gräset växa sig lite högre mellan gångerna så behöver du en gräsklippare med mer kraftfull motor. Andra saker som påverkar valet är exempelvis om gräsmattan har slänt eller om du har försämrad fysik - och du därmed bör välja en med drift.

Vet du med dig att du ofta ändrar klipphöjd kan det vara bra att välja en modell som det är lätt att höjdjustera. Vissa modeller har central klipphöjdjustering och då sköter du allt med ett enda handgrepp, andra kräver 2-4 punkters justering beroende på val av modell - exempelvis att du måste ställa in höjden vid varje hjul.

Något annat som är viktigt att tänka på med gå bakom-klipparna är att de har olika sätt att ta hand om gräset. Bioklippare har mulching vilket innebär att kniven skär gräset i flera delar så att det blir väldigt smått gräsklipp, det sjunker sedan ner i gräsmattan och blir till näring. En annan typ av gräsklippare är den med uppsamlare, på dessa skickas gräset ut i en korg baktill som du sedan kan tömma på komposten. Kombiklippare har både mulching och uppsamlare så att du kan välja vilken funktion du vill ha. Den allra enklaste modellen har bara sidotukast och kastar då gräsklippet åt sidan i takt med att du klipper, sedan får du samla ihop det med en kratta.

Läs också: Använd gräsklipp för att förbättra din trädgård

Välja grästrimmer

Förutom en gräsklippare är det bra att ha en grästrimmer hemma som kan trimma i ojämn terräng där det finns stenar och annat som annars kan skada gräsklipparen. Grästrimmern finns både som nätansluten - du kopplar då in den med en kabel - eller batteridriven. Är den istället bensindriven är det vanligen en röjsåg det är tal om, inte en renodlad grästrimmer.

Nätanslutna grästrimmers har fördel i att du ofta får helt okej prestanda till ett ganska lågt pris. Nackdelen är förstås att du blir begränsad av sladden, och behöver tillgång till eluttag. På små ytor nära huset kan det vara alldeles tillräckligt, men har du en stor trädgård eller en uppfart som ska trimmas så gör du oftast bäst i att välja en batteritrimmer.

  • Enkla förhållanden: Ska du bara trimma några rabattkanter med gräs och kanske en mindre gräsmattas ytterkant så brukar det räcka med en lite enklare 18-voltsmodell. Dessa kan du dessutom vanligen vinkla trimhuvudet på, vilket gör det enklare att trimma gräs i lutning.
  • Medelsvåra förhållanden: Har du lite större ytor som ska trimmas och tuffare vegetation såsom hallonsnår, tjocka grästuvor och kanske blandad grön vegetation med ängsgräs, ogräs och dylikt, då kan det vara bra att välja en lite tuffare modell i 36-voltsklassen och upp. Dessa kan du inte vinkla trimhuvudet på, men de har vanligen en mer kraftfull motor och det större batteriet gör att de räcker längre. Vissa kommer även med ekoläge samt möjlighet att byta rotationsriktning och därmed snurra loss ogräs som fastnat i trimhuvudet.
  • Svåra förhållanden eller mycket stora ytor: Ska du röja vedartad vegetation eller stora ytor ängsmark, dikeskanter och sly kan du behöva se dig om efter en röjsåg istället. Dessa har inte bara trimtråd utan även slyklinga. Ibland finns det även möjlighet att montera på en sågklinga.

Se vårt sortiment av gödsel till gräsmattan

Fler tips & råd



Gräsklippare Gardena PowerMax 1100/32

Svart

1649:-
Läs mer

Grästrimmer SmallCut 23/18V/2.0Ah P4A komplett GARDENA

1649:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen