Sköta gräsmatta: Gödsel, vertikalskärning och dylikt för en grön gräsmatta

En frisk och grön gräsmatta blir verklighet med rätt verktyg, gödsel och skötsel. Vad används en vertikalskärare till och hur lagar du en gropig eller mossig del av gräsmattan? Lär dig allt om att ta hand om din gräsmatta och hålla den välmående året om med våra tips.

Sköta gräsmatta: Gödsel, vertikalskärning och dylikt för en grön gräsmatta

Den gröna, friska gräsmattan

Ge din gräsmatta bästa möjliga förutsättningar till att bli tät, levnadskraftig och grön. Såsom att vattna regelbundet, särskilt under torra perioder, för att säkerställa att rötterna får tillräckligt med fukt. Använda ett kvalitetsgödsel som är anpassat för din gräsmattetyp och sprida det jämnt över ytan för optimal näringstillförsel. Klippa gräset med jämna mellanrum och variera klipphöjden för att främja en jämn tillväxt. Bekämpa ogräs och skadedjur tidigt för att undvika att de tar över och skadar din gräsmatta.

Läs mer i detalj om vad som ska göras – och när – i den här guiden!

Snabbguide skötsel av gräsmatta

Här följer en checklista för gräsmattan som du kan skriva ut och hänga upp på kylskåpet.

  • Håll gräsmattan grön och frisk med gödsel: För att få gräsmattan riktigt grön och frisk bör du gödsla ett par gånger per säsong, vi har olika gödselprodukter som passar just din gräsmatta. Passa på att gödsla innan du vattnar, eller ännu hellre när du väntar regn.

  • Vattning av gräsmatta: Vattna din gräsmatta mycket men se till att vattna jämnt fördelat så att inte området får "bäckar" av vatten. Vattna gärna på morgonen eller på kvällen, annars riskerar du att mycket av vattnet dunstar när temperaturen är högre mitt på dagen. Om du har en gräsmatta som är etablerad sedan länge så är det viktigt att vattna så pass mycket att vattnet når rotsystemet. För det krävs att du vattnar mycket på en och samma gång, gärna 25-30 mm vid torrperioder. Vattna hellre mycket på en gång, än lite många gånger.

  • Klippning: När gräset har blivit 7-8 cm högt är det dags att klippa. 4-5 cm bör vara kvar när du har klippt färdigt. Se till att gräsklipparen har skarpa knivar. En klipphöjd på 1-1,5 cm rekommenderas. Klipp hellre ofta och lite än sällan och mycket.

  • Hål och sår i gräsmattan: Om gräsmattan har fått mindre sår eller hål kan den repareras. Täck med ett 2-3 cm tjockt lager sand eller toppdress och strö över lite gödning innan området krattas. Till slut strör du på gräsfrö. Skydda området mot att beträdas eller belastas på annat sätt till dess att det nya gräset är i god tillväxt.  

  • Mossa i gräsmattan: Testa att ställa in gräsklipparen på 4-5 cm och öka gödselmängden.

Skötsel av gräsmatta fördelat på säsong

Här kan du läsa mer ingående om vad du bör genomföra för underhållsåtgärder på gräsmattan, så att den håller sig frisk och stark året om, fördelat efter vilken tid på året det är.

Gräsmatta vår

En gräsmatta som precis vaknat upp från under sitt snötäcke är ömtålig. Det är med andra ord inte den bästa tiden att gå loss med räfsa - under tidig vår riskerar du nämligen att göra mer skada än nytta. Om det finns kvistar och småsten kvar på gräsmattan under vårkanten kan du räfsa försiktigt när gräset torkat upp, men i övrigt bör du behandla gräsmattan varsamt och snarare fokusera på att stärka den.

Bli av med mossa

Det bästa botemedlet mot mossa är ljus och näring – det gör att gräset växer bättre. Mossa i gräsmattan kan de bero på flera orsaker: kalkfattig jord, tät mark, för dålig näringstillgång eller att du har ställt gräsklipparen för lågt. Men kalk mot mossa tömmer jorden på näring och är inte att rekommendera. Det bästa du kan göra är att klippa regelbundet och gödsla. Mossan kan du ta bort försiktigt med kratta eller genom att plantera skuggtåliga marktäckare.

Ska du bli kvitt mossan när den väl har etablerat sig i gräsmattan måste du ta bort den med hårdhänt krattning eller genom att använda mossrivare samtidigt som du utöver angivna gödselmängder övergödslar gräsmattan ofta men svagt, och också klipper ofta.

Gödsla gräsmattan

När din gräsmatta vuxit fem centimeter är det dags att gödsla. Extra näring under vår och sommar ger gräsmattan kraft samtidigt som mossa och ogräs växer sämre. Gräsgödsel, som är baserat på hönsgödsel, är bra och enkelt att sprida ut på gräsmattan, liksom nyklippt gräs. Eller så kan du använda naturligt gödsel.

Jämna ut gräsmattan

Har du gropar och ojämnheter i gräsmattan som du vill bli av med? Fyll igen med näringsrik jord och så med gräsfrö eller reparationsgräs. Stampa ner fröna och vattnat. Undvik sedan att beträda ytan tills gräsets rötter hunnit etablera sig.

Gräsmatta sommar

När sommaren anlänt med värme och sol är det dags för gräsklippning och vertikalskärning för syresättning.

Vertikalskär gräsmattan

Om du vill ha en tät gräsmatta är det en bra idé att dränera och syresätta den. Det gör du enkelt med en vertikalskärare. Ett sådant verktyg gör små lufthål ner i jorden och särar lite på gräsrötterna. Det gör att vatten och näring lättare når djupare ner samtidigt som de rötter som blir delade stimuleras till att producera sidoskott. När tillväxten börjar ta sig skapas det ett tätare gräsmatta.

Tips: Gräs brukar endast behövas vertikalskäras en gång per säsong. Vänta tills att du redan har klippt gräsmattan några gånger.

Klipp gräset lagom ofta

Under sommaren är det bra att klippa gräsmattan regelbundet för att det ska bildas nya skott och bli en tätare matta. Du kan klippa med cylinderklippare, gå bakom-klippare, robotgräsklippare eller åkgräsklippare. Har du en stor gräsmatta rekommenderas de två senare. Har du en mindre gräsmatta finns det både batteridrivna och bensindrivna gräsklippare, och du kan välja med eller utan drivning.

Klipp inte lägre än 4-5 cm, detta för att hålla rotsystemet starkt. Det blir ungefär en till två gånger per vecka under sommarhalvåret. Vill du slippa klippa gräset under semestern så är robotgräsklippare mycket prisvärda idag. Men köp en som kan hantera din gräsmatta och utmaningarna på den. Om det är torka en period är det bara att låta gräsmattan vara, den slutar att växa men vaknar upp och blir grön igen så fort när regnet kommer.

Gräsmatta höst

Kratta bort på löv och fallfrukt under senhösten, då är den mycket tåligare än vad den kommer vara när den vaknar till liv efter vinter och tjäle.

Gräsmatta vinter

När vintern kommer med snö och kyla vilar gräset och du behöver inte underhålla din gräsmatta. Det bästa är att låta den vara tills det blivit varmt och jorden torkat upp.

Mer om gräsGräsgödsel Mossa

10 L

399:-
2 för 699:-
Läs mer

Gräsfrö Reparera

1 kg

199:-
Läs mer

Trädgårdskalk

25 kg

129:-
Läs mer

Stroller plus mossa

8.75 kg

599:-
Läs mer

Gräsfrö Premium

1 kg

249:-
Läs mer
Gräsgödsel Algomin
30%

Gräsgödsel Algomin

6.5 kg

26530 379:-
Läs mer
Gräsgödsel Algomin
30%

Gräsgödsel Algomin

13 kg

47530 679:-
Läs mer

Gräsgödsel

10 L

359:-
2 för 599:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen