Sköt om din gräsmatta – året om

Sköt om din gräsmatta – året om

En frisk och grön gräsmatta blir verklighet med rätt verktyg, gödsel och skötsel. Vad används en vertikalskärare till och hur lagar du en gropig eller mossig del av gräsmattan? Lär dig allt om att ta hand om din gräsmatta och hålla den välmående året om med våra tips.

Den gröna, friska gräsmattan

Ge din gräsmatta bästa möjliga förutsättningar till att bli tät, levnadskraftig och grön. Läs mer om vad som ska göras – och när!

Skötsel under tidig vår och försommar

En gräsmatta som precis vaknat upp från under sitt snötäcke är ömtålig. Det är med andra ord inte det bästa att gå loss med räfsa under tidig vår och riskera att göra mer skada än nytta. Om det finns kvistar och småsten kvar på gräsmattan under vårkanten kan du räfsa försiktigt när gräset torkat upp.

 • Gödsla gräsmattan
  När din gräsmatta vuxit fem centimeter är det dags att gödsla. Extra näring under vår och sommar ger gräsmattan kraft samtidigt som mossa och ogräs växer sämre. Gräsgödsel, som är baserat på hönsgödsel, är bra och enkelt att sprida ut på gräsmattan, liksom nyklippt gräs. Eller använd naturligt gödsel.
   
 • Fyll i ojämnheter och ta bort mossa
  Har du gropar i gräsmattan som du vill bli av med? Fyll igen med näringsrik jord och så med gräsfrö eller reparationsgräs. Mossa kan du ta bort med kratta eller genom att plantera skuggtåliga marktäckare.

  Tänk på: det bästa botemedlet mot mossa är ljus och näring – det gör att gräset växer bättre. Kalk mot mossa tömmer jorden på näring och är inte att rekommendera.

När sommaren kommit

När sommaren anlänt med värme och sol är det dags för gräsklippning och vertikalskärning för syresättning.

 • Vertikalskär gräsmattan
  Om du vill ha en tät gräsmatta är det en bra idé att dränera och syresätta den. Det gör du enkelt med en vertikalskärare. Ett sådant verktyg gör små lufthål ner i jorden och särar lite på gräsrötterna. Det gör att vatten och näring lättare når djupare ner samtidigt som de rötter som blir delade stimuleras till att producera sidoskott. När tillväxten börjar ta sig skapas det ett tätare gräsmatta.

  Tips: Gräs brukar endast behövas vertikalskäras en gång per säsong. Vänta tills att du redan har klippt gräsmattan några gånger.

 • Klipp gräset lagom ofta
  Under sommaren är det bra att klippa gräsmattan regelbundet för att det ska bildas nya skott och bli en tätare matta. Klipp inte lägre än 4–5 cm, detta för att hålla rotsystemet starkt. Det blir ungefär en till två gånger per vecka under sommarhalvåret. Om det är torka en period är det bara att låta gräsmattan vara, den slutar att växa men vaknar upp och blir grön igen så fort när regnet kommer.

Skötsel under höst och vinter

Kratta bort på löv och fallfrukt under senhösten, då är den mycket tåligare än vad den kommer vara när den vaknar till liv efter vinter och tjäle. När vintern kommer med snö och kyla vilar gräset och du behöver inte underhålla din gräsmatta. Det bästa är att låta den vara tills det blivit varmt och jorden torkat upp.

Fem snabba tips för en fin gräsmatta

Lyckas med den friska, gröna gräsmattan genom underhåll under vår, sommar och senhöst. Att låta gräsmattan vara i perioder är minst lika viktigt som att ge den näring och kärlek under andra tidpunkter. Fem enkla tips för en grön gräsmatta:

 1. Räfsa och kratta bort löv och fallfrukt under hösten.
 2. Ge näring och gödsla när gräset börjat växa.
 3. Täpp igen gropar, kala fläckar och ta bort mossa – så nytt gräs.
 4. Ge rötterna luft med vertikalskärare.
 5. Klipp gräsmattan regelbundet under sommaren.

Mer om gräs

Hitta frö och gödsel för gräsmattan >>
Lär dig mer om bevattning >>
Hitta rätt jord till din gräsmatta >> 

Gräsgödsel

10 L

359:-
2 för 599:-
Läs mer

Gräsfrö Reparera

1 kg

189:-
Läs mer

Gräsfrö Villa

3 kg

449:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen