Jordgubbar – odla dina egna

En av det vanligaste bären i trädgårdarna är nog jordgubbar, bären har blivit en svensk klassiker, inte minst till midsommar. De är samtidigt bland de senast tillkomna bärväxterna i odling. Inte förrän på 1700-talet kom jordgubben till Europa.

Jordgubbar – odla dina egna

Jordgubbar är ett av de bär som verkligen representerar sommar och sol. Men visste du att det finns olika sorter? Det kan vara kul att plantera flera olika för att få en smakvariation och för att få skörd hela sommaren.

Jordgubbar - Vilken sort ska jag välja?

Jordgubbe 'Summer Breeze Cherry Blossom' 

Lysande, halvfyllda stora rosa blommor och rik skörd från sommar till höst av saftiga bär med söt smak. Lika dekorativ som god. Remonterande. Trivs soligt i väldränerad, mullrik jord. Vattnas jämnt.

Jordgubbe 'Sonata'

Medeltidig sort med god skörd av bär med sötsyrlig smak och fast fruktkött. God hållbarhet och står emot regn väl. Trivs i sol-halvskugga i väldränerad, mullrik jord. Vattnas jämnt och regelbundet.

Jordgubbe 'Summer Breeze Rose'

Tidig, remonterande sort med mörkrosa, dubbla blommor och stora sötsyrliga jordgubbar. Bra i ampel och krukor. Trivs varmt och soligt i väldränerad, mullrik jord och vattnas jämnt och regelbundet.

Jordgubbe 'Delizz' 

Remonterande. Skörd från sommar till sen höst av små bär med söt aromatisk smak. Kan odlas inomhus och i ampel. Trivs i sol-halvskugga i väldränerad, mullrik jord. Vattnas jämnt och regelbundet.

Jordgubbe 'Mara de Bois'

Remonterande fransk sort med rik skörd från sommar till höst av söta bär med intensiv smak. Sorten revar sig. Trivs varmt och soligt i väldränerad, mullrik jord. Vattnas jämnt och regelbundet.

Jordgubbe Snow White 

Spännande sort som ger helt vita bär med vackert röda frön. Doftar sött av ananas och har mild, söt smak. Fåglar låter oftast bären vara ifred. Trivs i sol i väldränerad, mullrik, kalkfattig jord.

Jordgubbe ’Summer Breeze Snow’ 

Tidig, remonterande sort med vita, dubbla blommor och stora sötsyrliga jordgubbar. Bra i ampel och krukor. Trivs varmt och soligt i väldränerad, mullrik jord och vattnas jämnt och regelbundet.

Jordgubbe ’Ostara’ 

Remonterande sort som ger skörd från sommar till långt in på hösten. Bären är röda, rundade och smakrika. Hängande växtsätt passande för ampel. Trivs varmt och soligt i väldränerad, mullrik jord.

Jordgubbe 'Korona' 

Medeltidig, robust och kraftigt växande sort med stora mycket söta jordgubbar. Störst skörd år två och tre. Trivs varmt och soligt i väldränerad, mullrik jord och vattnas jämnt och regelbundet

Jordgubbe 'Honeoye' 

Tidig, härdig sort med lång skörd av stora, lätt syrliga jordgubbar med bra hållbarhet. Bra sort till saft och sylt. Trivs varmt och soligt i väldränerad, mullrik jord. Vattnas jämnt och regelbundet.

Smultron ’Rügen’

Remonterande, tuvbildande sort utan revor. Kallas även månadssmultron och ger rikligt med stora söta smultron hela sommaren. Trivs i sol-halvskugga i väldränerad, mullrik jord och vattnas jämnt. 

Plantering av jordgubbar

Jordgubbar odlas bäst där det är lugnt, varmt och soligt. Rötterna ligger ytligt och väl förgrenat. Helst ska jorden vara mullrik och sandblandad för att underlätta ogräsrensning och för att rötterna ska kunna breda ut sig ordentligt.

Man kan plantera jordgubbar under hela säsongen. Planterar man på våren hinner plantorna rota sig bättre innan vintern, men på hösten har revplantorna rotat sig och de kan man plantera ut.

För att underlätta skötseln måste allt rotogräs noga rensas bort innan man planterar. pH-värdet ska helst vara 5,5–6,5 och därför kan det vara lämpligt att blanda i en del mull som gör jorden mer porös samt sänker pH-värdet.

Kogödsel är bra att tillföra ett tag innan plantering. Den ökar mullhalten samtidigt som näring tillförs.

Plantorna sätts med ett inbördes avstånd på 30–40 cm och ett radavstånd på minst det dubbla. Det är viktigt att plantorna inte sätts djupare än vad de växt tidigare.

Vattna ordentligt vid plantering. Jordgubbar brukar ge störst skörd som två- och treåriga. Första året kan man alltså inte räkna med någon större skörd. Efter fyra, fem år är det tid att byta ut plantorna mot nya.

Sköt om dina jordgubbsplantor så här

  • Under sommaren får man rensa bort ogräs, men bara ytligt annars skadar man de ytliga rötterna. Det är bra om man täcker marken med något som håller kvar fukten, men också hindrar ogräs från att växa.
  • De revor som växer ut i raderna kan man lägga lite jord på så att de rotar sig. De som växer ut i gångarna kan man stoppa i krukor med jord och låta dem rota sig där. Till hösten planteras de ut där man vill ha dem.
  • Gödsla jordgubbarna med bärgödsel eller liknande precis efter skörden. Det är viktigt att inte använda gödsel med mycket kväve eftersom det främjar bladtillväxt mer än bärproduktion.

Se alla våra jordgubbsplantor

 

Missade du vår livesändning?

Patricia Mörén Costa, en av Plantagens många experter, tipsar om fläder, rabarber, jordgubbar, hallon och andra bärplantor. Se sändningen i efterhand

 

Mer om bär och odling

Du är här:


Jordgubbar 'Ostara'
Medlem 50%

Jordgubbar 'Ostara'

6-pack, Röd

179:-
Läs mer
Jordgubbar 'Delizz' KRAV
Medlem 50%

Jordgubbar 'Delizz' KRAV

6-pack, Röd

179:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen