Välj rätt jord och gödsel till uteväxter

Bra jord och gödsel är a och o för att få sunda, friska och fina växter över hela säsongen – oavsett om du planterar rakt ut i rabatten, i krukor eller i pallkragar.

Välj rätt jord och gödsel till uteväxter

Även om många uteväxter trivs i samma typ av jord så finns det växter som behöver specialjord för att nå sin fulla potential. Olika växter har också olika näringsbehov, vissa kräver mycket näring medan andra mår bättre i en mer näringsfattig miljö. 

Läs våra växtguider för att lära dig mer om dina växter och deras behov.

Nya uteväxter – bäst jord och gödsel

Nedan listar vi de olika jordtyper som rekommenderas vid plantering av olika typer av växter i trädgården. En bit längre ner i artikeln får du tips om uteväxter i krukor och pallkragar – det är nämligen skillnad om du ska plantera ut en växt i rabatten eller i en kruka. 

TIPS! Blanda i kogödselkompost i jorden när du planterar i trädgården, så att plantorna har tillgång till näring. Täck gärna jorden med exempelvis täckbark – det hjälper till att hålla borta ogräs och gör så att jorden behåller fukt längre. 

Plantera nya träd, buskar och perenner

Träd och buskar kan planteras under en stor del av året, enda undantaget är när det är frost. Regeln säger: Kan du gräva kan du fortfarande plantera. Mindre växter däremot, så som exempelvis perenner, planteras med fördel på hösten eller våren. Ska du plantera mitt i sommaren får du lägga mycket tid på att vattna. 

Plantera nya surjordsväxter 

Surjordsväxter, som exempelvis rhododendron, blåbär, azalea, magnolia och hortensia, behöver en jord med lågt pH-värde, det innebär att de kräver specialjord. 

Läs också
Surjordsväxter – så skapar du ett surjordsparti

Etablerade uteväxter – jordförbättring och gödsel

Många etablerade växter i trädgården behöver påfyllning av näring för att växa sig stora, starka och vackra. Nedan listar vi våra bästa tips för jordförbättring och gödsel för olika typer av trädgårdsväxter.

Träd, buskar och perenner

Blommande växter 

  • Rosgödsel kan användas till alla slags blommande växter, men passar lite extra bra för just rosor, perenner och klätterväxter som klematis.   

Lökväxter

  • Benmjöl främjar rot- och blombildning för lökväxter som krokus, påskliljor och snödroppar. Ge benmjöl innan blomningen tidigt på våren, så snart löven kommer fram. För att förbereda lökarna för nästa vår kan du ge ytterligare en dos benmjöl efter blomningen.   

Gräsmatta

Gräsmattan är en viktig del i de flesta trädgårdar, och för att den ska frodas och må bra behöver den ibland lite hjälp på traven. Genom att redan på våren se över den skapar du goda förutsättningar för gräsmattan att stå emot sjukdomar och ogräs, och du får en grön yta du kan njuta av hela säsongen.  

  • Gödsla gräsmattan med Gräsgödsel Algomin, Plantagen Gräsgödsel eller hönsgödsel
  • Toppdress hjälper till att göra gräsmattan tätare, friskare, grönare och mer slitstark. Dressjord löser också upp kompakt jord och reducerar eventuella problem med ogräs och mossa. 
  • Kalk ökar pH-värdet och kan göra att en trött gräsmatta får nytt liv. Är du osäker på om du behöver kalka kan du testa pH-värdet med pH-stickor; om det visar sig att pH-värdet är under 5,5 är det dags att kalka med trädgårdskalk.  
  • Mossa i gräsmattan bekämpas med mossbekämpning, och för att gräsmattan på sikt ska bli robust och motståndskraftig mot mossa är Gräsgödsel Mossa ett bra val.

Uteväxter i krukor och pallkragar – bäst jord och gödsel

Uteväxter i krukor är begränsade till jorden, vattnet och näringen som finns tillgänglig i krukan, därför är det extra viktigt att välja bra jord när du planterar i krukor. Mängden jord och platsen för rötterna spelar också stor roll, så välj en stor kruka. Sist, men inte minst, bör du se till att krukan har hål i bottne så att överflödigt vatten kan rinna ut. Se våra tips för att lyckas med plantering i krukor.

Vårblommor, sommarblommor och höstblommor 

Buskar, perenner och småträd

Medelhavsväxter 

Surjordsväxter

TIPS! Visste du att du ganska enkelt kan förnya jorden du har i krukor och pallkragar , så att du slipper byta ut den varje säsong? Läs: Så återvinner du jorden i pallkragar och krukor.


TIPS FRÅN TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Miriam Gysling, trädgårdsmästare och kundservicemedarbetare på Plantagen, med extra intresse för krukväxter generellt och kaktus och Philodendron speciellt.
 

Fler tips och råd

Fråga våra trädgårdsmästare

Har du tankar och funderingar kring växterna du har hemma, eller om odling och trädgård? Våra trädgårdsmästare och växtexperter svarar gärna på dina frågor. Ställ en fråga i vårt forum Fråga Plantagen.

Du är här:


Planteringsjord Kvalitet

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer

Dressjord

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer

P-Jord

50 L

149:-
2 för 249:-
Läs mer

Täckbark

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer

Ört- och grönsaksjord KRAV

40 L

119:-
4 för 399:-
Läs mer

Torvfri planteringsjord

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer

Barkmylla

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer

Rhododendronjord

40 L

109:-
2 för 199:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen