Surjordsväxter – så skapar du ett surjordsparti
Älskar du magnifika rhododendron, azaleor, ljung, japansk lönn, hortensior, magnolior, konvaljbuskar, lagerhägg eller blåbär? Då är kanske ett surjordsparti något för dig, här kan surjordsväxterna få samsas i det de helst vill ha, nämligen jord med lågt pH.
Alla surjordsväxter trivs i fuktig, mullrik jord med lågt pH-värde, det vill säga i sur jord. Om du äger en skogstomt är jorden ofta naturligt sur på grund av de nedbrutna barren, men det går alldeles utmärkt att plantera dessa skönheter även på andra ställen, då gör du bara jorden surare just där du tänker plantera.
Mest effektivt är att göra ett surjordsparti där du samlar dessa växter. Det gör dem inte bara enklare att sköta, de trivs också bättre i grupp.
Läs också
Woodland – ta in skogen i trädgården
Du kan även plantera perenner i surjordspartiet, men tänk på att det ska vara sådana som vill ha - eller åtminstone tolererar - sur jord. Några sådana är silverax, astilbe, fänrikshjärta, löjtnantshjärta, alunrot, strutbräken och olika sorters vivor.
Göra egen surjord
Om du inte har en naturligt sur jord kan du själv skapa det genom att blanda befintlig jord med grovt riven torv. Ännu bättre blir jorden om du även blandar i lite kompost och grus (2-5 mm) samt gran- och tallbarr.
Kompost av ek- och boklöv kan också användas. Eklöv förmultnar långsamt, men här är det bara en fördel.
Det går även att köpa sur jord, till exempel Plantagens Rhododendronjord.
Var ska surjordspartiet anläggas?
Vissa surjordsväxter gillar sol och andra skugga, men för de flesta surjordsväxter fungerar ett ljust, vindskyddat västerläge bra. Det bör inte vara gassande sol, men ändå ljust. Har du inget naturligt västerläge kan du skapa ett, exempelvis genom att använda vindskydd, ett pilstaket eller en häck. På det viset skapar du också ett gynnsamt mikroklimat.
Det ser oftast naturligt ut att lägga surjordspartiet invid ett hus, en stor sten eller ett vackert träd. Ibland går det också att hitta en idealisk plats i en skogsbacke eller liknande. Det som bör undvikas är att lägga planteringen mitt ute på gräsmattan där den blir oskyddad för väder och vind.
Somliga växter kräver mycket sol, medan andra, som exempelvis funkia, klarar sig bra i skugga. Välj gärna växter som söker samma förutsättningar och passar förhållandena på platsen så mår alla bra.
Gräv ur eller bygg på höjden
När du valt ut platsen för din plantering kan du antingen gräva ur en yta eller bygga rabatten på höjden, det senare brukar vara lättast. Bygger du på höjden kan kanterna utgöras av sten, stockar eller torvblock som skärs i den form du vill ha dem.
Bädden bör vara minst 30 cm men ännu hellre 50 cm djup, då trivs i stort sett alla surjordsväxter. Grundlägg med kartong för att kväva eventuellt ogräs och hindra oinbjudna rötter från att ta sig in.
Läs också
No Dig perennplantering – anlägg en rabatt utan att gräva
Vattning
Ett surjordsparti håller vatten mycket effektivt och du behöver bara vattna vid torka och strax efter plantering då växterna etablerar sina rötter. Har du kanter av torvblock kan du dock vattna upp dem rejält under de första åren.
Bor du på en plats med kalkrikt vatten är det bättre att vattna med regnvatten som är naturligt surt. Du kan också välja växter som fäller sina blad på vintern då de lagrar mindre kalk.
Gödsel
Ett surjordparti kräver mycket lite gödsel. I de fall du behöver gödsla är rhododendrongödsel lämplig. Det går också att lägga på ett mycket tunt lager kompost någon gång per år.
SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)