21586 |
Tillgängligheten av varor i butik kan skilja sig, därför kan en vara i din varukorg tas bort när du byter butik.

Rhododendron – plantering och skötsel

Rhododendron – plantering och skötsel

Rhododendron är en mycket kär trädgårdsväxt som finns i många hem i Sverige idag. Med rätt förutsättningar och lite omvårdnad så har du alla möjligheter att få fram vackra och välmående rhododendron till din trädgård.

Vetenskapligt namn (Latin): Rhododendron
Familj: Ljungväxter (Ericaceae)

Driv upp rhododendron på egen hand

Att driva upp sin egna rhododendron är en investering som kommer att ge utdelning i många år framöver. Förutom att de blomstrar tidigt, doftar gott och är relativt lättskötta, så ger de även vintergrönska till din trädgård.

Det som kan vara bra att hålla reda på innan du väljer ut din art är skillnaden mellan rhododendron och azalea, som inte är stora – men ändå befintliga. Skötselmässigt ser det hela ungefär likadant ut, men utseendemässigt hittar du variationer.

En generell riktlinje är att rhododendron är städsegröna, alltså vintergrön, medan azalea är lövfällande. Det är dock en regel med undantag, då det finns varianter av azalea som är städsegröna även dem. Placeringsmässigt är det bra att ha koll på att rhododendron trivs bäst i halvskugga till skugga, medan azalean kräver mer sol.

Plantera rhododendron - steg för steg

 • Placering
  Välj först ut var i trädgården du har planerat att sätta ner din rhododendron, och tänk här på att rhododendron och azalea tycker om olika typer av ljussättningar. Välj antingen efter plats eller efter art.
   
 • Jord
  Jorden där busken ska planteras bör vara sur och ha ett pH-värde om cirka 4-5 – 5,5 för att din rhododendron ska trivas. Se även till att den är kalkfattig, porös och väldränerad. Du kan med fördel blanda i ogödslat torv, kompost från ek- eller boklöv och/eller barr i jorden för att öka på kvaliteten ytterligare. Även lite grus kan blandas ned.
   
 • Plantering
  Sätt gärna fler buskar tillsammans, då det är en släktkär växt som trivs med sällskap. För de större plantorna bör du förbereda ett djup om cirka 40 cm för din buske, och runt 70 cm i diameter. Låt rotklumpens översida hamna endast några centimeter under jordytan.
   
 • Vattning
  Vattna rikligt i samband med planteringen, och under hela första säsongen.
   
 • Skydd
  Efter plantering är det bra att hålla marken täckt med bok- och eklöv, barr, barrbitar eller andra långsamt nedbrutna växtdelar med lågt pH-värde – för att skydda din buske.

Skötsel och gödsel till rhododendron

Att sköta om rhododendron kräver ingen gigantisk insats. Under vårtiden kan du gödsla efter det att busken har blommat klart, och då finns det en särskild rhododendrongödsel som du med fördel kan använda dig av. Håll även din buske fräsch genom att löpande plocka bort vissna blommor. Det ger även förutsättning för nya blad och knoppar att växa fram.

Inför hösten och innan tjälen kommer är det bra att vattna på rejält, även om det har regnat på ordentligt under senaste tiden. Rhododendron samlar och använder sig av vattenreserver under vintern, då de avdunstar en hel del vätska genom sina blad – något som sker året runt. Om solen börjar gassa på under vårkanten trots att tjälen är kvar är det bra att skydda din buske med hjälp av säckväv. Annars riskerar busken nämligen dra på sig skador som är svåra att återhämta sig från.

Rhododendron blomma

Beskärning av rhododendron

Det ska mycket till innan du behöver beskära din rhododendron eller din azalea, men om du ändå anser det vara nödvändigt så finns det en del bra tips och råd att hålla koll på. Rensa bort alla skadade och döda grenar du kan hitta i busken, och skär ner busken om du tycker att den blivit för stor eller tappat stinget. Sikta då på en beskäring ned till cirka 10-15 cm över marknivån, och gör det helst under våren.

Släktet rhododendron innefattar över 900 stycken olika trädgårdsväxter som alla har sina olika färger, former och blomningstider, även om de allra flesta blommar under tidig försommar. Under senare år har intresset för denna magnifika växt ökat, och allt fler hybrider inkommer på den svenska marknaden. Sitt namn har den fått från grekiskans rhodo som betyder ros eller träd, i kombination med dendron som betyder träd.

Snabbfakta rhododendron

 • Blommorna är antingen vita, gula, röda, gröna eller blåa.
 • Många arter odlas som prydnadsväxter.
 • Finns både gigantiska plantor med 1 meter långa blad, likväl som miniatyrer med 8-10 mm långa blad.
 • Ska ha funnits i närmare 200 miljoner år.
 • En lättskött buske som passar de flesta trädgårdar.

Mer inspiration

Mer om beskärning kan du läsa om här >>
Hitta rätt jord >>

Rhododendronjord

40 L

109:-
2 för 199:-
Läs mer
Rododendron RHODO RED DEVIL
red
50%

Rododendron RHODO RED DEVIL

Ø23 cm, Röd

27450 549:-
Läs mer
Att betala
Till kassan – Varor
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen