Pallkrage för nybörjare
Är du ny på odling eller misstänker att du saknar gröna fingrar? En pallkrage är ett superenkelt och roligt sätt att komma igång på. Här är de enkla knepen som ger dig grönt på tallriken.
Det går att odla nästan allt i pallkragar; tomater, gurkor, kryddor, bönor, morötter, bladgrönt och mycket, mycket mer, men har du bara en enda kan det vara klokt att välja bort sådant som tar mycket plats. För att utnyttja utrymmet maximalt är det är också bra att planera så att olika grönsaker tar vid efter varandra under säsongen och även kan växa tillsammans – och glöm för all del inte bort det allra viktigaste, att ge regelbunden näring och vatten.
Läs också:
Så här bygger du din pallkrage
Så här enkelt kommer du igång med odling i pallkrage
- Placera två pallkragar ovanpå varandra, välj ett soligt läge och tänk på att hålla avstånd från träd och häckar som annars kan sända in sina rötter i odlingen.
- Lägg ett tjockt lager tidningar eller kartong i botten, det kväver eventuellt ogräs, men förmultnar också med tiden vilket ger dina växter möjlighet att skicka ner sina rötter djupare.
- Fyll på med gödslad jord. Till två pallkragar behövs ungefär 200 l. Du kan även använda planteringsjord som du själv blandar med naturgödsel, bokashi eller kompost. Det är därefter viktigt att tillföra näring löpande under säsongen och att vattna regelbundet så att jorden inte torkar ut, droppbevattning är ett enkelt sätt att lösa det på.
- Packa jorden lätt och vattna innan sådd. Välj vad du vill plantera och så enligt instruktionen på fröpåsen. Du kan så många fröer direkt, men om du har möjlighet att förså under en växtlampa inomhus några veckor tidigare så får du stadiga små plantor som står emot exempelvis snigelangrepp bättre. Tänk på varifrån ljuset kommer så att högre plantor inte skymmer lägre och välj helst plantor med liknande behov av näring och vatten.
- Se till att frösådderna inte torkar ut, när de är större och har kraftigare rotsystem klarar de torka bättre, men i början måste du passa noga.
- Odlingen kan behöva skyddas mot skadedjur, katter, rådjur och annat, enklast är att använda en fiberduk.
Odling i pallkrage som ger skörd från april till frost
Februari
Spenat – är en riktig överlevare, plantera den redan under vårvintern. Krafsa bort eventuell snö och så på ytan, täck sedan med jord enligt instruktionen på påsen. Detta ger färdig spenat redan under tidig vår.
Dill – kan sås i februari eller under senhösten för tidig skörd. Låt den få ett hörn av pallkragen eller så den här och där. Dill är inte bara gott, den lockar till sig rovinsekter som äter bladlöss och annan ohyra. Var dock noga med vattningen, den tål inte att torka ut.
April
Mangold – när spenaten är skördad finns plats för nya sådder, mangold kan sättas nu och i omgångar under sommaren.
Sallad – vill du ha sallad så går även den att plantera nu, de flesta sorter gror så länge jordtemperaturen är lägre än 20 grader. En bra idé är att även så några reservplantor på en sval och ljus plats inomhus, då har du alltid något att sätta ner om det blir luckor i landet.
Tatsoi – är en oerhört snabbväxande asiatisk kålsort som dessutom är vacker. Har du plats så är den väl värd att så. Skydda med fiberduk mot insektsangrepp.
Rädisor – går också att sätta i april eller på hösten, de kan också odlas mellan andra grönsaker för att maximera utrymmet.
Maj
Sockerärtor – från maj och i omgångar under sommaren kan du så sockerartor av olika slag. Skörda innan baljorna blir för tjocka då smakar de som bäst.
Lök – enklast att lyckas med är sättlök som finns att köpa i butik, det finns alla möjliga sorter som charlottenlök, röd lök och förstås gul lök. Lök trivs ofta i närheten av dill.
Högsommar
Nu kan du skörda dill, sockerärtor, mangold och bladgrönt löpande. Där det blir luckor kan du exempelvis sätta ner salladsplantor som du förodlat.
Sensommar/höst
Nu är det dags att ta upp löken och rensa bort en del som vissnat, men säsongen är inte över. Du kan fortfarande skörda mangold och sätta nya bladgrönsaker som till exempel vintersallat eller köldtålig vinterportlak.
Vill du odla ännu mer? Inga problem! En pallkrageodling kan varieras i det oändliga, du kan till exempel samodla förslagen ovan med växter som har godsakerna under jord som exempelvis morot eller varför inte variera med ätbara blommor ätbara blommor? Det är bara att botanisera bland alla underbara fröer – och känns det svårt finns alltid färdiga plantor att köpa.
SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)