Vi svenskar har ett kärt förhållande till dill. Det är en basingrediens i många av våra mest centrala maträtter kring högtider, så som smaksättare till färskpotatisen till midsommar och som smaksättare till kräftorna på hösten. Dill har en omfattande och lång historia i den mänskliga historien, och omnämns redan omkring 1500 f.Kr.

Dill – odla din egen

Vetenskapligt namn (Latin): Anethum graveolens
Familj: Flockblommiga växter (Apiaceae)

Tips och skötselråd när du odlar dill

Dill är en svårodlad ört som behöver ha bra omgivningar och skyddas från både sjukdomar och skadedjur. Dill tycker inte speciellt mycket om att stå i tunga jordar, utan behöver ha en grönsaksjord för att trivas som bäst, som samtidigt är näringsrik, mullrik och väldränerad. 

Dill är också känslig för torka, så det är därför viktigt att se till att jorden hela tiden hålls fuktig, utan att bli blöt. Gödsel är också rekommenderat för dill, och då är vanlig kogödsel, algomin eller blåkorn att föredra. Dillen kan med fördel skördas flera gånger under sommaren och hösten.

För att se till att undvika sjukdomar så är det bra om dill inte odlas på samma plats i mer än omkring fem år. Dill trivs inte heller speciellt bra med andra flockblommiga arter, som exempelvis morot eller palsternacka, men odla den gärna tillsammans med något från kål- eller lökfamiljerna.

Dill – en utmanande nordisk smaksättare

Det finns olika sorters dill som både odlas och kan påträffats i vilt växande tillstånd, och de vi vanligen är bekanta med är antingen bladdill, som inte bildar blommor eller krondill. Normalt sett så är dill en ettårig växt som odlas fram, både kommersiellt och av privata odlare, och denna högresta ört kan bli omkring en meter hög.

Stjälkarna på dill är oftast av det mörkare slaget och förgrenade i olika smalare grenar. De skott som växer fram har en kupad flock av små gulgröna blommor, som ofta blommar sent under sommaren, vilket kan bli ett problem då just blommorna är en av de delar som kryddar kräftor.

Användning av dill

När det gäller själva användningen av dill så kan man hantera den på olika sätt. Det går att använda allt från blommor, fröer, stjälkar och blad till maten - men det är allra bäst om det är färskt. Torkad dill förlorar mycket av sin smak och kan man inte använda dill direkt vid skörd så rekommenderas det istället att frysa in den överflödiga skörden, för att använda vid ett senare tillfälle.

Dill kommer ursprungligen från medelhavsområdet och sydvästra Asien, men det är främst i de nordliga delarna av Europa som den är populär att använda sig av i köket.

dill

Dillfakta

  • Användes flitigt i romarriket och togs norrut med hjälp av munkar.
  • Dillfrön har använts mot kolik och för mödrar som ammar.
  • Sägs ha rogivande effekt.
  • Namnet sägs komma från det fornnordiska ordet för ”vagga till sömns” – Dylle.
  • Ansågs förr hålla onda andar borta och hjälpa mot förhäxning och trolldom.
  • Kan bli upp till en meter hög.
  • Hela växten, med blad, stjälkar och blommor, kan användas för kryddning.

Mer om kryddor och odling

Lyckas med din kryddodling >>
Odla i pallkrage >
Lär dig mer om olika kryddväxter >>
Se Plantagens sortiment av kryddor >>

Du är här:


Ört- och grönsaksjord KRAV

40 L

119:-
4 för 399:-
Läs mer
Dill
40%

Dill

2394 3990
Läs mer

Dill KRAV

Ø10,5 cm, Grön

4590
3 för 129:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen