Sockerärtor – odla dina egna
En riktig klassiker i många svenska trädgårdar är sockerärt. Denna typ av ärta är lättodlad men vill gärna ha värme och lerhaltig jord. Lär dig odla sockerärtor hemma och njut av baljorna med runda frön hela sommaren!

Odla sockerärtor utomhus
Det är inte svårt att så sockerärt hemma i trädgården. Det enklaste sättet att är att vårså direkt på friland när jorden reder sig. April en bra månad att börja så på, grodden av klassiska socker- och brytärtor sker redan vid 5 plusgrader.
Notera att det finns särskilda sockerärtstyper som kräver varmare temperaturer för att gro – det är till exempel sorterna Delikett och Jessy Type Sugar bon.
Fröså sockerärt inne
Fröså sockerärt ute
Välj en ljus plats i trädgården och fyll på med mullrik, fuktighetshållande jord. pH-värdet ska hålla ett snitt över 6,5 för bästa effekt. Det går att förodla sockerärt men det fungerar lika bra att direktså ute när värmen börjar komma.
- Så direkt på friland när jorden går att bruka.
- Lägg fröna i jorden med ett sådjup på 3–4 cm.
- Håll ett plantavstånd på 5–10 cm och ett radavstånd på 35–50 cm.
- Vattna rikligt.
Skötsel av sockerärtsodling
Håll jorden jämnt fuktig under hela säsongen för att optimera skörden av sockerärtorna. Vid torka gulnar bladen och tillväxten av ärtorna stannar upp. Tänk även på att fåglar älskar sockerärtsfrön – täck gärna dina odlingar med fiberduk tills dess att tillväxten är igång ordentligt.
Använd nät eller klätterställningar som stöd när de högre sorterna av sockerärta börjar växa, de är för veka för att hålla upp sig själva under tillväxt. Toppa plantor när de är 30 cm höga för att få till ett buskigare växtsätt med fler blomskott.
Glöm inte att att ogräsrensa flitigt i början. Täck sedan jorden mellan plantorna med växtrens för att hålla ogräset borta.
Skörda egna sockerärtor
Ärtor måste skördas hela tiden för att fortsätta bilda nya blommor, vilka i sin tur ger fler ärtor, ju mer du skördar, desto mer får du.
Skörden sker när ärtbaljan fortfarande är platt – innan ärtorna inuti skenan har hunnit svälla. De kan ätas färska direkt från plantan, eller förvällas och frysas in för senare användning.
Läs mer
Grönsaksodling – så lyckas du >>
Gödningsskola >>