Lyckas med dina ätbara växter
Vill du äta egenodlade grönsaker i sommar? Trenden med förodlade, ätbara plantor är stor och kallas på engelska för “semi-ready edible plants”. Sockerärtor, pak choi, broccoli, vitkål och fänkål är bara några av de växter du kan skörda i trädgårdsland, pallkrage och kruka. Lär dig lyckas med dina ätbara växter och förbered för sommarens skörd – det blir inte mer närodlat än så.

Småplantor av ätbara växter
Ätbara växter som småplantor gör trädgårdsarbetet enkelt för dig. De odlas inomhus under vår- och försommar för att sedan avhärdas och planteras utomhus. Skörda dina egna grönsaker från trädgårdslandet, pallkragen eller den stora krukan på balkongen – och ät.
Det är få saker som toppar egenodlat, även om du fuskar lite och hoppar över både frösådd och förkultivering med förodlade småplantor.
Inför sommarens grönsaksskörd
Vill du äta fänkål, broccoli, pumpa eller kål i sommar gör du rätt i att börja förbereda med förodlade plantor under våren. Om du hoppar över stadiet att odla från frö, sparar du tid och gör det enklare för dig att lyckas. När tiden är inne för utplantering gäller det att välja rätt plats och jord för de ätbara plantornas fortsatta tillväxt.
- Fänkål – vill ha soligt, varmt läge i väldränerad och mullrik jord, gärna uppblandad med sand.
- Pak choi – trivs i soligt läge i näringsrik, väldränerad och lerig jord.
- Mangold – klarar både sol och halvskugga, vill ha mullrik och näringsrik jord. Kan övervintras med vintertäcke.
- Broccoli – behöver näringsrik, lerig jord och trivs i sol med regelbunden vattning.
- Purjolök – Vill ha sol och trivs i djup, näringsrik och fukthållande jord med kalk.
- Grönkål – lättodlad favorit med lång skördetid. Trivs i sol, i näringsrik och väldränerad jord.
Tips: Avhärda växterna genom att bära ut och låta dem vänja sig vid uteklimatet, under en veckas tid. Låt de stå ute lite längre varje dag och plantera ut när de är redo. Använd en fiberduk som skydd under den första tiden ute om du inte hinner avhärda. En fiberduk skyddar även småplantor från skadedjur under hela växtsäsongen.
Fler ätbara småplantor att odla hemma
Förutom de ovan nämnda grönsakerna att plantera, skörda och äta finns det massor med fler att upptäcka. Du kan till exempel plantera förodlad majs, sallat, sockerärtor och sötpotatis ute, för att inte tala om pumpa och gurka.
Enkel skörd med förodling:
- Köp de förodlade plantor du vill skörda och äta.
- Förodla inomhus och avhärda sedan en vecka för att vänja vid uteklimat.
- Plantera ut småplantorna i större krukor, pallkragar och trädgårdsland.
- Skörda efter några veckor och njut av egna grönsaker.
Läs alltid på produktbeskrivningen när du köper en ätbar småplanta för att hitta rätt typ av placering, jord och andra preferenser – det bådar för att du ska lyckas med dina ätbara växter.