Ätliga blommor – både vackert och gott
En tårta dekorerad med skira syrenblommor, glass med smak av fläder eller en indisk gryta med krasse? Många blommor passar lika bra i maten som i rabatten – så varför inte prova på? Ätliga blommor är både vackert och gott.
Många av våra mest lättodlade blommor går att äta, till exempel ringblommor, gurkört, syren, penséer och tusenskönor, men det finns också mer ovanliga sorter som kan användas i maten. Vem som en gång i tiden listat ut vilka blommor som kan ätas är oklart, men blommor har ingått i maten under flera tusen år och på olika ställen i världen. Kinesiska kockar experimenterade med ätbara blommor redan för tretusen år sedan och även romarna sägs ha använt både violer och rosor i maten.
Alla blommor är inte ätliga
Precis som med svamp gäller det att läsa på om du vill använda blommor i mat, desserter och dryck. Det finns nämligen vissa sorter som är rejält giftiga, till och med dödliga, så använd bara blommor som du är helt säker på. Att en blomma luktar gott eller ser aptitlig ut betyder inte att den är ätlig.
Undvik också besprutade exemplar och blommor som växt nära vägar, de kan vara förorenade av avgas eller hundkiss. Bäst är att odla blommorna själv, då vet du precis vad du får på tallriken.
När och hur ska blommorna plockas?
Blommor smakar generellt godast färska och nyutslagna, bäst är att plocka dem på morgonen. Använd inte blommor som är missfärgade eller på väg att vissna utan bara fina exemplar – och glöm inte att skaka dem ordentligt så att eventuella insekter faller ur dem.
Det kan låta konstigt, men många blommor mår faktiskt bra av att plockas. De strävar efter att sätta frö och när du äter upp blommorna sätter de snart nya, vilket ger en längre och rikligare blomning.
Vilka delar kan ätas?
Vanligast är att äta kronbladen, men vissa blommor går att äta i sin helhet, det vill säga även blad, stam och rot. Ibland kan basen, som kronbladen sitter fast vid, smaka aningen bittert, den kan då vara bra att plocka bort. De flesta ätliga blommor smakar bäst råa, men många kan även tillagas.
Smaken varierar stort beroende på sort, blommor kan smaka pepprigt, surt, blommigt eller nästan ingenting alls, ett råd är att ta ett litet smakprov innan du häller ner dem i maten.
15 ä
tliga blommorBlommor kan användas i mat, drycker, desserter, bakverk och som ren dekoration. Med några ätliga varianter i trädgården finns alltid något vackert och gott att använda. Här nedan ser du en lista på några ätliga blommor som är vanliga i våra trädgårdar.
-
Daglilja – Knoppar, blommor och rotknölar kan ätas, men var noga med att inte förväxla den med andra liljor som kan vara giftiga. Blommorna kan med fördel friteras eller stekas med vitlök. De passar också bra i asiatisk mat. Se bara till att skaka blommorna så att det inte följer med insekter.
-
Fläder – Saft, men även gelé och sylt är klassiska sätt att ta tillvara fläderblommor på. Smaken framgår extra fint tillsammans med citron. Ett annat tips är att doppa blomklasarna i pannkaksmet, fritera dem och sedan doppa dem i socker, då blir det ett utmärkt tillbehör till vaniljglass.
-
Gräslöksblomma – Gräslökens söta små lila blommor är lite mildare och sötare än själva gräslöken. Godast är de nyutslagna. Det passar fint på smörgåsar och som garnering på många soppor, exempelvis nässelsoppa.
-
Gurkört – Dessa blå blommor har, som namnet antyder en svag smak av gurka, de är utmärkta i sommardrinken, desserten, salladen eller som dekoration på vilken maträtt som helst. De är också vackra att frysa in i isbitar eller kandera.
-
Krasse – Här är en blomma med både smak och färg! Blommorna kan sträcka sig från ljust gul till kraftigt röd och har en stark pepprig smak. Både blommor och blad fungerar fint i en sallad med sting eller i örtsmör. Blommorna fungerar också som dekoration på maträtter, smörgåsar eller kanapéer.
-
Lavendel – Lavendel kan användas till att smaksätta socker, men även användas i kakor och bakverk. Det kan till och med användas i sås, så kallad lavendelsås. Eftersom smaken inte bara är blommig utan också aningen åt tvålaktig är den dock bra att använda måttligt, får du mycket över kan du istället göra lavendelolja som fungerar som massageolja eller använda en lavendelkvist som drinkpinne i sommardrinken.
-
Lejongap – Smaken är aningen bitter, men de kan användas som dekoration, de finns i alla möjliga färger och blommar långt in på hösten.
-
Pensé – dessa små blommor kan se mycket olika ut och finns i en uppsjö av färger. En stor fördel är att ju fler du plockar desto fler växer det fram. De har inte så mycket smak, men är vackra som dekoration på det mesta, kanske speciellt fina i en sommarsallad med citron.
-
Ringblomma – en av de mest lättodlade av de ätliga blommorna, med sina gyllene färger från gult till mörkt orange är den väldigt dekorativ. Både blomma och blad går att äta, smaken är mild och passar till det mesta; sätt piff på en indisk gryta, strö kronbladen i en sallad eller gör ett färgsprakande örtsmör. Ringblomma passar även fint i egna teblandningar och mosade ger de en fin orange färg på ris.
-
Ros – Både nyponrosor och trädgårdsrosor går att äta. De passar extra bra i desserter och bakverk. Bladen kan kanderas till tårtor och desserter och röda kronblad kan mortlas med socker för att få ett rosa socker. Rosenblad kan även blandas med smör, och serveras till ett gott bröd under testunden. Ros fungerar också bra i egna teblandningar.
-
Skogsviol – Violer är släkt med penséer och utmärkta att kandera, de har en lite tvålig smak men i små mängder ger de en delikat smak i bakverk och desserter.
-
Solros – Både solrosfrön och kronblad går att äta, men även blomknopparna kan faktiskt kokas i fem minuter och ätas likt kronärtskocka med smör och lite citron.
-
Syren – har en blommig smak, som är fin i både saft och bakverk. Ett sätt att få blommorna att glimma lite extra är att kandera dem, det vill säga pensla dem i äggvita eller vatten och därefter doppa dem i socker, då blir de nästan overkligt vackra och passar på både tårtor och efterrätter.
-
Tagetes – Vill du äta dessa är det viktigt att välja rätt sort, alla tagetes går nämligen inte att äta. Sorten du ska leta efter kallas kryddtagetes och har en svag smak av citron. Använd dem i sallad, kryddsmör eller som dekoration på maträtter. Kronbladen kan även torkas för att användas som dekoration senare.
-
Tusensköna – Blomman kan användas som dekoration på det mesta, i soppa och i sallad till exempel. De smakar delikat, särskilt råa.
-
Zucchiniblommor – Smakar lätt och friskt och både han- och honblommor är ätliga. De kan gärna friteras eller ugnsbakas fyllda med någon god mjukost eller annan god röra. Ta bort ståndare och pistill och plocka dem när de är nyutslagna på morgonen.
SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)