Bokashi – kompost som ger naturlig näring med hjälp av matrester

Vill du skapa jordförbättring av dina matrester? Då är det en bra idé att kompostera med bokashi-metoden. Det är en japansk metod för att omvandla matavfall till näringsrik jord. Lär dig allt om bokashikompostering här!

Bokashi – kompost som ger naturlig näring med hjälp av matrester

Bokashi kökskompostering är ett nytt sätt att ta hand om matavfall i Sverige, i Japan har metoden använts länge. Det handlar om att låta mikroorganismer omvandla matrester som kött, grönsaker och kaffesump till jord.

Allt börjar i en hink där hushållsavfallet varvas med kompostströ för att sedan stå och fermentera, jäsa. Komposten grävs sedan ner i trädgården. Efter cirka två veckor har du näringsrik jord som ger dig friskare växter och rikare skördar.

Kökskompostering – bokashi

Så gör du bokashi

Börja med att köpa två bokashihinkar med tättslutande lock och bokashiströ. Allt ska stå i rumstemperatur (ca 20 grader) och det är viktigt att undvika direkt solljus. Medan en hink fylls står den andra hinken orörd och låter sitt innehåll fermenteras.

  • Strö två matskedar bokashiströ över dräneringsmattan som ligger i botten av hinken.
     
  • Börja sedan slänga i matrester. Dela större bitar i mindre för att korta ner fermenteringstiden.
     
  • Strö över kompostströ varje gång du fyller på hinken med rester, två matskedar per liter mat. Om du har kött, fisk, ost och ägg kan du använda lite mer för att snabba på fermenteringen. Pressa gärna ihop innehållet så att luft försvinner. Det hjälper processen.
     
  • Öppna inte hinkens lock mer än en till två gånger om dagen för att inte störa processen. Ett tips är att samla ihop dagens matrester och fylla på en gång om dagen. Var noga med att stänga locket ordentligt så att det är lufttätt, annars fungerar inte fermenteringen.
     
  • När hinken är full ställer du den åt sidan. Låt innehållet efterjäsa i rumstemperatur (undvik direkt solljus) i två veckor tills fermenteringen är klar. Under tiden kan du använda den andra hinken.
     
  • Tappa ur vätska några gånger per vecka för att inte fermenteringen ska bli för blöt. Bokashihinkar har en tappkran som underlättar tömningen. Utspädd kan vätskan användas som näring till växter både ute och inne.
     
  • Efter två veckor är processen i hinken färdig. Det kan då finnas ett litet lager av vitt mögel på innehållet men det är inget fel utan helt naturligt.
     
  • Gräv ned bokashihinkens innehåll i jorden i din trädgård. Lägg minst 10 centimeter jord ovanpå. Efter ungefär två veckor har komposten omvandlats till jord och är färdig att använda till odling. Då kan du plantera växter och grönsaker direkt i den färdiga jorden eller sprida ut den i rabatter, pallkragar och trädgårdsland.
     
  • Du kan också plantera direkt i komposten. Men tänk då på att bokashin är kemiskt sur under de två första veckorna. Frön eller småplantor går bra eftersom de inte har rötter som når ned till bokashin till en början.
     
  • Har du inte möjlighet att gräva ned innehållet på en gång så gör det inget. Den färdiga bokashin kan förvaras ute även om det är kallt - och tål även att frysa.

TIPS!

Tänk på att den färdiga bokashin blir blötare ju längre du förvarar den. Töm kranen regelbundet eller lägg biokol i hinkarna. Du kan också använda tidningspapper eller äggkartonger för att hålla vätskebalansen i hinken på en lagom nivå.

Bokashi på vintern

På vintern kan det vara svårt att gräva ned bokashin om det är tjäle i jorden. Du kan då göra på andra sätt.

  • Spara bokashin utomhus i täta kärl, till exempel hinkar med lock. Det gör inget om bokashin fryser.
  • Blanda bokashi och löv i en tunna, balja eller plastback med lock och förvara utomhus. Ingen jord kommer produceras förrän det blir varmt.
  • Blanda bokashin med jord direkt i frosttåliga krukor utomhus och låt stå till våren.

Bokashi ger nytt liv till gammal jord

Har du jord som blivit näringsfattig, till exempel från krukor, sommarblommor eller pallkragar? Då kan du återanvända den genom att blanda i bokashi. På så sätt behöver du inte byta ut jorden.

Du kan till exempel blanda bokashi direkt i krukorna, minst ett par veckor innan du tänkt plantera. Då hinner surhetsgraden i jorden bli normal. Surjordsväxter så som Rododendron trivs i bokashi som alltid är sur, alltså har ett lågt ph-värde.

Bokashivätska är flytande näring

Bokashivätskan som bildas kan användas som flytande näring till dina växter både inne och ute. Vätskan luktar surt, men lukten försvinner ganska snart efter att du vattnat. Vätskan håller i cirka en vecka i kylskåp.

Tänk på att späda vätskan 1:100. En vattenkanna på fem liter ska med andra ord få en skopa på endast 50 ml, för att inte känsliga växter ska skadas vid vattning. Till känsliga plantor kan du späda ca 1:1000.

Bokashi bra för miljön

  1. Genom att återanvända ditt avfall tar du hand om miljön och hjälper trädgårdens växter att bli starkare.
  2. Koldioxid och kväve binds i jorden istället för att släppas ut som växthusgaser.
  3. Bokashi är ett snabbt sätt att omvandla dina matrester till näringsrik jord.

Fakta: Så fungerar bokashi

Matavfall består av bland annat proteiner, cellulosa, stärkelse och fett. Mikroorganismerna i bokashiströt samarbetar med det organiska avfallet som avger näring och finfördelar avfallet. Matresterna fermenteras/jäser istället för att ruttna.

När mikroorganismerna har fått jobba färdigt inomhus så grävs innehållet i hinken ner i jorden. Då tar jordbakterier, andra sorters mikroorganismer över och gör tillsammans med maskarna om materialet till jord.

Läs mer

Köp din egen bokashi >>
Lär dig mer om kompostering >>

Du är här:

Teman:

Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen