Bokashi – skapa din egen kökskompost

Bokashi – skapa din egen kökskompost

Vill du skapa en naturlig jordförbättrare av dina matrester? Då är det en bra idé att kompostera med bokashi-metoden. Det är en japansk metod för att omvandla matavfall till näringsrik jord. Lär dig mer vad bokashikompostering är här!

Skapa jordförbättring av dina matrester

Bokashi kökskompostering är ett nytt sätt att ta hand om matavfall i Sverige, i Japan har metoden använts länge. Det handlar om att låta mikroorganismer omvandla kött, grönsaker och kaffesump till jord. Allt börjar i en hink där hushållsavfallet varvas med kompostströ i botten för att sedan stå och fermentera. Bokashivätskan tappas av via kranen i hinken och kan användas som flytande näring. Komposten grävs ner i jorden i trädgården. Efter cirka 2 veckor har du jord som ger dig friskare växter och rikare skördar i trädgården.

Kökskompostering - bokashi

Så gör du bokashi

Börja med att införskaffa två bokashihinkar med tätslutande lock att ställa i köket, liksom kompostströ. Allt ska stå i rumstemperatur och det är viktigt att undvika direkt solljus. Medan en hink fylls ska den andra hinken stå orörd och låta sitt innehåll jäsa.

  • Strö två matskedar bokashiströ över dräneringsmattan som ligger i botten av hinken.
  • Börja slänga i matrester, dela större bitar i mindre för att korta ner fermenteringstiden.
  • Strö över kompostströ varje gång du fyller på hinken med rester, två matskedar per liter mat. Om du har kött, fisk, ost och ägg kan du använda lite mer för att snabba på fermenteringen.
  • Öppna inte hinkens lock mer än en till två gånger om dagen för att inte störa processen. 
  • Fortsätt fylla på din hink med matavfall tills den är full.

Fermenteringav bokashikompost

När hinken är full ställer du den åt sidan. Låt innehållet efterjäsa i rumstemperatur (undvik direkt solljus) i ca. två veckor tills fermenteringen är klar och använd den andra hinken under tiden. Dränera hinken på bokashivätska några gånger per vecka för att inte fermenteringen ska bli för blöt. Bokashihinkar har en tappkran som underlättar dräneringen. Vätskan kan utspädd användas som näring till växter både ute och inne.

Bokashi i trädgården

Du kan gräva ner Bokashihinkens innehåll direkt i jorden ute i trädgården, tänk bara på att täcka med jord. Efter ungefär två veckor är komposteringen redo att användas då matresterna har omvandlats till jord. Då kan du plantera direkt i jorden eller sprida ut den i rabatter, pallkragar och trädgårdsland.

Gödning med bokashivätska

Vätskan från bokashin kan du använda som flytande gödning till dina växter inne och ute, tänk bara på att späda vätskan 1:100. En vattenkanna på fem liter ska med andra ord få en skopa på endast 50 ml, för att inte känsliga växter ska skadas vid vattning. Genom att återanvända ditt avfall tar du hand om miljön och hjälper trädgårdens växter att bli starkare.

Läs mer

Köp din egen bokashi >>
Lär dig mer om kompostering >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc