Fröskola – så från frö inomhus

Fröskola – så från frö inomhus

När du sår från frö får du se hela processen hos en växt, från ett litet frö till en fullväxt planta. I vår fröskola lär du dig att så från grunden, och att ge dina fröer rätt förutsättningar till att gro och växa. Läs mer här!

Lär dig odla från frö i vår fröskola

Det är en särskild tillfredsställelse att så sina egna frön. Med rätt omsorg och kunskap om processen hos en ung planta kan du skörda både ätbart och snittblommor i sinom tid.

När är det dags att så?

Om du har rätt belysning och fuktighet inomhus kan du så när som helst på året. Men om du planerar för att placera ut dina plantor i trädgården eller på balkongen finns det vissa tidsaspekter att tänka på, eftersom en del frön behöver lång tid på sig att utvecklas.

  • Januari och februari – i början av året är tiden inne att så frön till grönsaker som purjolök, selleri, aubergine, paprika och chili. Blommor till trädgårdens rabatter som även tar lång tid på sig är palettblad, pelargon och verbena.
  • Mars och april – lite senare under våren är det dags att så i princip allt annat som bör förodlas innan utplantering under sommaren.

Tips: viktigt att tänka på är att inte så alltför tidigt om det inte rekommenderas på fröpåsen, det kan ge rangliga och klena plantor.

Från frö till planta

Vad finns det att tänka på när du sår från frö? Bland annat att förutsättningarna ska vara rätt, såsom värme, vatten och fuktighet. Dessa sju punkter hjälper dig i processen att så frön:

  1. Krukor. Små plastkrukor, ituklippta mjölkpaket eller sålådor fungerar perfekt att så frön i.
  2. Jord. Fyll på med såjord och tänk att större frön behöver mer jord än ett mindre frö. Tryck till jorden lätt och vattna igenom så att det är jämnt fuktigt.
  3. Så dina frön. Så två till fyra frön i varje kruka och placera dessa jämnt över ytan. Täck med lite såjord. (Frön som är ljusgroende ska dock inte täckas, läs på respektive fröpåse).
  4. Skapa ett miniväxthus. Under vintern är luften inomhus ofta torr, och luftfuktighet är viktigt att tillföra inomhusodlingen. Sätter du ett genomskinligt plastlock för krukorna skapar du ett växthusklimat som gör att fukten inte dunstar bort.
  5. Vattna. Glöm inte att vattna din sådd. Jorden får inte vara för blöt men ska heller inte torka ut helt. Vattna varsamt och se till att fröer inte flyter ut från sin planterade position, vilket kan hända om de inte rotat sig ännu.
  6. Mycket ljus. Växtbelysning är viktigt om du sår fröer under vinterhalvåret. LED-belysning ger ljus samtidigt som det är energieffektivt.
  7. Värme. Dina fröodlingar vill ha värme, men ändå svalt rent inomhusmässigt sett. Tänk 18 till 19 grader. Ett tips är att inte ställa odlingen för nära ett element eftersom det torkar ut och kan göra odlingen för varm.

När plantan har två bladpar

Ta av plasthöljet och lufta när det bildas kondens hos dina småplantor. När dessa sedan har två bladpar behövs inget skydd längre. Plantera även om plantorna i blomjord och i större krukor när de två bladparen har uppenbarat sig. Ge näring först efter ett par veckor efter omplanteringen.

Utplantering av dina plantor

När dina egenodlade plantor växt till sig och risken för nattfrost är över, är de redo att planteras ut. Kom ihåg att avhärda plantorna innan de flyttar utomhus på heltid. Låt växterna stå ute på en skuggig plats under dagen, några timmar åt gången. Plantera sedan ut i allt från krukor och rabatter till blomlådor och köksland.

Läs mer

Så frön i höst och möts av blommor i vår >>
Jordskola – bästa möjliga jord till dina växter >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc