Fröskola – så från frö inomhus

Det finns många ätbara godsaker och fina blommor som du kan så själv för att sedan gå och plocka och lägga i sallader och grytor eller binda en bukett av. Läs mer om hur du lyckas med frösådden och hur du bör sköta dina plantor när de vuxit till sig.

Fröskola – så från frö inomhus

Varför så inomhus?

Det finns flera anledningar och fördelar med att så inomhus. Vissa plantor tar lång tid på sig att blomma eller sätta frukt och då kan det vara bra att börja inomhus så de hinner växa till sig lagom till sommaren.

Vad behövs för att så inomhus?

Om du bara har rätt tillbehör och en bra belysning så kan du så när som helst under året. Tänk på att dina plantor kan komma att kräva mer plats när de växer till sig så se till att ha ordentligt med utrymme när fönsterbrädan inte räcker till. I övrigt bör du checka av följande när du planerar för frösådden.

fröskola

Tips! En del hemmaodlare sätter frösådden på olika hyllplan och kompletterar med växtbelysning på varje hylla.

Då bör du sätta igång förodlingen

Du kan sätta frön under alla tider på året, men de bästa tiderna är runt januari-februari om du vill ha grönsaker till sommaren. Chili och paprika är de grönsaker som behöver längst utvecklingstid. Vissa blommor som pelargon och heliotrop kräver också tid innan de blommar. De kan du så under tidig vårvinter.

När mars-april kommer bör resten av förodlingen av andra plantor göras så att de spirar och är redo att planteras ut under sommaren.

Fröer som kan vänta

Vissa fröer ska absolut inte sås före mars-april av olika orsaker. De kan behöva allt dagsljus de kan få eller de har tendens att växa sig så stora inne att det blir för svårt att plantera ut dem när plantorna växt sig höga.

  • Tomater ska helst inte sås innan slutet på mars/början av april då de är mycket ljusberoende.
  • Gurkor vill ha mycket värme och får inte planteras utomhus om natt-temperaturen understiger 15 grader.
  • Ärtor och bönor brukar bli stora och fröna gror dessutom inte under en jordtemperatur på 12 grader. Många väntar därför till maj för att göra en direktsådd.

Så med rätt förutsättningar för starkare plantor

Ett frö behöver rätt dos av värme, vatten och fukt för att växa till sig till en fin planta. Det finns flera saker du kan göra för att hjälpa frösådden på traven så den mår bra.

  1. Olika krukor i en trivsam miljö. Använd krukor, kärl, urklippta mjölkpaket eller äggkartonger. Fröer mår bra oavsett vad, så ta tillvara saker du har hemma. Låt krukorna ha en bra luftfuktighet genom att täcka dem med plast eller sätt dem i ett minidrivhus så de trivs i rätt miljö.
  2. fröskolaRätt mängd jord och en jämn fröfördelning. Större fröer behöver vanligen mer jord än mindre fröer. Tryck till jorden lite lätt när du sår och fukta med en sprayflaska med ljummet vatten. Så två till fyra fröer i varje kruka och var noga med att fördela dem jämnt. Häll på ytterligare såjord men tänk dock på att ljusgroende frön inte ska täckas över.
  3. Rätt temperatur och ljus. 18-19 grader är idealiskt för en frösådd. Den vill ha värme men samtidigt inte för varmt så undvik placering i starkt solljus eller vid ett element. Fröer behöver ljus för att gro till plantor. Sår du under vintern, se till att ha LED-ljus eller växtlampa närvarande så att de får det ljus de behöver.

Glöm inte att vattna!

Dränk inte frösådden med vatten men vänta heller inte med att vattna så att jorden blir för torr. Vattna varsamt så att jorden är fuktig och kontrollera så att fröerna inte flyter iväg.

OBS! Den första växtnäringen ges cirka tre veckor efter omplanteringen.

När plantan börjar synas

fröskolaDet är alltid en glädje när de första bladen på en planta börjar att uppenbara sig. Men när de två första bladparen visar sig kan du börja tänka på omplantering i större krukor. Detta måste göras varsamt så att de små rötterna inte tar skada. Ställ den nya krukan ljust och svalt eller använd en växtlampa. Nu börjar det bli dags att ställa ut plantan i drivhus eller låta den ha plastlock över sig.

Dags för omplantering

När sedan plantan börjat växa till sig kan du ställa den utomhus. Var noga med att det inte är frost under natten. Det är viktigt att du vänjer plantorna vid att stå utomhus, så kallad avhärdning. Börja med att ställa dem svalt på en relativt skuggig plats några timmar under dagen. Så småningom kan du plantera ut dem i blomlådor och rabatter eller små trädgårdsland.

Väx med uppgiften

Det är roligt att så och se små plantor växa till sig med tiden. Så själv eller tillsammans med familj och vänner och väx med uppgiften varje gång du sätter nya frön. Det är både lärorikt och trevligt och en fröjd att kunna äta sina egna grönsaker och plocka egna blommor från frösådden.

Lär dig mer om försådd i vårt trädgårdsprogram:

Vill du se fler avsnitt? Logga in på Mina sidor

Läs mer

Du är här:


Växtnäring universal
Medlem 79,90:-

Växtnäring universal

1 L

119:-
Läs mer

Premiumjord

15 L

8990
2 för 149:-
Läs mer

Minidrivhus i glas

Längd 36 cm, Svart

399:-
Läs mer

Fiberkruka 12-pack.

Bredd 5 cm, Beige

2990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen