Så frön i höst och möts av blommor i vår

Så frön under tidig och sen höst – och möt våren med en trädgård som blomstrar. Vilka frön lämpar sig väl för övervintring? Läs mer här i vår guide och gör sådden i höst innan frosten kommer.

Så frön i höst och möts av blommor i vår

Övervintrande fröer och småplantor

När hösten närmar sig är naturen mogen och redo för nysådd inför nästa säsong. Passa på att så övervintrande fröer i jorden under september, oktober och november för att mötas av grönska när våren kommer och värmen återvänder.

Fröer att så tidigt på hösten

Vissa fröer bör du så tidigt under hösten, redan i augusti och september. Dessa ska nämligen hinna gro till en liten planta innan frosten kommer. Några av de växter som lämpar sig för tidig höstsådd är dessa fem favoriter:

  • Blåklocka Campanula persicifolia – en perenn som trivs i mager och väldränerad jord. Så i soligt läge.
  • Mariaklocka Campanula medium – tvååring som vill ha lucker och mullrik jord. Läget är sol till halvskugga.
  • Pensé Viola x wittrockiana – så i augusti för tidig vårblomning, övervintra skyddat. Trivs i sol till halvskugga.
  • Prästkrage Leucanthemum vulgare – klassiker som är både flerårig och anspråkslös. Trivs i sol till halvskugga.
  • Förgätmigej Myosotis sylvatica – en tvåårig, nätt växt som trivs i de flesta jordar. Kan sås i sol, halvskugga och skugga.

Plantera frön och håll sådden fuktig genom att vattna försiktigt. När plantorna har växt till sig och kylan kommer är det dags att täcka med löv eller fiberduk, då klarar de vinterkylan bättre.

Fröer att så senare

Det finns dessutom fröer som du med fördel kan så senare på hösten. Detta för att inte plantan ska hinna titta fram och skadas av vinterkylan, i stället gror de när våren kommer. Att tänka på är att så frön i jord innan frosten kommer, så sent som i oktober och november.

  • Blåklint Centaurea cyanus – trivs i näringsrik jord på solig plats, sås på hösten för att blomma lagom till midsommar. Ettårig och anspråkslös.
  • Ringblomma Calendula officinalis – lättodlad rabattblomma som frösår sig och kommer igen nästa år. Trivs i väldränerad och näringsrik jord i soligt läge.
  • Pionvallmo Papaver somniferum – ettårig vallmo som vill stå i full sol i väldränerad jord. Så sent på hösten.
  • Riddarsporre Delphinium elatum – en perenn som trivs i mullrik trädgårdsjord och vill torka ut mellan vattning. Bästa läget är sol till halvskugga.
  • Kornvallmo Papaver rhoeas – ettårig blomma som gärna frösår sig och kommer igen, år efter år. Trivs på vildängar och i full sol.

Tips: så dina frön med lämpligt avstånd, och följ anvisningarna på fröpåsarna. Fyll igen med jord, men se till att inte täcka för mycket.

Vad växer var?

Glöm inte att märka din sådd med etiketter eller små skyltar, så vet du vad som tittar fram när värmen kommer och snön smälter. Det är annars lätt att missta unga plantor för ogräs.

Läs mer

Förläng sommaren i trädgården >>
Plantera blomsterlök på hösten >>
Gör höstfint på balkong, altan och vid entré >>

Du är här:


Pionvallmo

Flerfärgad

1890
5 för 4
Läs mer
Ringblomma 'Pacific Beauty'
40%

Ringblomma 'Pacific Beauty'

1494 2490
Läs mer
Riddarsporre 'Imperial' mix
40%

Riddarsporre 'Imperial' mix

1494 2490
Läs mer
Pensé 'Swiss Giants'
40%

Pensé 'Swiss Giants'

2394 3990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen