Plantera blomsterlök på hösten
När hösten kommer är det perfekt tid att plantera vårblommande lökar så som tulpan, scilla, påskliljor och snödroppar - som du sedan kan glädjas åt under våren. Här får du våra bästa tips och råd för ett lyckat resultat.
Hösten är rätt tid för att plantera blomsterlök
Det vi kallar höstlök är bland annat tulpaner, krokus, allium, snödroppar och pärlhyacint, alltså lökväxter som blommar på våren. Det är som ett trolleri varje vår när dessa vackra skapelser kommer upp ur jorden. Kanske har vi till och med glömt att vi satte de bruna och till synes torra lökarna på hösten? De flesta sorters höstlök blommar före många perenner och buskar har kommit igång på våren vilket gör att din rabatt och trädgård blir fin tidigt. Sätt gärna många lökar av samma sort så blir intrycket så mycket maffigare.
Plantering i jord
Låt inte lökarna ligga och torka när du köpt dem. Ner med dem i jorden så fort som möjligt. Blomsterlök trivs bäst i väldränerad jord, blir jorden för blöt finns det risk för att lökarna ruttnar.
- Smålökarna ska först i jorden. Sätt dem gärna under buskar eftersom de, om du har tur, sprider sig snabbt utanför landen och in i gräset. Sätt lökarna i ett jorddjup som motsvarar två eller tre gånger lökens storlek, små lökar bör inte komma längre ner än 5 cm.
- Narcisser och påskliljor kan du sätta lite senare och tulpanerna ännu en månad senare. Sätt alla lökar i ett jorddjup som motsvarar två eller tre gånger lökens storlek.
Sätt gärna löken i grupper med samma sort så får du en riktigt fin blomsterprakt. Placera helst lökarna i rabatterna så att de senare perennerna täcker lökväxternas blad, eftersom de måste vara kvar tills de vissnar för att samla näring till nästa års blomning. Planera innan du sätter löken och tänk på blomningstid och höjd. Gödsla gärna med lite benmjöl i planteringsgropen. Vattna ordentligt när du satt löken om inte ett ordentligt höstregn ordnar den saken.
Skötsel
Efter blomning börjar all lök att göra sig redo för nästa års blomning genom att samla växtkraft i löken. Därför är det viktigt att låta stjälk och blad vissna ner, dess näring går då tillbaka in i löken.
Ta bort vissnade blommor, frökapslar, eftersom dessa istället stjäl mycket näring från löken. Ge dessutom löken gödsel såsom benmjöl eller lökgödsel en gång på våren. Om man inte vill ha vissnande blad synligt i rabatten kan man antingen försöka knyta ihop dem så de döljs av annat i rabatten eller gräva upp dem och jordslå dem, det vill säga täcka löken med lite jord för att hålla kvar fukten, på något undangömt ställe i trädgården till dess de vissnat ner. När bladen är vissna kan man klippa bort dem och plantera tillbaka dem igen. Då har löken gått in i en viloperiod för att invänta nästa säsong.
Tre tips för att sätta blomsterlökar
- Använd rätt jord och ta hjälp av lökkorgar och lökjärn vid plantering. Korgen gör att löken håller sig på den plats du sätter den på. Järnet hjälper dig att få ner löken på rätt nivå samt att du lättare kommer åt på ställen i rabatten där det är lite trångt.
- För att undvika att rådjur och harar mumsar i sig dina skönheter kan du blanda in sorter de inte gillar t.ex. narcisser, alliumlökar och kejsarkrona.
- Sätt höstlök i krukor på balkongen. Låt tulpaner, hyacinter, narcisser, vårstjärna och pärlhyacinter lysa upp i vår. Krukan ska ha hål i botten. Plantera i lager för lång blomning och isolera med tidningar eller dylikt mot sträng kyla.
Passa på att sätta blomsterlök på hösten så kommer du att kunna njuta under våren när de första snödropparna tittar fram och du ser fram emot livet i trädgården igen. Alla vårblommande lökar ska alltså ner i jorden under hösten och planteras med fördel under september till oktober - och i vissa fall ännu senare.