Bladlöss – hobbyodlarens gissel

Bladlöss finns i alla trädgårdar, de suger näring ur växternas blad och försvagar dem. Blir de riktigt många kan de förstöra både blomning och skörd. Här berättar vi hur du på hållbara sätt håller dem på en rimlig nivå.

Bladlöss – hobbyodlarens gissel

Det finns hundratals arter av bladlöss bara i norden och många arter kan få flera ungar per dag. Det behövs faktiskt inte ens en hane alla gånger, honorna kan i vissa fall klona små kopior av sig själva helt utan att vara befruktade. När det blir alltför trångt på en planta föds ungar med vingar som lätt tar sig vidare till nya växter. Bladlöss kan därmed snabbt inta ett helt område.

Bladlöss ömsar skinn och ett första tecken på dem är just deras vita skinn som ligger på bladen. Själva lusen sitter gärna på nya skott och på undersidan av blad. Ibland kan man se hur bladen rullat ihop sig, det beror på att bladlusen sprutat gift i dem vilket hindrar tillväxten. 

Kan leda till svampangrepp

Bortsett från att bladlöss försvagar plantorna när de suger näring ur dem lämnar de en lite kladdig avföring efter sig, så kallad honungsdagg, i den fastnar lätt luftburna svampsporer och plantan kan då även drabbas av svampangrepp, till exempel sotdaggsvamp.

Vissa sorters myror älskar den söta honungsdaggen och mjölkar gärna bladlössen på dem, i gengäld skyddar de dem mot rovinsekter, till exempel nyckelpigor. Men trots att bladlöss är ett otyg för odlaren finns det som tur är mycket man kan göra för att bekämpa dem.

Gynna rovinsekterna

För att antalet bladlöss ska hållas på rimlig nivå är det viktigt att hålla koll på angreppen tidigt samt att gynna deras naturliga fiender, som exempelvis nyckelpigor, tvestjärtar, parasitsteklar, nätvingelarver och bladluslejon (guldögonsländans larver), de äter alla mängder med bladlöss.

Med rovinsekter i trädgården blir bladlöss sällan ett problem. Och det rovinsekterna främst vill ha är mångfald.

Odlar du många olika växter och blommor skapar du alltså en miljö där bladlössen får det svårare – och det är inte bara på grund av att deras fiender gynnas. Bladlöss är nämligen rätt förtjusta i monokulturer, det vill säga motsatsen till mångfald.

När det bara växer en och samma växt på en stor yta får de nämligen obegränsat med sin favoritmat. Så mixa och blanda gärna friskt i land och rabatter.

Ett annat sätt att gynna rovinsekter är att sätta upp bon åt dem, det finns fina nyckelpigebon att köpa och tvestjärtar gillar en fuktig ihoprullad tidning att gömma sig i. Placera dem nära bladlössens kolonier så är de snart på jakt.

Håll växterna starka och friska

Bladlöss ger sig gärna på svaga växter, det är därför viktigt att hålla växterna i form så att de bättre står emot angrepp, till exempel genom att gödsla regelbundet och sköta vattningen. Uttorkade plantor är mer attraktiva för bladlössen eftersom de har en större koncentration av sockerlösning. De dyker därför gärna upp när det är torrt ute.  

Giftfria metoder

Insektsgift mot bladlöss är en dålig idé eftersom det samtidigt dödar bladlössens fiender, rovinsekterna. Dessa tar sedan lång tid på sig att komma tillbaka medan bladlössen snabbt kan reproducera sig och bli ännu fler än tidigare. Paradoxalt nog ökar alltså bladlössen på sikt om du försöker förgifta dem, detta gäller även för exempelvis mygg och många andra skadeinsekter.

En hemmagjord lösning som vatten med såpa är skonsammare, men ändå effektiv om den träffar lusen direkt. Du kan även klämma ihjäl lössen eller helt enkelt spruta bort dem med en hård vattenstråle, rovinsekterna äter då upp dem nere på marken. Angripna delar kan också klippas bort i vissa fall, till exempel på bondbönor där de ofta sitter kolonier i toppen.

Ett annat hjälpmedel är klisterskivor som placeras bland de angripna växterna.

 7 tips: Bekämpning av bladlössen 

  1. Gynna rovinsekterna genom att plantera många olika sorters växter, till exempel är ringblommor, dill och rölleka populära.
      
  2. Spraya växterna med såpvatten, eventuellt med någon droppe alkohol (T-röd) i, det både kväver och torkar ut lössen.
      
  3. Spola ner dem från plantan med en hård vattenstråle. Om du har gott om rovinsekter i trädgården som kan ta hand om lössen när de faller till marken fungerar denna metod bra.
       
  4. Kläm ihjäl dem med fingrarna, eller rulla en klibbig klädroller över växten.
       
  5. Klipp bort hårt angripna delar av växten, om du kan göra det utan att skada plantan.
     
  6. Överväg att ta bort bladlössens beskyddare myrorna om du ser deras bo i närheten av angripna växter.
        
  7. Skaffa nyttodjur. I växthus, odlingstunnlar och slutna utrymmen kan du använda dig av köpta nyttodjur som guldögonsländor, bladlusparasitsteklar och gallmyggor. Det går förstås även att släppa ut dem i trädgården, men risken är att de försvinner iväg.


Bladlöss är dock naturliga i en trädgård så att helt eliminera dem är svårt, de kommer alltid att dyka upp då och då tack vare sin enastående reproduktionsförmåga, men som tur är så är de relativt lätta att få bukt med. Lycka till! 
 


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Se fler tips och råd

Mördarsniglar – så blir du av med dem >>
Kålodlarens mardröm – kålfjärilar, kålmal och kålflugor >>
Tvestjärtar – till både nytta och besvär i odlingen >>



Pallkrage

Längd 120 cm, Svart

229:-
Läs mer

Pallkrage

Längd 120 cm, Trä

199:-
Läs mer

Fiberduk pallkrage

Längd 80 cm, Vit

9990
Läs mer

Dill

3990
5 för 4
Läs mer

Ringblomma 'Fiesta Gitana'

3990
5 för 4
Läs mer

Ringblomma 'Pacific Beauty'

2490
5 för 4
Läs mer

Ringblomma 'Ball's Orange'

2490
5 för 4
Läs mer

Dill KRAV

Ø10,5 cm, Grön

4590
3 för 129:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen