Tio tips på växter som present

Det är alltid roligt att ge bort en fin växt i present, vare sig det är som julklapp, till födelsedag, fars dag, mors dag, eller när du helt enkelt bara vill skämma bort någon. Hos oss hittar du alla möjliga typer av växter som lämpar sig väl att ge bort som present - här är tio av våra bästa presenttips.

Tio tips på växter som present

1. Bonsaiträd

Bonsaiträd som present

Bonsaiträd såsom bonsaifikus är perfekt att ge bort till den som vill ha en lättskött men häftig växt. Med en låg höjd och ändå tjock stam ser den verkligen ut som ett litet träd. Kombinera gärna ditt bonsaiträd med en snygg kruka.

2. En orkidé

Orkidé som present

Orkidéer tillhör svenskarnas favoritblommor, vilket är lätt att förstå. Men visste du att det finns många ovanliga orkidésorter som verkligen sticker ut och lämpar sig perfekt som present till den som gillar det lite annorlunda? Några exempel är den klarblåa ”Royal Blue”-orkidén, den annorlunda hybriden ”Wild White”, eller den spektakulära dendrobiumorkidén ”Firebird”. Orkidéen mår bäst i en orkidékruka i till exempel glas. Tänk på att orkidéen är känslig för vinterkyla, så paketera in den väl om den ska transporteras ute på vintern.

Tillätt näring till orkidéen:

  • Om växten har liten tillväxt
  • Om bladen är missfärgade eller fläckiga

3. Venus flugfälla

Köttätande växt som present

En egen köttätande växt på fönsterbrädan är det perfekta presenttipset till personen som kanske inte är växtintresserad idag. Venus flugfångare med sina huggtandade ”käftar” är verkligen en grönväxt utöver det vanliga, och den fångar faktiskt flugor på riktigt! Alla som någon gång spelat tv-spelet Super Mario Bros känner definitivt igen Venus flugfällan som de farliga blommorna i de gröna rören.

Läs också:
Köttätande växter, så funkar det

4. Kaktusen ”Euphorbia”

Kaktus som present

Euphorbia är egentligen ingen kaktus rent vetenskapligt, men med sitt klargröna taggiga utseende är den för de flesta av oss just det vi tänker på när vi tänker kaktus. Kaktusar blir allt mer populära och är mycket lättskötta. De lämpar sig utmärkt som present till den som vill ha trendiga och gröna inslag i sin inredning. Andra roliga kaktusar att ge som gåva är korallkaktusen och bollkaktus. Kombinera gärna kaktusen med en snygg inomhuskruka som pricken över i.

5. Elefantöra

Elefantöra som present

Trendväxten nummer ett de senaste åren. Elefantöra är så pass lättskött att den verkligen passar alla, oavsett grad av gröna fingrar och en garanterat uppskattad present att ge bort till någon som tycker om växter. En sann klassiker som fått ett uppsving igen.

6. Aloe vera

Aloe vera som present

Aloe vera-växten är extremt lättskött och har iögonfallande tjocka blad. Aloe vera är en av de läkeväxter som använts längst under mänsklighetens historia, samtidigt som det är en fin krukväxt. Den hade i gamla Egypten smeknamnet ”Odödlighetens växt” – en toppenpresent till någon du vill önska ett långt och friskt liv!

7. Färdigt odlingskit för tomat, chili eller andra grönsaker

tomat och chilli

Allt du behöver för att komma igång med odlingen inomhus redan under vintern. Så frön och plantera redan under vintermånaderna på köksbänken. Framåt vårkanten kan du sedan plantera ut i en kruka eller pallkrage. En perfekt present för den som vill kunna odla hemma på liten yta, och få njuta av känslan att så småningom äta upp sin egen skörd. Kombinera gärna presenten med en fin växtbelysning för att kunna odla under årets mörkare månader.

8. En pytteliten palm

Minipalm som present

Palmer behöver inte vara jättestora – den knappt decimetern höga bergpalmen är en fin växt att ha som liten detalj i sin inredning, eller gör sig bra på en ledig plats i en bokhylla. Komplettera med en snygg minikruka och du har en optimal present för den trångbodde!

9. Blomsterananas ”Primera”

Blomsterananas som present

En blommande krukväxt som verkligen är något utöver det vanliga med läckert melerade blad och en ståtlig rosa blomning. Den är också lättskött! Ett present till någon som tycker om att sticka ut ur mängden.

10. Ett eget olivträd

Olivträd

Låt drömmen om Medelhavet leva hela året med ett eget olivträd. Olivträdet kräver en del skötsel och mycket solljus och värme, men kan då med tiden ge ätbara oliver även i nordiskt klimat. En kul present som passar den trendiga!

Observera att olivträd och andra medelhavsväxter är säsongväxter och finns inte alltid tillgängliga, se din butiks sortiment för att se om de finns inne just nu.

Mer inspiration till presenter

Lättskötta växter >>
Kaktus - mycket mer än bara taggar >>

 Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen