Lättskötta växter

Lättskötta växter

Många tycker att det är vackert med gröna växter i fönstren. Det ger en känsla av hemtrevnad. Väljer du blommande krukväxter så ger det en färgklick och en härlig känsla av sommar hela året om.

Oavsett val så finns det en lång rad av lättskötta växter att välja på. Många växter kräver särskild omvårdnad och då blir växterna mera till en hobby än bara en fin inredningsdetalj. Men misströsta inte, för den som inte har tid att ägna sig åt mer än sporadisk vattning och som ändå längtar efter blomsterprakt och grönska, finns en lång rad av lättskötta växter att välja på.

Fina lättskötta växter med låga krav

Det finns lättskötta växter som bara är härligt gröna och så finns det de som blommar emellanåt. De flesta har gemensamt att de klarar av att torka ut rejält mellan vattningarna, vilket är en stor fördel om du har en tendens att glömma, eller om du ofta reser bort.

Krukväxter trivs olika bra i olika lägen. Oftast finns fönster i flera väderstreck så detta behöver inte stå i vägen för ditt val av växt, men det kan vara bra att ta reda på om växten vill ha solljus eller trivs bäst i skugga.

Taggar, blommor eller blad?

Växter är effektfulla vilken sort de än är. Kanske längtar du till varmare breddgrader och vill skapa en känsla av öken eller blomprydda Medelhavsöar i ditt hem.

En Citronfikus med vackert gröna blad gillar mycket ljus och ser ut som ett litet bonsaiträd. Den trivs bäst på en solig plats och klarar av att torka ut mellan vattningarna.

En praktfull kaktus i vardagsrumsfönstret drar garanterat blickarna till sig. Har du tur kan det till och med hända att den blommar, särskilt om du låtit den stå svalt en period. Kaktusar klarar temperaturer mellan 10-25 grader och trivs såväl i stark sol som i skugga.

Dracenaväxter

Dracena är en glansigt grön inomhusväxt som finns i flera olika varianter, såsom exempelvis kantdracena. Stabil, tålig och luftrenande och ställer inga höga krav på vare sig ljus eller vattning.

Garderobsblomma

Garderobsblomma är en synnerligen lättskött klassiker som aldrig går ur tiden. En favorit i många företagsfönster, där looken är viktig men tiden är knapp. Kravlös grön växt som klarar det mesta, där av namnet.

Porslinsblomma

En porslinsblomma kan med fördel torka ut mellan vattningarna. De behöver oftast lindas upp på någon form av ställning, till exempel som på en båge. Med rätt ljusförhållanden kan du ha turen att få se små vita, väldoftande blommor ta form framför dina ögon. De är så perfekta och blanka att de för tankarna till konstgjorda material, som t.ex. porslin.

Monstera

Monstera är en relativt stor grön växt med klart gröna blad och ett friskt utseende. Kräver utrymme men vill helst inte stå i direkt solljus. Perfekt för dig som gillar att ha stora men få växter omkring dig.

Elefantöra

Elefantöra – ju mindre ljus desto större blad. Spretig, kravlös och charmig växt som ser ut som elefantöron på stjälk.

Vill du veta mer?

Få tips och råd till hur du enkelt sköter om och vårdar olika sorters växter:

Lättskötta växter - snabb guide för överlevnad >>

Missa inte hela vårt utbud av gröna växter >>