Skapa en köksträdgård

Ekologiska tomater, rejäla jordärtskockor eller kanske krispiga sallatsblad? Många drömmer om att kunna gå ut i trädgården och plocka sina egna grönsaker till middagen. Men hur bygger man egentligen upp en köksträdgård? Här ger vi tips på vägen.

Skapa en köksträdgård

Att odla sina egna grönsaker ger fördelar både smakmässigt och ekonomiskt. Oavsett om du odlar lite på balkongen eller satsar på att bli helt självförsörjande finns mycket att vinna. Det behövs faktiskt inte mer än 800 kvm för att kunna försörja en familj på fyra med grönsaker under ett år.

De flesta grönsaker är enkla att odla, men förstås händer det emellanåt att en sådd fallerar, det kan exempelvis bero på otur med vädret, för gamla frön eller fel sorts jord.

Genom att tänka på följande ökar chansen till god skörd; 

  1. Jorden – De flesta grönsaker vill ha en djup, näringsrik, väldränerad och lucker jord. Vissa växter, främst örter kan dock föredra magrare jord. Läs på om vilken jord den specifika grönsaken vill ha innan du planterar. 
  2. Majoriteten av grönsaker älskar sol. Placera grönsakslandet och odlingarna på en solig plats (minst 6h full sol per dag) och helst även i lä. 
  3. Vattna och gödsla dina grönsaker regelbundet, men undvik eller var försiktig med gödslingen i början när plantorna är späda. Läs på om näringsbehovet hos den specifika grönsak du tänker odla. En pumpa kan till exempel behöva mängder med näring medan potatis vill ha mer näringsfattig jord.

Kolla in våra växtguider med bra råd för varje enskild växt

Hur ska odlingarna se ut?

Precis som du vill! Du kan odla direkt på marken, i kärl eller i pallkragar. Har du ont om plats kan odling på spaljéer och annan vertikalodling ge extra utrymme. Upphöjda bäddar ovan mark blir varmare lite tidigare om våren och är ofta lätta att dränera. Odlar du i kärl är det en fördel om de är rejäla och har dräneringshål.

I en trädgård mår vi bra av avgränsande rum. Grönsaker kan användas till att göra helheten mer ombonad, till exempel kan en häck mot grannen skapas av högväxande jordärtskockor eller en berså omringas av bärbuskar. Tänk också på att rita in trädgårdsgångar så att du kommer åt att sköta dina växter. 

Bra jord är halva jobbet 

Utan en bra jord är det nästan omöjligt att få skörd. Du kan använda grönsaksjord som är avsedd för just de grönsaker du väljer att odla, eller tillverka din egen jord, till exempel genom att täckodla – det vill säga regelbundet lägga tjocka lager med organiskt material runt plantorna. Under nedbrytningen släpper materialet ifrån sig näring som minskar behovet av gödsling.

Köpt jord går att odla i direkt och är enkel att hantera. Den behöver i regel gödslas under odlingssäsongen exempelvis med kompost, bokashi, nässelvatten eller naturgödsel.

Läs också
Välj rätt jord och gödsel när du ska odla

Om du vill odla i befintlig jord kan den förbättras med kompost

Placering av odlingsbäddarna

Placera grönsakslandet på relativt plan väldränerad mark i soligt läge, gärna en bit från träd och buskar vars rötter kan konkurrera om vatten och näring.

Vilka grönsaker ska odlas?

Odla precis vad du vill, men se till att växterna är härdiga i din odlingszon och får rätt förutsättningar vad gäller jord, gödsel och sol.

När ska du odla?

Året runt! I januari kan du komma igång med chili och verbenor och senare på våren med potatis, tomater, gurka och många andra grönsaker. På sensommaren kan en extra sådd av dill och spenat hinna utvecklas och vissa fröer kan även vintersås.

Läs också
Odlingskalender – månad för månad

Kryddor och örter

Kryddor och örter kräver i regel mycket sol. Vissa vill ha mager jord. Frostkänsliga kryddor kan tas in under vintern om du planterar dem i kruka.  

Växthus och odlingstunnlar

Växthus och odlingstunnlar förlänger säsongen. Har du möjlighet är det värt att satsa på större modeller. De ger bättre ventilation – och inte minst, mer plats.

Läs också
Välj rätt växthus – läs trädgårdsmästarens tips


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Du är här:


Blombord
Sänkt pris

Blombord

Längd 57 cm, Grå

199:- 699:-
Läs mer

Pallkrage

Längd 120 cm, Svart

229:-
Läs mer

Växthus Stina till pallkrage

Längd 120 cm, Svart

899:-
Läs mer

Odlingslåda med spaljé

Längd 80 cm, Svart

999:-
Läs mer

Pallkrage

Längd 80 cm, Trä

159:-
Läs mer

Pallkrage

Längd 120 cm, Trä

199:-
Läs mer
Växthus Vinyl till pallkrage
Outlet 50%

Växthus Vinyl till pallkrage

Längd 120 cm, Transparent

27450 549:-
Läs mer

Innerduk till pallkrage

Längd 120 cm, Svart

9990
Läs mer

Odlingskrage i obehandlat järn

Ø60 cm, Rost

329:-
Läs mer

Växthus Eleonore till pallkrage

Längd 80 cm, Svart

799:-
Läs mer

Spaljéstöd pallkrage

Längd 100 cm, Trä

129:-
Läs mer

Pallkrage

Längd 80 cm, Svart

179:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen