Anlägga trädgårdsgång - så gör du en snygg gång i trädgården

Trädgårdsgångar underlättar promenader genom trädgården och skyddar växter och gräsmatta från att trampas ned. Här går vi igenom olika material, metoder och tips för stigar i trädgården.

Anlägga trädgårdsgång - så gör du en snygg gång i trädgården

Gångar är både praktiska och estetiskt viktiga i en trädgård. De leder ögat mot trädgårdens olika ytor och skyddar känsliga ytor från att beträdas. Du kan till exempel ha en dedikerad gång till trädgårdslandet som du kan rulla skottkärran över, istället för att köra den öve gräsmattan. En gång gör också att du slipper smutsa ner fötter och skor lika mycket när du går eftersom ytan är hårdgjord, vilket är praktiskt när höstregnen kommer. 

Trampstenar i en damm är ett kreativt alternativ till en bro i exempelvis en trädgård i japandi-stil. 

Olika material för trädgårdsgångar

  • Grus: Ett prisvärt och lättarbetat material. Grus ger en naturlig look och dränerar bra vilket gör att vattnet inte blir stående på ytan. 
  • Dekorsten: Liknar grus men finns i olika färger och former för en mer dekorativ touch. Du kan exempelvis välja en rundad (tumlad) dekorsten för att få en behaglig yta att gå barfota på.
  • Trampsten: Enskilda markstenar utlagda med avstånd för att skapa en stig. Ofta gjorda av skiffer, granit eller betong. Kan även placeras som trampsten i en rabatt. 
  • Marksten: Ett slitstarkt material som kan läggas tätt (med fogsprång) för en jämn, enhetlig yta. Finns i olika storlekar och färger. 
  • Tegel: Klassiskt, tidlöst och kan placeras i olika mönster för att ge liv åt ytan. 
  • Trä: Det är inte så vanligt att man anlägger en hel gång av trä, om den inte lyfts upp och får markfri gång, detta eftersom trä direkt på backen riskerar att ruttna. Men trä är vanligt för exempelvis broar, och du kan även använda det för stigar om du ser till att underlaget är dränerande. 

Se vårt sortiment av marksten, trampsten och dekorsten

En trädgårdsgång i Nordisk stil.

Fog mellan markstenar 

Väljer du marksten och lägger dessa tätt har du lite olika val för fogen mellan plattorna. Fogarna kan exempelvis fyllas med fogsand, sand eller stenmjöl. Det finns även de som väljer fastfog, hårdfog eller dränerande fog för att slippa ogräs. 

Vilken typ av metod och material du väljer spelar roll för såväl underhåll som teknisk livslängd. Exempelvis finns det vissa sorter som myror helst undviker, likaså sorter som är mer eller mindre påverkansbara när det kommer till ogräs, mossa, tjäle och regn. 

Fogsand är det klassiska valet, den är ganska bra på de flesta av ovan nämnda områden samtidigt som den är snäll mot plånboken. Fogsanden borstas ner i fogarna och ytan paddas. Därefter görs proceduren om tills man har tillräckligt stabila och välfyllda fogar. Underhållet består sedan av att, vid behov, fylla på. 

Detsamma gäller stenmjöl, med skillnaden att stenmjöl är ett bättre val när du har väldigt täta fogar, fogar som bara bara är uppemot tre millimeter. 

Hårdfog, fastfog och liknande produkter är bättre på att hålla borta ogräs, myror och dylikt eftersom ytan blir flexibel men fast. Du behöver heller inte underhålla ytan på samma sätt som med exempelvis fogsand. Ytan blir hårdare, men dränerar fortfarande vatten. Vissa sorter kan du högtryckstvätta, andra inte. Nackdelarna är att det här alternativet kostar mer och att många sorter inte kan läggas året om då det behöver vara torrt och plusgrader ute. 

En trädgårdsgång i klassisk stil.

Så anlägger du en trädgårdsgång 

Börja med att bestämma var gången ska gå och vilken funktion den ska fylla. Ta hänsyn till trädgårdens layout och hur gången kommer att användas. Ska du exempelvis ha utplacerade trampstenar med relativt stort avstånd sinsemellan, eller en mer enhetlig trädgårdsgång? Du skulle till exempel kunna ha en gräsmatta med utplacerade trampstenar som leder ner till en damm, eller så kan du ha en fast grusgång mellan växthuset och köksträdgården för att enkelt kunna köra transportera växter, jord och annat mellan dessa områden. 

När du vet hur du vill ha det är det dags att påbörja arbetet. Gräv upp området där gången eller trampstenarna ska ligga. Djupet beror på materialtyp, men ett djup på minst 15-20 cm är vanligt. 

Många börjar med att lägga en markduk i botten för att förhindra att ogräs tar sig upp underifrån. Den används också för att skilja makadam- eller gruslagret från underliggande jord, vilket hjälper till att hålla materialet stabilt och förhindrar blandning med jorden under. 

Om det är en enhetlig gång kan det även vara en god idé att installera kantstöd som håller materialen och stenarna på plats längs sidorna.  

Kantstenar är ett spännande alternativ för att rama in sin gång. Ska du ha det behöver du gräva ut och förbereda även på den ytan. Kantstenarna bör placeras så att de i överkant linjerar med gräsmattan, detta för att du enkelt ska kunna klippa gräset där. 

Grusång 

Lägg sedan ett lager grus eller makadam som grund, och därefter slitlagret som kan bestå av exempelvis dekorsten. Jämna ut ytan med en kratta. 

Plattor 

Lägg ett lager grus eller makadam som grund, och därefter sättgrus (sättsand) eller sand som underlag för plattorna. På så vis stabiliseras gången och du får bra dränering. Ytan ska paddas ordentligt med markvibrator innan du lägger ut markstenarna, då får du ett jämnt och snyggt slutresultat. 

Nu är det dags att placera ut markstenarna eller trampstenarna. Se till att varje sten ligger stabilt och i i våg. När alla stenar är på plats kontrollerar du att mönstret ser bra ut och att ytan är jämn. 

Fyll eventuella mellanrum mellan stenarna med det material du valt för fogen. Borsta exempelvis försiktigt ner fogsand om det är detta du valt för att fylla upp avståndet mellan plattorna. 

Nu är du klar och kan njuta av dina nya trädgårdsgång. 

Underhåll av trädgårdsgången 

Regelbundet underhåll är viktigt för att hålla din trädgårdsgång i gott skick. Detta inkluderar sådant som att rycka ogräs, fylla på mer sand och att tvätta av ytan. Om du slarvar med underhållet riskerar ogräs och mossa att ta över, och i värsta fall kan du sedan få problem med rörelser som i sin tur ger en ojämn yta, detta eftersom växter binder till sig fukt och när vintern kommer skapar det frostsprängning och rörelser i underlaget. 



Trampsten Juno
40%

Trampsten Juno

Ø30 cm, Rost

23940 399:-
Läs mer
Trampsten Antique
Nyhet

Trampsten Antique

Längd 60 cm, Beige

299:-
3 för 2
Läs mer

Dekorsten Carrara 40-60mm

10 kg, Vit

139:-
3 för 2
Läs mer

Sandlådesand

15 kg

6990
Läs mer

Dekorsten marmor

10 kg, Vit

139:-
3 för 2
Läs mer

Dekorsten Millefiori 15-25mm

10 kg, Flerfärgad

139:-
3 för 2
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen