Odlingskalender för juli – detta kan du så nu

Äntligen sommar! Passa på att njuta av en kopp kaffe medan en fjäril sakta fladdrar förbi och passa på att plantera, för nu är det varmt både i jorden och i trädgården.

Odlingskalender för juli – detta kan du så nu

I juli är jorden och luften varm på de flesta ställen och det innebär att du kan så allt som inte kräver kyla för att gro eller har så pass lång utvecklingstid att de måste förodlas tidigt på året.

Grönsaker att så på friland i juli

Se våra grönsaksfröer

   

I juli kan du även så om många av de tidigare vårsådderna för en längre skördesäsong, som exempelvis senapskål, dill och asiatiska grönsaker. De växer snabbt och förlänger skördesäsongen. Såklart kan du också fortsätta att så snabbväxande sommarblommor på friland. Passa även på att så perenner och tvååriga växter för en rikare blomning nästa år.  

Läs också
Perenner i rabatt och kruka – plantering og skötsel

Sätt förodlade plantor i jorden

Har du tillgång till förodlade plantor kan de löpande sättas i jorden allteftersom du skördar och det blir plats i landen, det kan vara plantor av broccoli, rödbetor, bladkål eller majrova till exempel.

Dela plantor och ta sticklingar

Du kan även passa på att ta revor av befintliga jordgubbsplantor och ta sticklingar av andra plantor du vill ha fler av. 

Läs också
Föröka växter med sticklingar

Skörda ofta

I juli börjar en del tidiga grönsaker, bär och kryddor bli färdiga för skörd. Även vitlöken brukar i de varmare zonerna vara klar i slutet av denna månad, närmare bestämt när blasten lägger sig ner. Bygg upp ett förråd till hösten och vintern, men passa också på att så nytt i de luckor som uppstår i landen. 

Vissa kryddor vinner på att skördas ofta då de annars går i blom och sätter frö vilket i sin tur kan få dem att tappa smak. Olika sorters kryddor skördas på skilda sätt, basilika exempelvis blir större och ymnigare om du kniper av topparna ovanför ett bladpar, då kommer plantan att sätta två nya skott där det från början bara var ett. Rosmarin på andra sidan bör istället skördas nedifrån. Genom att ta reda på hur varje sort ska skördas kan du öka skörden på sikt. Se våra växtguider för tips och råd.

Bor du i en varm zon eller odlar i växthus kan du ha tur att få färdiga tomater redan nu. Kom ihåg att löpande tjuva högväxande sorter som kräver det, det vill säga plocka bort de små bladskotten i grenvecken. Tjuvskotten stjäl onödig energi från plantan.

Läs också
Så lagrar du skörden

Plocka blommor

I juli kan du plocka mängder med härliga buketter. Många blommor som luktärter, ringblommor, dahlior och penséer ger ofta ett nytt blomsterflor när de plockas eller beskärs. Det gäller även många blommande perenner, till exempel kantnepeta, nävor, blåklockor och lavendel.  

Läs också
Deadheading – metoden som får dina blommor att blomma på nytt

Torrt och varmt? Glöm inte att vattna

Juli kan vara en varm och torr månad, vattna regelbundet och fortsätt ge näring till de växter som kräver det, som exempelvis tomater, chili och gurka. Lägg gärna gräsklippet från gräsmattan kring växterna, det ger näring, men skyddar också mot uttorkning.

Läs också
Använd gräsklipp för att förbättra din trädgård

Juli är sommarens högtid, njut av skörden och grönskan, spendera timmar bland blommorna och grip tillfället att bara vara i stunden.
    

SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

Odlingskalender – odla själv året runt

Våra bästa odlingstips, månad för månad.

 

Du är här:


Såband rädisa
40%

Såband rädisa

Flerfärgad

3594 5990
Läs mer
Rucola
40%

Rucola

2394 3990
Läs mer

Pak choi

2490
5 för 4
Läs mer

Bondböna 'Superaguadulce'

Grön

6990
5 för 4
Läs mer

Märgärt 'Alderman'

Flerfärgad

2990
5 för 4
Läs mer
Planteringsjord Kvalitet Pall (50 säckar á 40l)
Storköp på pall
Endast online

Planteringsjord Kvalitet Pall (50 säckar á 40l)

50x40 L

2599:-
Läs mer

Blomsterblandning för fjärilar

15 kvm, Flerfärgad

119:-
Läs mer

Blomsterängsblandning storportion

4990
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen