Odlingskalender för november – detta kan du så nu

Grått eller snövitt? Vädret i november kan variera, men oavsett finns det mycket att göra på odlingsfronten. Varför inte förbereda vårens ympning av dina äppel- och päronträd, eller föröka dina buskar med vintersticklingar? Dessutom kan du på vissa håll fortsatt skörda fröer, dela perenner, plantera nytt, höstså eller vinterså.

Odlingskalender för november – detta kan du så nu

Temperaturen i november varierar ofta rejält beroende på var i landet du bor. Det kan vara barmark och plusgrader på ett ställe och stora mängder snö på ett annat.

Att odla i november

På de flesta håll har de flesta växter gått i vintervila och känsliga sommargrönsaker och blommor blivit tagna av frosten.

Bor du i de varmare odlingszonerna söderut där tjälen ännu lyser med sin frånvaro kan du fortsatt skörda fröer, sätta blomsterlökar samt plantera perenner, buskar och träd. När luftfuktigheten är hög och jorden fuktig får plantorna en skonsam start.

Tänk dock på att känsliga växter, exempelvis sådana som inte är riktigt härdiga i din växtzon, hellre bör planteras på våren - även vintergröna växter mår bättre av detta.

Dags att föröka buskar och förvedade växter

Vintersticklingar

I november passar det ofta bra att ta vintersticklingar, det vill säga kvistar av buskar och förvedade växter som till exempel forsythia, pil, kaprifol, fläder, ros, buddleja, krusbär eller vinbär. Sticklingarna tas när växten är i vila och har fällt sina blad i november till januari. Genom att sätta sticklingarna i jord och sköta om dem kan du på ett billigt föröka dina bestånd.

Ta kvistar till ympning

Om du planerar att ympa äppel- eller päronträd för att så småningom få flera olika sorters frukt på samma träd kan du under november passa på att ta kraftiga ettårskvistar, dessa kan sedan förvaras i en plastpåse i kylen till våren. 

Höst och vinterså för tidig skörd nästa år

Höstså

Många fröer kan sås sent på säsongen. Tänk dock på att välja rätt tidpunkt för sådden som kan variera något beroende på vädret, de flesta fröer är inte tänkta att gro förrän till våren, såtillvida att det inte rör sig om frön som bör få ett rotsystem innan tjälen (exempelvis vissa tvååriga blommor som kan få en bladrosett redan på hösten.) 

Vinterså

Har snön och iskylan redan kommit och är stabil så går det att vinterså både blommor och grönsaker, skrapa bara bort snön och så direkt på den frusna jordytan, täck med ett lager jord och invänta våren. Spenat är en rolig gröda att vinterså som ger en rejäl skörd tidig vår. 

Grönsaker som kan sås sent på hösten eller under vintern

Blommor för sen höstsådd och vintersådd

På många håll är det nu också dags att sätta vitlök, klyftorna bör helst komma i backen ett par veckor innan tjälen sätter in. Välj stora friska klyftor av utsädesvitlök för bästa resultat.

Odla inomhus

Att odla inomhus är roligt och inte minst bekvämt. Tänk dock på att ljuset utifrån sällan är tillräckligt, det behövs nästan alltid växtbelysning för att plantorna inte ska bli tunna och rangliga.

Förslag på inomhussådder 

Att göra i trädgården i november

  • Höst och vinterså grönsaker och blommor beroende på temperatur.
  • Om tjälen ännu inte satt in kan du dela, flytta och plantera nyinköpta perenner, rosor, buskar och träd.
  • Föröka buskar och förvedade växter med vintersticklingar.
  • Ta kvistar och lägg i plastpåse i kylen för ympning av päron- och äppelträd i vår.
  • Skydda köldkänsliga växter med exempelvis granris, ormbunksblad eller växtduk. Rosor kan kupas med sand, löv eller barkmull.
  • Ta in redskap och utemöbler
  • Driv upp blomsterlök till julen, till exempel amaryllis, tazetter, hyacinter och jultulpaner. 

Läs mer

SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

Odlingskalender – odla själv året runt

Våra bästa odlingstips, månad för månad.

 

Du är här:


Basilika

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer

Ringblomma 'Radio'

Flerfärgad

2490
5 för 4
Läs mer

Slätbladig persilja 'Comun 3'

Flerfärgad

1890
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen