Odlingskalender för mars – detta kan du så nu

Regn, snöslask eller vacker pudersnö? Marsvädret är ofta lite svajigt. Som tur är går det ändå att smygstarta våren, för när ljuset vänder åter är det hög tid att börja förså

Odlingskalender för mars – detta kan du så nu

Mars är en högtid för förkultivering, men redan nu går det även att så vissa växter utomhus för en tidig start på våren.

Så inomhus i mars

Tomater, majs, potatis och sommarblommor är typiska frön som tjänar på att komma ner i jorden under denna första vårmånad.

Tomater och tomatillo

Tomater och tomatillo (en syrlig släkting till tomaten) är utmärkta att förodla nu i mars. De är lekande lätta att få fart på och dessutom finns det väldigt många roliga sorter tomatfrön att välja på. Varför inte odla svarta, lila eller kanske randiga tomater i år?

Så fröna i näringsfattig såjord och se till plantorna får mellan 20–25 grader och gott om sol. Ibland kan det räcka med ett fönster i söderläge, men de knubbigaste och stabilaste plantorna får du med växtbelysning. Omkring tre veckor efter sådd kan du försiktigt börja tillsätta växtnäring. Plantera därefter om plantorna i större krukor allteftersom de växer.

Läs också
Tomater – odla dina egna

Majs

Majs är en annan värmeälskande växt som passar bra att så i mars. Här finns flera olika sorters majs att välja på, bland annat sockermajs, mjölmajs och popcornmajs, men håll dig till en sort på en plats då de annars kan korspollinera. Majsen slutplanteras sedan i grupp, så att plantorna får en chans att vindpollinera varandra. 

Läs också
Majs – odla din egen

Potatis

Om du vill ha en riktigt tidig potatisskörd under sommaren är detta en utmärkt månad att börja förgro potatis för senare utplantering. Det kan göras på flera sätt, du kan till exempel plantera sättpotatis i kruka eller lägga dem ovanpå ett lager jord i ett större tråg, fördelen med den senare metoden är att du får plats med fler, nackdelen att rötterna lättare trasslar in sig i varandra om du inte hinner plantera ut dem i tid.  Oavsett vilken metod du väljer vill potatis ha det ljust och svalt, är det för mörkt blir groddarna lätt långa och rangliga.

Läs också
Potatis – odla dina egna

Sommarblommor

Nu i mars går det också att påbörja sådder av många av sommarens blommor och beställa fröer och pluggplantor så att de är redo att planteras ut under senvåren.

Se våra blomfröer

Dahliaknölar och pelargoner är också dags att väcka liv i nu. Väck upp dahliaknölarna genom att plantera dem i krukor med ny jord och väck upp pelargonerna genom att plantera om dem och sätta dem ljust. 

Läs också
5 tips för en lyckad förodling

Så utomhus i mars

Redan i mars går det att så vissa sorters grönt i krukor och pallkragar för en tidig start i vår.

Utomhussådder i mars


Du kan även fortsätta att vinterså i plastlådor eller på friland ock i pallkragar under denna månad om kylan är ihållande.
  
SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Odlingskalender – odla själv året runt

Våra bästa odlingstips, månad för månad.

 

Du är här:


Sockermajs 'Sweet Nugget'

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer

Körsbärstomat F1 'Sakura'

Röd

7490
5 för 4
Läs mer

Sockermajs F1 'Sweet Nugget'

Gul

5990
5 för 4
Läs mer

Körsbärstomat 'Supersweet 100'

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer

Spenat 'Resistoflay'

2490
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen