Pelargon – fakta och skötselråd

Pelargonen tillhör ett släkte med en stor variation av krukväxter, örter, halvbuskar och buskar som alla har sina olika växtsätt och utseenden. Tillsammans så innefattar släktet fler än 250 olika arter, varav de flesta förekommer i södra Afrika.

Pelargon – fakta och skötselråd

Vetenskapligt namn (Latin): Pelargonium
Familj: Näveväxter (Geraniaceae)

Snabbguide för pelargon

 • Placering och ljusbehov
  Pelargonerna trivs på en ljus och solig plats. Rumstemperatur inomhus går bra men de trivs allra bäst utomhus under sommaren.
 • Jord
  Plantera om dina pelargoner i större krukor med näringsrik pelargonjord eller U-jord.
 • Vattning
  Pelargonen tål torka bra och vill inte stå blöt. Känn med fingrarna, är plantan torr är det dags att vattna.
 • Näring
  Ge dina pelargoner krukväxtnäring eller sommarblomsnäring en gång i veckan i perioden mars-oktober.
 • Bekärning
  Plocka bort vissna blommor och blad kontinuerligt för rikare blomning.  Omplantering och eventuell beskärning görs tidigt på våren.
 • Övervintring
  Vill du övervintra dina pelargoner bör du ta in dem innan den första frosten kommer.

Alla våra pelargoner 

   
Tips och odlingsråd för pelargoner

Om du vill driva upp dina egna pelargoner hemma är pelargon en tacksam växt att odla upp från frösådd till planta. För att pelargonen ska komma igång med blomningen i juni behöver du sätta dina frön tidigt på året, senast i slutet av februari. Denna växt kräver nämligen runt 15 veckor för att gro upp från frö till färdig utplanteringsplanta och det är endast en del hybrider samt vilda sorter som går att driva upp själv med hjälp av frösådd.

Så frön – steg för steg

 • När fröna har grott placerar du dem på en ljus plats med lägre värme, då pelargonen vill ha en ganska sval rumstemperatur. Se till att plantorna får ordentligt med ljus, kanske kommer du att behöva någon form av extra växtbelysning. 
 • Placera belysningen på en höjd om ungefär 10-15 och låt den vara tänd cirka 16-18 timmar per dygn.
 • Efter ungefär tre veckor bör plantorna ha vuxit till sig lagom för att omplanteras till större krukor och en mer kraftigt gödslad jord. När plantorna är cirka 10-15 cm höga kan du med fördel toppa dem direkt ovanför ett blad för att ge förutsättningar för en buskigare planta. Några veckor därefter kan du även toppa sidoskotten lite så att de är cirka 5-7 cm.
 • Dina pelargoner vill ha en plats som är väldränerad, varm, vindskyddad och solig för att trivas och blomma. Placera gärna ut dina pelargoner under sommaren.
 • Pelargonen tycker inte om att stå i blöt så känn efter på jorden och låt den vara nästan helt torr innan du vattnar.

Föröka dina pelargoner med sticklingar

För dig som redan har moderplantor som har överlevt vintern så går det lika bra att föröka med hjälp av sticklingar. Klipp då ner dina plantor till cirka 10 cm höjd och ta cirka 6 -7 cm långa toppsticklingar från det du just klippt bort. Spara två till tre blad överst per skott, och ta bort övriga blad samt eventuella knoppar. Stick därefter ner dessa i små krukor som du fyller med en luftig, fuktig och sandblandad jord. Placera i miniväxthus och se till att dina sticklingar har en god luftcirkulation.

En annan metod är att du först rotar sticklingen i en glasvas eller ett glas med vatten, så att den får gro ut ordentligt med rötter innan du sätter ner den i jord.

Skötselråd för pelargoner

Pelargonen betraktas som en lättskött växt som egentligen inte kräver så mycket mer än gödning och vatten för att blomma och må bra. Den trivs däremot inte i alltför blöt omgivning, så du kan med fördel låta dina pelargoner torka ut ganska bra innan du vattnar. Det är endast i mitten av sommaren som du kan behöva se till att vattna lite oftare. För att hålla plantan frisk, fräsch och välmående kan du även ta för vana att rensa bort vissna blommor och blad när du ser dem.

 

Pelargon, trivs både inne och ute

Pelargonen är en växt som fungerar utmärkt att ha som krukväxt både inomhus och utomhus, likväl som du kan plantera den i balkonglådor, amplar, urnor, pallkragar eller direkt i rabatten.

Vinterförvaring - övervintra pelargoner

Pelargonen ser på vintern som en vilotid och då vill de gärna placeras ljust och svalt – i cirka 10-15 °C. Ta in utomhusplantorna innan frosten har börjat för att bespara dig från skador på växterna. De ska endast vattnas sparsamt under vintertiden.

I mitten av februari kan du börja att väcka liv i dina pelargoner igen. Sätt fram växterna i ljuset på en plats med rumstemperatur och börja vattna lite mer frekvent. Passa även på att klippa ner dina pelargoner till cirka 10 cm höjd. Vänta några veckor innan du planterar om dem och välj en lagom stor kruka i början – inte en alltför stor.

Pelargonen – en populär växt med många arter

Pelargonen med sina flera varianter och växtsätt är en populär växt i många hem idag. Inte bara för att växten i sig är väldigt lättskött, utan den livar även upp sin omgivning med vackra och färgglada blommor som står sig en hel sommar. Med sina vackra blad och oregelbundna blommor är pelargonen som ett eget konstverk, och det är inte konstigt att denna växt har blivit en populär variant att odla fram otaligt med hybridvarianter på.

Utöver södra Afrika finns växten även i östra medelhavsområdet, på arabiska halvön, Indien, Australien och på Nya Zeeland. Namnet pelargon kommer från grekiskans pelargos som betyder stork, och det är på grund av fröställningarnas näbbliknande spröt som den har kommit att jämföras med just fågelnäbbar. Även familjenamnet geraniaceae kom till under liknande former, från grekiskans ord geranossom i sin tur betyder trana.

Snabbfakta pelargon

 • Fick sitt uppsving i Sverige i slutet på 1700-talet.
 • En välkänd och populär växt som finns i många hem.
 • Många arter och hybrider odlas som prydnadsväxter.
 • Har odlats upp som krukväxt i mer än 200 år.
 • En lättskött planta som inte kräver alltför gröna fingrar.
 • Tar 15 veckor på sig att gro från frö till utplanteringsbar planta.

Alla våra pelargoner

Mer om pelargon

Du är här:


Mårbackapelargon

Ø14 cm, Rosa

119:-
2 för 199:-
Läs mer

Pelargon Calliope

Ø12 cm, Röd

6990
3 för 179:-
Läs mer

Pelargon Calliope

Ø12 cm, Vit

6990
3 för 179:-
Läs mer

Pelargon Calliope 'Red Splash'

Ø12 cm, Röd

6990
3 för 179:-
Läs mer

Pelargon Calliope 'Deep Rose'

Ø12 cm, Mörkrosa

6990
3 för 179:-
Läs mer

Pelargon Calliope 'Pink Splash'

Ø12 cm, Rosa

6990
3 för 179:-
Läs mer

Zonalpelargon

Ø10,5 cm, Röd

2990
4 för 99,90:-
Läs mer

Zonalpelargon

Ø10,5 cm, Rosa

2990
4 för 99,90:-
Läs mer

Zonalpelargon

Ø10,5 cm, Lila

2990
4 för 99,90:-
Läs mer

Hängpelargon 'Super Cascade Appleblossom'

Ø12 cm, Rosa

7990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen