Odlingskalender för januari – detta kan du så nu
När det på sina håll ligger tjockt med snö är det lätt att tänka att odlingen måste vänta, men som tur är finns det en hel del att göra redan nu om det kliar i odlingsfingrarna.
Passa på att komma igång med förodlingar, odla inomhus och odla i snön redan nu i januari för tidig skörd i vår.
Förså inomhus
Januari är en utmärkt månad för att förså växter med lång utvecklingstid som behöver få en tidig start. Glöm dock inte extraljuset i form av växtlampor, för ännu är ljuset i fönstret alldeles för svagt för att sådderna ska trivas.
Plantor som kan sås i januari
|
I januari finns också möjlighet att lätt stratifiera sådder, det vill säga låta de frö som kräver en kylperiod för att gro få detta. Ställ helt enkelt bara ut sådderna ett par veckor innan de tas in igen. Gror de inte vid första försöket finns gott om tid att prova igen.
Läs också
Så får du knepiga fröer att gro
Odla grönsaker inomhus
Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för inomhusodlingen så länge du kompenserar för mörkret med växtbelysning och har ytan. Varför inte prova att odla hydroponiskt eller på höjden i en växtvägg?
Växter som kan odlas inomhus i januariKom ihåg växtbelysning!
|
Läs också
Odla grönsaker inomhus året runt
Vinterså ute och i växthus
Redan nu kan du så vissa växter som till exempel dill, morötter och spenat ute för en riktigt tidig skörd i vår.
Skrapa bort snön, så dina fröer på den frusna ytan och lägg ett tunt lager jord ovanpå. Lägg därefter tillbaka snön. När snön smälter till våren ger den dina frön en naturlig väta som sätter igång dem.
Var bara aktsam med att så för tidigt, vintern och kylan bör vara rejält igång så att fröerna inte börjar gro för tidigt. Det är meningen att de ska ligga i träda till dess vårsolen väcker dem.
Fler tips om vinterodling
- Vinterså på friland och i pallkragar
- Vinterså i plastlådor och få mängder av tåliga plantor till våren
- Så lyckas du med försådder i växthus och odlingstunnlar
Planera för sommaren
Glöm inte att njuta av härliga frökataloger och gå igenom de fröer du redan har för att planera inför årets säsong i trädgården. Sommaren kommer – även om det känns långt kvar.
SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)
Odlingskalender – odla själv året runtVåra bästa odlingstips, månad för månad. |