Odlingskalender för augusti – detta kan du så nu

Frodig grönska och sensommarvärme. Augusti innebär skörd av äpplen, grönsaker och bär – men än är det inte för sent att så nytt. Varför inte prova på några snabbväxande grönsaker?

Odlingskalender för augusti – detta kan du så nu

Även om augusti på många sätt är månaden då vårens sådder börjar ge resultat och kan skördas finns det snabbväxande grönsaker som fortfarande går att så. Vissa bladgrönt kan till och med gro bättre när det blir lite svalare ute. 

Så från frö i augusti

Se våra grönsaksfröer


Plantera perenner, buskar och träd

Hösten är också en utmärkt period att plantera nya perenner, buskar och träd som kan dra nytta av den ökande markfukten. Särskilt vintergröna växter och barrträd mår bra av att komma i marken nu, då hinner de etablera sig väl innan tjälen kommer.

I augusti går det också bra att dela och plantera om befintliga perenner som på samma sätt kan dra nytta av den ökande fuktigheten.

Skörda

Äpplen, tomater, gurkor, kryddor… augusti månad är en otrolig skördemånad. Plocka in grönsaker, frukter och bär och bygg upp vinterförråden genom att sylta, safta, torka och frysa in. 

Läs också
Så lagrar du skörden

Vissa grönsaker kan nu behöva lite hjälp på traven för att hinna mogna innan frosten, det kan till exempel vara dags att toppa tomatplantorna så att plantan kan lägga all energi på de tomater som redan finns.

Fortsätt också att skörda kryddor och samla material till härliga teer som kan avnjutas i höstmörkret. Det kan till exempel vara blad av svartvinbär, myntor och citronmeliss.  

Samla egna fröer

Nu är också en utmärkt tid att skörda fröer från både blommor och blommande grönsaker, plocka dem en torr dag för bästa resultat. 

Gödsla

Passa på att använda skörderester och växtrens mellan plantorna i rabatten och i grönsakslanden, det skyddar mot uttorkning och ger näring på samma gång. Du kan också komma igång med en täckodling inför nästa år om du har gott om material.

När landen skördats går det också att gröngödsla, det vill säga så växter som tillför näring till jorden, så kallade gröngödslingsväxter. Det kan till exempel vara jordklöver, blodklöver och honungsört. Gröngödslingsväxterna berikar jorden inför nästa säsong. Låt bladen komma upp en bit in på hösten och klipp sedan ner dem och mylla ner resterna i jorden. Gröngödselväxter gör att ogräs får svarare att etablera sig samtidigt som många av dem också gynnar pollinerare och andra insekter. 

Läs också
Få en raketstart i trädgården i vår – förbered din jord redan i höst

Ta in köldkänsliga växter

Redan nu kan vissa köldkänsliga växter behöva tas in beroende på var du bor. Ett par exempel är chili, paprika och basilika, ta in dem innan det blir för kallt om nätterna. Chili och paprika trivs till exempel inte om temperaturen går under 10 grader.

Läs mer

 

SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

Odlingskalender – odla själv året runt

Våra bästa odlingstips, månad för månad.

Du är här:


Kål Pak Choi 'Summer Breeze'

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer

NatureLine Spetsspade Gardena

Grå

549:-
Läs mer

Rucola / Senapskål

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer
Machésallat 'Verte de Cambrai'
40%

Machésallat 'Verte de Cambrai'

2394 3990
Läs mer

Japansk buskrosling 'Bonfire'

Ø17 cm, Flerfärgad

179:-
Läs mer
Tuja 'Smaragd'
Köp fler spar mer

Tuja 'Smaragd'

Höjd 60-70 cm, Grön

9990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen