Odlingskalender för augusti – detta kan du så nu
Frodig grönska och sensommarvärme. Augusti innebär skörd av äpplen, grönsaker och bär – men än är det inte för sent att så nytt. Varför inte prova på några snabbväxande grönsaker?
Även om augusti på många sätt är månaden då vårens sådder börjar ge resultat och kan skördas finns det snabbväxande grönsaker som fortfarande går att så. Vissa bladgrönt kan till och med gro bättre när det blir lite svalare ute.
Så från frö i augusti |
Plantera perenner, buskar och träd
Hösten är också en utmärkt period att plantera nya perenner, buskar och träd som kan dra nytta av den ökande markfukten. Särskilt vintergröna växter och barrträd mår bra av att komma i marken nu, då hinner de etablera sig väl innan tjälen kommer.
I augusti går det också bra att dela och plantera om befintliga perenner som på samma sätt kan dra nytta av den ökande fuktigheten.
Skörda
Äpplen, tomater, gurkor, kryddor… augusti månad är en otrolig skördemånad. Plocka in grönsaker, frukter och bär och bygg upp vinterförråden genom att sylta, safta, torka och frysa in.
Läs också
Så lagrar du skörden
Vissa grönsaker kan nu behöva lite hjälp på traven för att hinna mogna innan frosten, det kan till exempel vara dags att toppa tomatplantorna så att plantan kan lägga all energi på de tomater som redan finns.
Fortsätt också att skörda kryddor och samla material till härliga teer som kan avnjutas i höstmörkret. Det kan till exempel vara blad av svartvinbär, myntor och citronmeliss.
Samla egna fröer
Nu är också en utmärkt tid att skörda fröer från både blommor och blommande grönsaker, plocka dem en torr dag för bästa resultat.
Gödsla
Passa på att använda skörderester och växtrens mellan plantorna i rabatten och i grönsakslanden, det skyddar mot uttorkning och ger näring på samma gång. Du kan också komma igång med en täckodling inför nästa år om du har gott om material.
När landen skördats går det också att gröngödsla, det vill säga så växter som tillför näring till jorden, så kallade gröngödslingsväxter. Det kan till exempel vara jordklöver, blodklöver och honungsört. Gröngödslingsväxterna berikar jorden inför nästa säsong. Låt bladen komma upp en bit in på hösten och klipp sedan ner dem och mylla ner resterna i jorden. Gröngödselväxter gör att ogräs får svarare att etablera sig samtidigt som många av dem också gynnar pollinerare och andra insekter.
Läs också
Få en raketstart i trädgården i vår – förbered din jord redan i höst
Ta in köldkänsliga växter
Redan nu kan vissa köldkänsliga växter behöva tas in beroende på var du bor. Ett par exempel är chili, paprika och basilika, ta in dem innan det blir för kallt om nätterna. Chili och paprika trivs till exempel inte om temperaturen går under 10 grader.
Läs mer
- Hemmagjord saft på egna bär och frukter - steg för steg
- Hemmagjord sylt och marmelad - steg för steg
- Fermentering - så går du tillväga för att syra grönsaker.
SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)
Odlingskalender – odla själv året runtVåra bästa odlingstips, månad för månad. |